Nevihta vlog (in investitorjev) za pohorske vetrnice

Andreja Kutin Andreja Kutin
20.05.2023 06:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črno jezero, ponos narave Pohorja
Črno jezero, ponos narave Pohorja
Pošta Slovenije
Investitorji z razpršenim ozadjem družb očitno brez trdnega kapitalskega zaledja, poplava vlog in prošenj z naslovov različnih investitorjev. Če so pri drugih pohorskih vetrnih projektih investitorji znani in se pogovarjajo s krajani, ki imajo dvome o gradnji, so, ko gre za 22 vetrnic, ki naj bi stale ob Črnem jezeru, na območju Jurgovega, manevri drugačni.

Ko smo Stanislava Žagarja, župana občine Slovenska Bistrica, vse vetrnice naj bi postavili v tej občini, vprašali, ali je bila v občini organizirana kakršnakoli predstavitev projekta, je bil odgovor kratek: "Ne."

Kot smo že pisali, je investitor vložil vloge za izdajo gradbenega dovoljenja razdeljene tako, da posamezni projekt ni presegel nazivne moči, za katero je predpisano sprejemanje državnega prostorskega načrta. Kljub temu bodo pristojni odločali o projektu kot celoti. A za zdaj vse kaže, da bo investitor težko zaobšel okoljske presoje projekta, ki umešča vetrnice v bližino ali središče naravnih vrednot, kot je Črno jezero, ter na območje Nature 2000. Vetrnice so umeščene v neposredno bližino gozdnega rezervata Črno jezero, naravnega rezervata Škrabarca, regijskega parka Pohorje, ki je tik pred ustanovitvijo …
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta