Pred 50 leti v Večeru: Lovski “srečkovič”

Pripravil Rok Kajzer
11.11.2023 05:05

Pred nedavnim je ustrelil skorajda popolnoma belega srnjačka, včeraj pa je ujel živega kragulja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
16. oktober 2010, Maribor- Areh - sneg na arehu - zasnežena cesta in drevesa. (tags: Notranja - Nedelja - 17102010 - areh1)
Janko Rath
5. november 1973

Bližnji vzhod: nova vojna?

Kairski Al Ahram poroča danes, da je položaj vzdolž Sueškega prekopa eksploziven. Izrael načrtuje agresivne akcije, sočasno pa pripisuje podobne namene Egiptu. S tem, ko govori o egiptovskih kršitvah premirja, išče sovražnik izgovor, da bi "uničil" resolucije varnostnega sveta. Al Akbar piše, da išče izraelski obrambni minister Moše Dajan izgovor, ko izjavlja, da Egipt kopiči čete vzdolž zahodne obale Sueškega prekopa. Tretji egiptovski dnevnik Al Gumhuria prav tako meni, da izraelska sporočila zadnjih dveh dni kažejo, da pripravlja Izrael zelo obsežno vojaško operacijo. Iz Tel Aviva poroča agencija UPI, da je izraelski obrambni minister Dajan napovedal možnost, da vojna na Bližnjem vzhodu znova izbruhne, in je dal vedeti, da so izraelske čete na tak razvoj dogodkov pripravljene. Obtožil je Egipt, da zbira čete, da bi obnovil vojno na Bližnjem vzhodu.

5. november 1973

Time zahteva odstop Nixona

V svojem prvem uvodniku, odkar je pred 50 leti začel izhajati, je newyorški Time zahteval včeraj, naj predsednik Nixon odstopi. Ta tednik, ki je skupaj z drugim uglednim časopisom Lifeom podpiral Nixonovo izvolitev v predvolilnih kampanjah 1960, 1968 in 1972, je v včerajšnji številki sporočil, da je predsednik Nixon prestopil "tragično točko, s katere ni vrnitve". Time je natisnil seznam vseh Nixonovih spodrsljajev in prestopkov, zavoljo katerih bi moral zapustiti krmilo države. "Najpomembnejša odločitev v Nixonovi prepričljivi karieri je sedaj pred njim: ali naj se umakne s predsedniškega položaja, preden bo še bolj škodil svoji državi."

7. november 1973

Prvi sneg, prve težave

Prvi sneg, ki smo ga dobili sinoči, je povzročil težave na cestah, ponekod se je zataknil promet tudi za debelo uro. Posebno hudo je bilo na klancih. Zaradi dežja je narasla Savinja. Sinoči so morali zapreti cesto Celje-Laško-Rimske Toplice. V Štorah je bilo hudo neurje. Zgodaj davi je bila zaprta za promet cesta Maribor-Konjice, dokler niso splužili klancev.

7. november 1973

Asfalt zdaj že do Areha

NA POHORJU JE NAJVIŠJA SLOVENSKA ASFALTIRANA TURISTIČNA CESTA - Včeraj so polagali delavci cestnega podjetja Maribor na novi turistični cesti od Hoč do Areha zadnje metre asfalta. Obljuba, ki je bila še v začetku letošnjega leta zgolj želja, bo tako že do letošnje zime uresničena. Nova asfaltna cesta do Areha je zlasti pomembna zavoljo tega, ker bodo že letos, zlasti pa prihodnje leto smučišča okrog Areha močno razbremenila sedanja včasih že preveč prenapolnjena smučišča na mariborskem Pohorju okrog zgornje postaje pohorske vzpenjače. Zanimivo je tudi to, da je nova cesta najvišja slovenska turistična cesta z asfaltom. Areh je namreč na nadmorski višini 1250 metrov. (Sedaj je "najvišji" asfalt na Jezerskem - 1215 metrov). M.M.

9. november 1973

Kdo je našel venec?

TUDI TO SE ZGODI - Včeraj se je oglasila v ptujskem dopisništvu Večera naša naročnica, ki ji je te dni umrla mama. Na poti iz cvetličarne v Murkovi ulici v Ptuju do rogozniškega pokopališča je izgubila v sredo med prevozom s strešnega prtljažnika avtomobila venec. S sopotnikom sta se vrnila takoj nazaj v smeri Ptuja, vendar venca nista našla. Povprašala sta tudi pri obcestnih hišah, vendar nihče ni videl venca niti voznika, ki bi ga morebiti pobral. Na vencu je bil žalni trak z napisom: "Zadnji pozdrav materi od hčerke", ki tokrat prosi poštenega najditelja, naj vrne venec in javi najdbo ptujski postaji milice.

10. november 1973

Kmalu morda tudi slon

Rudi Korošec, član lovske družine Boris Kidrič iz Kidričevega, doma iz Ptuja, je v zadnjih 14 dneh že drugič presenetil z zanimivim lovskim podvigom. Pred nedavnim smo pisali, da je ustrelil skorajda popolnoma belega srnjačka, včeraj pa je ujel živega kragulja. O tem nam je pripovedoval: "Zgodaj zjutraj sem se odpravil s psičko Poli in seveda z lovsko puško v revir ob novem dravskem kanalu. Visoko v zraku sem opazil kragulja, ki je jadral z razpetimi krili in iskal žrtev na zemlji. Hitro je bila puška pri licu. Zadel sem ga v perut. Ko je padel na zemljo, se je z izredno hitrim tekom zavlekel v grmovje. Psičko sem komajda zadržal, da ni stekla za nevarnim plenom. Spopad bi se bil prav gotovo končal v škodo moje zveste prijateljice. Zanimivi plen sem komaj ukrotil in zapeljal v prtljažniku avtomobila k preparatorju, ki ga bo nagačil ..." Eden izmed lovskih kibicev se je Rudiju včeraj takole pošalil: "Pred nedavnim si ustrelil belega srnjaka, danes kragulja, pojutrišnjem pa boš vzel morda na muho kakšnega slona."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta