(O KNJIGI) Iz brezna pozabe

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
23.04.2022 04:00

Sedemnajst človeških zgodb, v katerih se odslikavata prostor in čas. Pa tudi vrnitev v kolektivni spomin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Še ena zanimiva monografija, ki želi z biografijami avtorjev s področja humanističnih in družboslovnih znanosti razgrniti pomemben del slovenske zgodovine, je izšla pred kratkim. Nabor obravnavanih osebnosti bo najbrž spet povzročal hudo kri, češ da so bila pri izbiri odsotna trdnejša merila, vendar niti enemu od 17 prispevkov ni mogoče očitati, da ne pripomore k poglabljanju znanja o kulturnozgodovinski krajini slovenskega prostora v 19. stoletju, simbolno zaključenem s prvo svetovno vojno.

Slovenski biografski almanah XIX. stoletja. Založba: ZRC, Zbirka: Življenja in dela, Leto izida: 2022, Strani: 294, Vezava: trda, Cena: 24 evrov

Zbornik se začne z grofom Henrikom Adamom Brandisom, zaslužnim za pomembne prezidave mariborskega mestnega gradu in za kapelo na Piramidi, pokopan je pod prezbiterijem mariborske frančiškanske cerkve. Sklene se z ljubljansko učiteljico Marijo Wessner, ustanoviteljico Ženskega vzgojnega in podpornega društva Mladika z internatom, kjer je danes ministrstvo za zunanje zadeve. Ob njej se zvrstijo pisateljica in pustolovka Isabel Burton, slikarka Ivana Kobilca, igralka Avgusta Vela Nigrin, še ena učiteljica, ravnateljica mariborske meščanske šole Antonija Štupca in meščanska gospodinja, begunka Konstanca Tofan. Pri tem ni mogoče spregledati, da so se, kot opozarja urednica, v 19. stoletju ženske na Slovenskem javno uveljavile zlasti v šolstvu in da se je dejanj prodornejših posameznic – če niso bila t. i. narodnobuditeljska – praviloma oprijel status ekscesa. Zastopane so tudi tri generacije žensk iz rodbin Borštnik - Kremenšek, poleg njih pa še ena zanimiva rodbina, mariborski Kiffmanni. Med moškimi (Ferdinand Dominkuš, Milan Jaklič, Alois Kasimir, Karel Klun, Alojz Kraigher, Matevž Langus, Josef Stefan, Avguštin Stegenšek) najdemo v glavnem osebnosti, ki so se uveljavile koti umetniki, pravniki, zdravniki ali duhovniki z dodatnimi dejavnostmi.

Dragoceno branje, pri katerem opazite tudi trud, da bi, kot pravi urednica, osebnostim, ki so zaradi svoje nemške usmerjenosti ali slovenske nacionalne mlačnosti po koncu življenja zdrsnile v brezno kolektivne pozabe, slekli ogrinjalo nacionalnega odpadništva in jim vrnili mesto legitimnega, tvornega delca v njihovem času in prostoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta