(POGLED IZ PENZIONA) Pravi sovražnik je oseba, ki trese kozarec. Enako je v družbi

Zaradi mene se ni treba nikomur cepiti, če ne hodi okrog in ne trosi virusa. Naj ga ujčka med svojimi štirimi stenami, da mu ne bodo kršene človekove pravice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Moj pogled iz penzije vidi viruse vseh sort, covid, virus zlobe, virus sovražnosti, pohlepa, politične groze doma in v svetu … Pljuvanje na vse strani. Če se prav spomnim, je bil oče Pike Nogavičke kapitan piratske ladje, od koder je imela Pika veliko zgodb, ena teh je bila, da neko afriško pleme prireja tekmovanja v pljuvanju. Kdo dalj pljune. E, ta šport bi bil za nas. Ni ga še na olimpijskih igrah, ampak Slovenija na najvišji ravni že dolgo vneto trenira, tako da bomo, ko bo pljuvanje sprejeto kot olimpijska disciplina, pripravljeni. Medalje zagotovljene. Prvi zmagovalci bomo, tako kot je bila zlata Janja. Vneto je trenirala, ko prosto plezanje še ni bilo olimpijski šport. Sicer pa bi bili dobri tudi v njem, raztez od oprijema do oprijema, od položaja do položaja, od nadzornega sveta do nadzornega sveta …

pijače korona gostinstvo V SOBOTO
Nada Ravter

Se vam lahko gora priskuti? Meni se je Triglav. Nikoli nisem bila na njem, ker sem za šport malo lene sorte, svojo lenobo sem pa opravičevala, da gora ni nora, ampak tisti je nor, ki gre gor. Skesano torej priznam, da nisem prava Slovenka in da bo kraljestvo Zlatoroga ostalo prikrajšano za mojo malenkost. Da se razumemo, nič nimam proti, če kleni Slovenci lezejo nanj, razkuri me pa njegova politična zloraba. Je pač tako, da če si ga skorajda lasti ena stranka, ki se z Aljažem tako rekoč tika in vleče gor še tuje državnike, potem seveda naj gredo tudi druge stranke. Sem prebrala dober dovtip, da ni čudno, da se triglavski ledenik topi, ko pa jih toliko prisopiha tja gor. Greste v gore po mir? Dobrodošli, le v vrsti boste stali.

Mislila sem, da ne bom več omenjala Koroške ceste, a sem dobila te dni v podpis peticijo za pravično delitev prometnega bremena v centru Maribora. Podpisala bi jo tisočkrat, čeprav vem, da brez haska. Postreže, da kažejo analize prometa in hrupa izjemno povečano obremenitev koridorja Razlagova-Krekova-Strossmayerjeva-Mladinska-Maistrova-Cankarjeva, odločevalcem z MOM očita politiko izvršenih dejstev in diskriminacijo dela mesta, v katerem so šole, vrtci in kjer živi daleč več ljudi kot na zaprtem delu Koroške ceste, zahteva pa le spoštovanje projektne dokumentacije: deljen prostor/območje umirjenega prometa 20 km/h, ki je odprto za mestni javni promet, interventna vozila in lokalni promet/stanovalci. Zahteva še, da ob nameravani zapori Lenta, začasno odpre Koroško cesto za ves promet in da tako ostane do izgradnje alternativnih rešitev, kot sta obvoznica in tunel.

Kar smejalo se mi je, dokler nisem po datumih podpisov ugotovila, da je peticija lanski sneg. Pomahajmo ji v slovo in zaprimo okna, da ne bom imela prahu še med zobmi. Pravijo, da imaš dve možnosti, če vidiš na pohištvu prah, lahko ga mrzlično obrišeš, lahko pa vanj narišeš srce. Naj narišem srce?

Še nekaj cepilskega: Anticepilcem zaupam, da sem bila spomladi dvakrat cepljena, a nimam kaj veliko od tega, če me oni še naprej ogrožajo. Zaradi mene se ni treba nikomur cepiti, če ne hodi okrog in ne trosi virusa. Naj ga ujčka med svojimi štirimi stenami, da mu ne bodo kršene človekove pravice. A tudi iz cepiv se da narediti simpatična zgodb, neka kavarna že ponuja cepilske koktejle. Jaz sem recimo cepljena s Pfizerjem in moj koktejl je: viski, jager, breskev, jagoda, mineralna voda, v Astra Zenecci so vodka, džin, oranžni sok in mineralna voda itd. … V nobenem pa ni čipa.

P. S. V razmislek iz e-maila: Če stresete v kozarec 100 rdečih in 100 črnih mravelj, se ne bo nič zgodilo, če pa kozarec močno pretresete, bodo začele rdeče mravlje dojemati črne kot sovražnike in jih ubijati, črne pa rdeče. Pravi sovražnik pa je oseba, ki trese kozarec. Enako je v družbi, levi proti desnim, beli proti črnim, bogati proti revnim, cepljeni proti necepljenim … A preden se začnemo pobijati med seboj, se vprašajmo: Kdo trese kozarec?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta