Pred 50 leti v Večeru: Maribor dobi letališče!

Pripravil Rok Kajzer
06.04.2024 06:00

Le dobrih 10 minut je trajala razprava na seji obeh zborov občinske skupščine Maribor o ustanovitvi podjetja letališča Maribor v ustanavljanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
1. april 1974

Volilni rezultati v Sloveniji

POVSOD VISOKA VOLILNA UDELEŽBA, NAJVIŠJO SO DOSEGLI V MURSKI SOBOTI 98,2 ODSTOTKA - Udeležba pri včerajšnjih volitvah je v Sloveniji znova izredno visoka.

Volilno pravico je imelo 1,236.295 volilnih upravičencev in do 14. ure jih je volilo že več kot 1,014.351 ali 82,04 odstotka.

V Sloveniji je bilo odprtih 4200 volišč, na katerih smo izvolili več kot 12.000 članov delegacij krajevnih skupnosti in kmetov ter 1507 delegatov za 62 družbenopolitičnih zborov občinskih skupščin, ljubljanske in obalne skupščine.

Podpredsednik republiške volilne komisije SZDL Jože Kavčič je sinoči izjavil, da rezultati pričajo o prepričanju naših delovnih ljudi, da jim daje nova ustava možnost, da resnično odločajo o rezultatih in pogojih svojega dela. /.../

3. april 1974

Velika in pomembna "ohcet"

Industrija metalnih polizdelkov Impol iz Slov. Bistrice in tovarna glinice in aluminija Boris Kidrič iz Kidričevega sta združeni v sestavljeno organizacijo ZDRUŽENA ALUMINIJSKA INDUSTRIJA SLOVENIJE. Tako je z večino glasov na minulih zborih delovnih ljudi sklenilo okrog 3600 zaposlenih v obeh tovarnah. Združitev, ki je za nadaljnji razvoj aluminijske industrije v Sloveniji izredno pomembna, bodo potrdili s podpisom samoupravnega sporazuma zadnje dni aprila. Tovarni sta pričeli skupno poslovati 1. aprila.

3. april 1974

Avtobusna postaja leta 1976?

V ZVEZI Z GRADNJO ŠE NIČ OTIPLJIVEGA! - Pred dnevi smo na kratko že poročali, da bo Maribor dobil novo avtobusno postajo. Te dni prostor ob Mlinski ulici, kjer naj bi bila nova avtobusna postaja, že pripravljajo. Porušili so zgradbo v Ilešičevi ulici 6, za rušitev pa so predvidene še stavba na Partizanski cesti 38, kjer je sedaj v spodnjih prostorih restavracija Veseli kmet, kakor tudi zgradbi v Mlinski ulici 7 in 9. To so za zdaj edini znani podatki. O vsem drugem lahko govorimo, kot je povedal glavni direktor Avtobusnega prometa Milan Vizovišek le z "naj bi". /.../ Pojavlja se še en problem, in sicer vprašanje financiranja oziroma kreditiranja. /.../ Nova avtobusna postaja, s katere naj bi prvi avtobusi peljali že konec leta 1976, bo imela okoli 40 stojišč in bo zares sodobno urejena. D. ŠTRBENK

​4. april 1974

Ne boste nas prestrašili

Ameriška časopisna agencija AP poroča, da so se včeraj nadaljevali italijansko-ameriški pomorski in suhozemni manevri v severnem območju Jadranskega morja. Manevri so se začeli 29. marca, trajali naj bi do 5. aprila. Agencija poroča, da gre za suhozemne vaje in skupne manevre italijanskega in ameriškega VI. ladjevja v Jadranskem morju med Jugoslavijo in Italijo.

Demonstracija vojaške sile v bližini naših meja je izzvala nov val ogorčenja pri naših ljudeh. Predsedstvo republiškega odbora ZZB NOV Srbije je v imenu 400.000 borcev izrazilo njihovo pripravljenost, da pod vodstvom Tita branijo in obranijo sadove NOB, med katerimi je tudi svoboda slovenskega Primorja. /.../

5. april 1974

Maribor dobi letališče

Le dobrih 10 minut je trajala razprava na seji obeh zborov občinske skupščine Maribor o ustanovitvi podjetja letališča Maribor v ustanavljanju. Večina odbornikov je glasovala za zgraditev letališča v Mariboru, le šest se jih je vzdržalo glasovanja. Odbornikom ni bilo treba "pihati na dušo": zavestno so se odločili za izredno pomemben sklep, ki bo imel dolgoročne razvojne posledice.

"To ni potrošniška investicija, temveč gospodarska. Priložnost je enkratna, ne smemo je izpustiti iz rok," je poudaril dr. Danilo Požar, predsednik odbora za pripravo in zgraditev mariborskega letališča. /.../

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta