Ne glej v zrak: Črna komedija, ki skuša biti bolj črna od najbolj črne doslej. Zato, ker je lahko tudi psihološka srhljivka

Saša Britovšek Saša Britovšek
08.01.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) in dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) s strašno novico seznanita brezbrižno predsednico ZDA.

Profimedia

S smehom nas pripravi do tega, da pritegne našo pozornost, in nas roti, da naj vendar sporočilo filma vzamemo resno. Ker to je film, posnet po resničnih dogodkih, ki se (še) niso zgodili.

Scenarist, producent in režiser apokaliptične zgodbe Adam McKay, mojster drznega humorja, ki je ustvaril filme, kot so Mož iz ozadja, Kralji hitrosti: Zgodba o Rickyju Bobbyju in Rezervna policista, namreč tokrat misli resno. A za film ni angažiral ne Willa Farrella niti Steva Carella, drznih komikov, s katerima tako rad sodeluje. Morda tudi zato, da bi, kot rečeno, gledalce pripravil k odločilnemu razmisleku in akciji, saj omenjenih dveh vendarle ne bi jemali popolnoma resno. Kljub temu v filmu blesti zvezdniška zasedba Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanche, Jonah Hill, Rob Morgan, Ariana Grande in drugi. Za kaj torej gre?

Si predstavljate, da bi znanstveniki lahko natančno izračunali, koliko časa je preostalo planetu Zemlja, preden bi za posledicami globalnega segrevanja propadel? Bi mediji, politiki in javnost opozorila vzeli resno? Bi ta v poplavi vsakdanjih trivialnih novic sploh stopila v ospredje, na naslovnice časopisov in na začetek v televizijskih poročilih? Prav to so vprašanja, na katera išče odgovor film Ne glej v zrak. Leonardo DiCaprio kot profesor dr. Randall Mindy in Jennifer Lawrence kot njegova študentka astronomije Kate Dibiasky odkrijeta komet ubijalec, ki kroži znotraj sončnega sistema, a na njegovi predvideni poti je Zemlja, v katero bo skoraj zagotovo trčil. Znanstvenika poskušata z medijsko turnejo opozoriti človeštvo na bližajočo se katastrofo, ki je pol leta stran, a zdi se, da to nikogar prav zares ne zanima. Izkaže se, da to ni tema, ki bi pritegnila sodobno družbo, o resnosti zadeve pa ne moreta prepričati niti političnega vrha.

"Film je analogija sodobne družbe, kulture, ki ni sposobna slišati in poslušati znanosti," predstavlja film njen osrednji zvezdnik DiCaprio, ki med igralci velja za enega najbolj zavzetih okoljskih aktivistov. V svoji filmski karieri je nanizal že vrsto filmov z okoljevarstveno vsebino – posredno ali neposredno. "Ugotavljam, da je težje ustvariti film na to temo kot pa poplavo novic, ki jih nihče ne želi slišati. Tako se je režiser Adam McKay s svojo odkritostjo lotil vsebine o posledicah klimatskih sprememb in to strah vzbujajočo zadevo serviral kot črno komedijo. Kaj bi se zgodilo, če bi nas doletela novica, da po našem osončju kroži komet ubijalec, ki bo čez pol leta s kar 99,7 odstotka verjetnosti trčil v Zemljo? Kako bi se človeštvo odzvalo s političnega vidika, kako z znanstvenega?" se v video predstavitvah filma sprašuje 47-letni ameriški igralec.

Ob tem zaključi v slogu, ki se ga vsaj javno drži že več kot dve desetletji: "Naj nas film pripravi do tega, da res dobro pogledamo, kam gremo, se zavemo, da se Zemlja ta hip vrti nepovratno v smer katastrofe. Po znanstvenih izračunih nam ostaja zgolj okno desetih let, ko morda še lahko ublažimo posledice globalnega segrevanja." Igralec opomni tudi, da če ne bomo glasovali za politične voditelje, ki si prizadevajo za blaženje klimatskih sprememb, ali kakorkoli podpirali nujnih ukrepov za te, nas čaka usoda, zelo podobna likom v tem filmu.

Jennifer Lawrence in Leonardo DiCaprio s soigralcema Meryl Streep in Jonahom Hillom, ki v filmu igrata predsednico ZDA in njenega sina

Profimedia

Ni našel dobre novice

Filmska zgodba o uničevalskem kometu se je začela z iskanjem, je za ameriško revijo Entertainment Weekley povedal režiser Adam McKey. "Začel sem se preprosto veliko pogovarjati z ljudmi, tudi znanstveniki, ki poznajo globalno stanje planeta. Zagnano sem iskal neko dobro novico. Nisem je našel, pravzaprav vse, kar sem slišal, je bilo veliko slabše, kot sem pričakoval. Slabše, kot so nam sporočali osrednji mediji. O tem sem debatiral s prijateljem novinarjem Guardiana Davidiom Siroto, kako je vendar mogoče, da mediji o tem ne poročajo, če pa že, je to kot nepomembna vest, nekje na koncu, brez opaznega naslova. Sirota je mimogrede komentiral, da je to tako, kot bi se Zemlji približeval velikanski komet, a nihče ne poroča o tem, da nas bo vse pokončal. Ker to nikogar ne briga. Takrat sem se zavedel, da je to ideja za moj novi film. Konec koncev gre za že domačo okvirno zgodbo, saj smo videli na stotine filmov, ki se spogledujejo z uničenjem in koncem sveta. Pa naj bodo Marvelovi stripovski filmi, James Bond ali kakšni drugi superjunaki. Vsi pridejo do trenutka, ko svetu grozi konec, in pri gledalcih funkcionirajo," je o inspiraciji za film pripovedoval režiser, ki je moč za sporočilo našel v žanru črne komedije. Žal brez poklicanega superjunaka, ki na krilih svojih nadnaravnih sposobnosti reši svet.

Vsi smo na isti ladji

Po treh letih oddiha od filmske industrije se je s filmom Ne glej v zrak vrnila tudi Jennifer Lawrence. Igralka, ki smo jo vzljubili v pustolovski trilogiji Igre lakote, je bila od svojega 19. leta ves čas v igralskem pogonu. Kaj je delala, odkar je posnela triler Rdeči vrabec? Nič posebnega, je pred dnevi dejala Stephenu Colbertu v njegovi oddaji The Late Show​. "Kuhala sem, čistila. V bistvu sem bila dobro pripravljena na vse, kar je prišlo s pandemijo. Jaz sem to počela že dobro leto prej. Vidim, da bi bila, če ne bi bila igralka, lahko odlična gospodinja. Sicer sem dobra tudi v delanju nereda, a ga znam tudi pospraviti. Po desetih letih dela sem končno imela svoj mir, bila sem samo jaz, brez spremljave fanfar, kjerkoli bi se pojavila. In imela sem čas za seks," je pokazala na svoj že pošteno zaobljen nosečniški trebušček. Igralka, ki slovi po simpatični duhovitosti, upa, da film vendarle ne bo pri gledalcih sprejet zgolj kot šala. "Adam se je drzno lotil filma, ki človeštvu nastavi ogledalo. Kljub temu da nas pripravi tudi do smeha, je bolj pomembno to, da nehamo sprejemati novice na način, kot to počnemo danes. Resnica, znanost, politika se ne smejo prepletati s subjektivnimi mnenji. Ko gre za skrb za planet in človeštvo, smo vsi na isti ladji," je še povedala Jennifer Lawrence. V filmu se kot študentka astronomije svetu trudi povedati, kaj grozi človeški vrsti.

Glasnik miru z oskarjem

DiCaprio je kmalu po uspehu filmskega spektakla Titanik ustanovil sklad Leonardo DiCaprio Foundation, ki si prizadeva za ohranjanje najbolj neokrnjenih koščkov Zemlje in bolj usklajene človeške posege v naravo. Že takrat se je menda začel spraševati, kako bi lahko svoj vpliv koristno uporabil ne le za svojo poklicno pot, temveč tudi v korist spreminjanja sveta na bolje. Bolj ko se je posvečal varstvu okolja, večji pomen je videl v njem. Velikokrat je v javnih nagovorih omenil, da varovanje okolja zanj celo pomembnejše od umetnosti, s katero se poklicno ukvarja. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je leta 2015 hollywoodskega igralca imenoval za glasnika miru, ki bo potoval po svetu in ljudem predstavljal problem podnebnih sprememb.

November 2, 2021, Glasgow, United Kingdom: American actor and film producer Leonardo DiCaprio attends an event about the Global Methane Pledge at COP26 in Glasgow, Scotland on Tuesday, Nov. 2, 2021.,Image: 641180896, License: Rights-managed, Restrictions: * Canada and U.S. RIGHTS OUT *, Model Release: no, Pictured: Dicaprio Leonardo, Credit line: Profimedia (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko je DiCaprio ​po petih nominacijah za glavno vlogo leta 2016 končno prejel prvega oskarja za igro v filmu Povratnik, ki se dogaja v zamrznjeni ameriški divjini, je svetovni avditorij posvaril: "Morali smo na najjužnejši konec sveta, da smo našli sneg. Globalno ogrevanje je resnično in dogaja se zdaj ... to je najnujnejša grožnja za celo našo vrsto. Stopiti moramo skupaj in nehati zavlačevati. Klimatske spremembe niso mit, dogajajo se prav zdaj, ko to govorim. To je največja grožnja, ki preti celotni človeški rasi, in moramo delati skupaj, da bi ustavili poglabljanje krize. Moramo podpreti voditelje po vsem svetu, ki ne zastopajo velikih onesnaževalcev, ampak celotno človeštvo, avtohtona ljudstva tega sveta ter milijarde in milijarde najranljivejših ljudi, ki jih okoljske spremembe najbolj zadevajo." Tako neposreden je bil igralec v nagovoru brezbrižnežem.

Podnebni aktivist z zasebnim letalom

A tudi njegova okoljevarstvena avtoriteta se kdaj pa kdaj zamaje. Z drugimi besedami: tudi filmski milijonar DiCaprio je krvav pod kožo. Čeprav veliko časa, energije in denarja nameni za ozaveščanje o podnebnih spremembah, velikokrat sam ni prav nič manj potraten. Mediji namreč ugotavljajo, da je reden potnik v zasebnih letalih, s katerimi se prevaža tako poslovno kot privatno med New Yorkom in Los Angelesom, na smučanje v Francoske Alpe, na nogometno prvenstvo v Brazilijo, na dopust v Francijo pa v London ali Tokio. Njegovih letal in jaht ne poganja neoporečna sončna energija. Zaradi tovrstnih očitkov je v sodelovanju z londonsko družbo Future Forests (Gozdovi prihodnosti) v Mehiki začel ustvarjati Gozd Leonarda DiCapria. Ta naj bi izničil njegove izpuste ogljikovega dioksida, ki letno znašajo več kot enajst ton.

Lani novembra se je filmski zvezdnik, ki v raziskave vloži milijone dolarjev, ustavil v Glasgowu na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah. Medtem ko sta najbližji letališči sprejeli na stotine zasebnih letal, je DiCaprio za prevoz na Škotsko uporabil komercialni let s prestopom v Londonu. Kar seveda ni ostalo neopaženo. Morda pa je to učinek filma Ne glej v zrak, ki se bo letos potegoval za oskarje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta