Mariborski župan med vizijo in realnostjo: Boljši mestni servis, da se bomo bolje počutili

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
08.02.2020 06:39

Po avtobusnem izletu z mariborskim županom Sašo Arsenovičem, na katerem je razkril nekatere občinske načrte, smo se vprašali, kako je njegova vizija kompatibilna s pričakovanji Mariborčanov, in predvsem, kako in kdaj bi lahko načrte uresničil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Gostilna Pri treh ribnikih, podvoz v Ljubljanski ulici, tri postaje na Lentu, Mariborski otok, Račji dvor in Ljudski vrt so bile pred dnevi osrednje točke novinarskega izleta z mariborskim županom Sašo Arsenovičem, ki je kot vodič v starodobnem avtobusu zelo nazorno predstavil občinske načrte in svojo vizijo Maribora prihodnosti. Nekateri so bili nad inovativno predstavitvijo projektov navdušeni, drugi so jo ocenili kot pravljični krožek, ki ne nagovarja najbolj perečih težav mesta. Arsenovič je med vožnjo izpostavil, da je projektov v načrtovanju ali izvajanju bistveno več, kot je omogočal čas izleta, želel pa je predvsem, da predstavniki medijev in tako posredno tudi javnost začutijo, kako diha in razmišlja njegova ekipa.

Ciril Horjak

Zdravstvena postaja Tezno

Mariborska občina je pod županom Arsenovičem prevzela vodenje projektov izgradnje zdravstvenih postaj Tezno in Tabor, pri čemer naj bi prej uresničili načrte o novih prostorih v Jezdarski ulici. V prvi polovici leta 2020 naj bi bil zaključen arhitekturni natečaj za ureditev Zdravstvene postaje Tabor, kar pomeni, da bi lahko gradbeno dovoljenje pridobili do konca tega leta. Zdravstvena postaja Tezno naj ne bi veliko zaostajala. "Letos bomo izvedli arhitekturni natečaj in pripravili investicijsko dokumentacijo ter naročili projektno dokumentacijo," zatrjujejo na občini.

Zdravstvena postaja Tezno
Sašo Bizjak

Mariborska knjižnica

Arsenovič je v intervjuju ob prvi obletnici županovanja povedal, da če bo šlo vse po pričakovanjih, bi morali ali jeseni 2020 ali spomladi 2021 začeti gradnjo nove knjižnice na Rotovškem trgu. Novembra lani je z arhitekturnim ateljejem Medprostor, ki ga zastopa Rok Žnidaršič, podpisal pogodbo o izdelavi projektne dokumentacije za prenovo Mariborske knjižnice z Rotovškim trgom in rotovžem v vrednosti 707.600 evrov. Visok znesek za preprojektiranje je župan utemeljeval s pocenitvijo investicije, s katero bo mesto prihranilo vsaj pet milijonov evrov. Tudi 2,7 milijona evrov iz državnega proračuna še ni izgubljenih, je zagotovil.

Mariborska knjižnica
Andrej Petelinšek

Mariborski otok

"Med prvo in drugo svetovno vojno je to bilo eno najlepših kopališč v tem delu Evrope. Če so takrat znali to spraviti skozi mestni svet, je tudi naša naloga, da nam uspe iz otoka narediti kopališče, ki ga bodo ljudje z veseljem uporabljali. Cilj je njegova celoletna uporaba," je župan Arsenovič povedal na avtobusnem izletu med postankom na parkirišču pred Mariborskim otokom. Trenutno je v izdelavi dokument identifikacije investicijskega projekta za izgradnjo prav tega tega parkirišča.

Mariborski otok
Sašo Bizjak

Južna obvoznica

Leta 2018, ko je Maribor obiskal tedanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, so bili predstavljeni načrti, da se bo južna obvoznica gradila v treh etapah, pri čemer bi dela lahko začeli leta 2019. Lani je novi mariborski župan Arsenovič lahko zgolj ugotovil, da se projekt južne obvoznice dela bistveno prepočasi, in opozoril, da pri (pod)financiranju občin takšne investicije ne morejo bremeniti mestnega proračuna.

Andrej Petelinšek

Sežigalnica

Mestna občina Maribor je, kot še nekatere druge občine, na poziv ministrstva za okolje in prostor (termična obdelava odpadkov je v državni pristojnosti) izrazila interes za postavitev naprave za termično obdelavo odpadkov, vendar ob pogoju, da bi objekt izpolnjeval vse okoljske standarde, pojasnjujejo na občini. Doslej na tem področju sicer še niso izvajali nobenih aktivnosti. "Predvideli pa smo območje, kjer bi lahko država z državnim prostorskim načrtom izvedla postopek umeščanja v prostor," so poudarili na občini.

Sežigalnica
Andreja Kutin Lednik

Kanalizacija

"V projektu Aglomeracije ID 29 Maribor načrtujemo izgradnjo kanalizacijskega omrežja v Limbušu, Pekrah, Malečniku in Kamniški grabi. Čakamo, da nam Agencija RS za okolje izda sklep o tem, ali bomo morali skozi predhodni postopek presoje vpliva na okolje. Če ta presoja ne bo potrebna, bo lahko upravna enota izdala gradbeno dovoljenje; ki nam še edino manjka za popolno vlogo za pridobitev evropskih sredstev pri ministrstvu za okolje. Po predvideni časovnici bo javno naročilo za izvedbo projekta objavljeno jeseni 2020," načrte izgradnje kanalizacijskega omrežja razkrivajo na občini.

Kanalizacija
Andrej Petelinšek

Mariborsko Pohorje

"Uspel nam je zgodovinski premik, da smo v izjemno kratkem času našli skupni imenovalec vsi, ki vidimo Pohorje kot privilegij. Ime Pohorja je treba postaviti na evropski in svetovni zemljevid," je mariborski župan decembra lani pospremil podpis Partnerstva za Pohorje. Kratkoročni cilj partnerstva, ki ga koordinira Mariborska razvojna agencija, je skupna strategija s konkretnimi projekti za črpanje javnega denarja, dolgoročni pa vlaganje v infrastrukturo in sistemsko upravljanje celotnega območja. Strategija naj bi bila oblikovana v letošnjem letu in bo podlaga za pridobivanje sofinanciranja iz državnih in evropskih virov - ali preko posebnega zakona o Pohorju ali iz sistema celostnih trajnostnih naložb.

Andrej Petelinšek

Stadion Ljudski vrt

Zelo natančna časovnica je znana pri obnovi zahodne tribune v Ljudskem vrtu. Čeprav se ta ni še niti začela, mora biti končana najkasneje do maja 2021, saj bo 9. junija prihodnje leto na mariborskem stadionu otvoritvena tekma evropskega prvenstva nogometašev do 21 let. "V postopku je javno naročilo za izvedbo gradbeno-obrtniško-inštalacijskih del," pravijo na občini in dodajajo, da še v tem mesecu načrtujejo odprtje prenovljenih prostorov pod severno in južno tribuno.

Ljudski vrt
Ofis Arhitekti/nk Maribor/ Mom

Glavni trg s Koroško cesto

Glavni trg s Koroško cesto je trenutno največje gradbišče v mestu. Po 4,8 milijona evrov vredni prenovi, od tega je predvideno evropsko sofinanciranje v višini 2,1 milijona evrov, bo Koroška cesta še naprej odprta v obe smeri za osebni promet, taksije in mestni avtobusni promet, bo pa vožnja prepovedana za medkrajevni potniški promet in tovorna vozila. Na začetku in koncu ceste, pri krožiščih pri Glavnem mostu in s Strossmayerjevo ulico, bosta tudi potopna valja, s katerima bodo lahko ob koncih tednov in prireditvah promet občasno zaprli. Prenova bo zaključena v prvi polovici leta 2020, napovedujejo na občini.

Koroška cesta
Boris Bežan

Lent

Da je Lent ena najpomembnejših točk v viziji župana Arsenoviča, je s tremi postanki pokazal že avtobusni izlet. V pripravi ali izvajanju je več projektov. Za obnovo Lenta od Studenške brvi do Titovega mostu je občina lani na novem natečaju izbrala projektno rešitev arhitekturnega biroja Arrea. Med Vodnim in Sodnim stolpom se načrtuje promenada predvsem za pešce in kolesarje, podoben "shared space" kot na Koroški cesti, postopoma pa bi tudi to območje zaprli za promet. Investicija je vredna 7,7 milijona evrov. V načrtu je tudi postavitev brvi Lent-Tabor (3,5 milijona evrov) zahodno od Glavnega mostu. "Potek projekta je odvisen od potrditve projekta za sofinanciranje s strani EU v drugi fazi," navajajo na občini.

Lent
Arhitekturni Biro Arrea

Akvarij - terarij

"Iščemo primerno lokacijo," so na občini kratki glede usode dotrajanega objekta v Mestnem parku. Za rešitev prostorskih težav akvarija, ki ga letno obišče okrog 50.000 obiskovalcev, že leta ni denarja. Pod- župana Samo Peter Medved in Gregor Reichenberg sta lani napovedala, da naj bi se selili v roku petih let, a tovrstnih obljub so se v akvariju že navadili. V preteklosti je bilo za preselitev v igri več lokacij: na območju nekdanjega motela Jezero v Bresternici, v Pristanu, ob reki Dravi ...

Akvarij - terarij
Janko Rath

Dvorana Tabor

"Iščemo možnosti sofinanciranja obnove dvorane po fazah," so na občini bolj redkobesedni pri tem projektu. Dvorana Tabor je osrednje mariborsko prizorišče športnih in družabnih dogodkov, toda po dobrih 35 letih delovanja je že skrajni čas, da bi dvorano obnovili ali celo dogradili. V preteklosti je že bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje za sanacijo in rekonstrukcijo, toda občini nikdar ni uspelo zagotoviti več milijonov evrov. Leta 2012 je Maribor zamudil imenitno priložnost, da bi dvorano obnovili kot eden od gostiteljev tekem evropskega prvenstva v košarki, ki je bilo v Sloveniji leto dni kasneje. Naslednja priložnost za obnovo je lahko organizacija olimpijskega festivala evropske mladine 2023.

Andrej Petelinšek

Piramida

O tem, kako razvozlati zapletena upravljavska in lastniška razmerja na Piramidi in kakšne so možnosti, da se potenciali tega mestnega griča bolj uresničijo, se v Mariboru pogovarjamo že dolgo. Mestna občina Maribor se je lotila razreševanja teh razmerij, a za zdaj še ni znano, kdaj bi jih lahko uredili do te mere, da bi prevzeli upravljanje vedute, na kateri se je začela pisati zgodovina mesta. Znano pa je, da je ureditev Piramide del širših načrtov župana, ki zajemajo Mestni park in gostilno Pri treh ribnikih.

Piramida
Branka Bezjak

Dravski rekreacijski obroč

Dravski rekreacijski obroč je sestavljen iz več projektov, tesno pa je povezan z obnovo Lenta. Cilj je ureditev dravske rekreacijske poti med Mariborskim otokom in Malečniškim mostom v skupni dolžini 11,4 kilometra. Za novo brv z desnega brega Drave na Mariborski otok bo občina jeseni izvedla javno naročilo, dravsko kolesarsko pot na desnem bregu Drave pa bodo urejali v letih 2020 in 2021.

Dravski rekreacijski obroč
Aleš Fevžer

Park ob Pekrskem potoku

Arhitekturni natečaj je bil zaključen v letu 2019. "Skladno z idejno rešitvijo zdaj pripravljamo pregled, katera zemljišča bomo potrebovali (dopolnitev prostorskega načrta, pridobitev služnosti oziroma odkup zemljišč). Sledilo bo naročilo izdelave projektne dokumentacije in investicijske dokumentacije; projekt bomo prijavljali na program naslednjega srednjeročnega obdobja, 2021-2027," napovedujejo na občini.

pekrski potok, izbrani elaborat za obnovo - Pekrski potok - idejna rešitev - pekrski park
Arhiv Mom
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta