Pred 50 leti v Večeru: Referendum o samoprispevku za šole - 68,79 odstotkov ZA

Pripravil Rok kajzer
25.06.2022 05:40

Zelo lepa je bila tudi volivna udeležba: 86,30 odstotka, od tega v delovnih organizacijah 93,53 odstotka in v krajevnih skupnostih 79,28 odstotka vpisanih volivcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
19. junij 1972

Odločili so se "za"

Z včerajšnjim glasovanjem v krajevnih skupnostih se je končalo glasovanje za samoprispevek v mariborski občini. Skupni rezultat glasovanja je 68,79 odstotka za samoprispevek. Na glasovanju 16. junija v delovnih organizacijah je glasovalo za samoprispevek 70,32 odstotka, v krajevnih skupnostih pa 67,32 odstotka volivcev.

Zelo lepa je bila tudi volivna udeležba: 86,30 odstotka, od tega v delovnih organizacijah 93,53 odstotka in v krajevnih skupnostih 79,28 odstotka vpisanih volivcev. S tem so se občani mariborske občine zavestno odločili, da so pripravljeni tudi s pomočjo lastnih dohodkov uresničiti zahteven program razvoja šolstva in otroškega varstva v občini v naslednjem obdobju. Pokazali so svojo solidarnost, poleg tega pa tudi visoko stopnjo politične zrelosti.

20. junij 1972

Še vedno v okviru 5,4%?

Zvezni sekretar za gospodarstvo Boško Dimitrijević je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnjeval časnikarjem ukrepe za stabilizacijo tržišča in kaj pomeni sedanja podražitev nekaterih proizvodov. Sekretar je poudaril, da liberalizacija cen, na katero je zdaj pristal zvezni izvršni svet, predstavlja okrog 7 odstotkov industrijske vrednosti proizvodnje pri nas in da ne bo imela negativnih posledic. Rekel je, da je do konca maja od predvidenih 5,4 odstotka, za kolikor naj bi se letos cene na splošno dvignile, bilo porabljenih 3,44 odstotka, s sedanjimi odločitvami o dvigu cen pa se je ta odstotek zvišal na 4,68. Po besedah Boška Dimitrijeviča, bodo zadnji ukrepi zveznega izvršnega sveta vplivali na življenjske stroške s porastom 0,8 odstotkov. To pomeni, da planski proporci še niso v nevarnosti /.../

21. junij 1972

Med nogometom in gospodarstvom

Med obiskom Staneta Kavčiča na kmetiji Ludvika Totha v Banuti pri Lendavi se je kmet Toth visokemu gostu potožil, da na televiziji pogreša gospodarske, tudi za kmeta aktualne teme. "Tudi takrat, ko ste, tovariš Kavčič, pred poldrugim mesecem na televiziji govorili o sedanjem položaju našega gospodarstva in o bodočih nalogah, mi ni bilo vseeno, ko so morali pogovor prekiniti, ker je bila potem na sporedu nogometna tekma med Ajaxom in Benfico," je povedal krnet Toth. Pozneje je priznal, da je kljub temu z zanimanjem gledal tekmo.

21. junij 1972

Črepinje na Titovi cesti

Pošiljka osvežujoče radenske slatine, ki je bila včeraj zjutraj namenjena čez Titov most v Mariboru, ni prišla do naslovljenca. Ko je voznik zavijal s Partizanske na Titovo cesto, je stranica kamiona popustila in zaboji so zleteli na asfalt. Radenska je stekla, na cestišču je ostal velik kup zelenih črepinj. Delavci Snage so jih hitro pometli na rob, tako da črepinje niso povzročile okvar na gumah avtomobilov, ki so vozili tod.

22. junij 1972

Zahvala za čestitke

"Dragi drugovi, srdačno zahvaljujem na toplim čestitkama i lijepim željama, koje ste mi uputili povodom mog osamdesetog rođendana. Tito." Predsednik Tito se je zahvalil delovnemu kolektivu dnevnika Večer za čestitke ob svojem 80. rojstnem dnevu.

22. junij 1972

Nova tržnica pod ribarnico

Mariborska tržnica ob Koroški cesti je ob tržnih dneh že povsem zasedena, tako da tržna uprava nima več možnosti sprejemati nove prodajalce, ki prihajajo od blizu in daleč s svojimi pridelki na mariborski trg. Preteklo soboto in nedeljo je bilo rekordno število prodajalcev, ki so prinesli na trg več sto kilogramov solate, zgodnjega krompirja, pa tudi paradižnikov. Jagode dovažajo na mariborski trg iz Srbije. /.../ Doslej so že napeljali vse kable in druge naprave, zdaj pa gradbeno podjetje že odstranjuje lope Transoma, ki jih podjetje dalj časa ni hotelo odstraniti. Kot smo zvedeli, je podjetje Transom vložilo celo tožbo zoper upravo, zaradi, baje, neresničnih informacij tisku glede zavlačevanja izgradnje podaljška tržnice ob Dravi.

B. PODKRAJŠEK

24. junij 1972

Novi kažipoti

Maribor je končno dobil nove osvetljene kažipote, ki usmerjajo potnike v kraje čez mejo. Novi kažipoti so dvojezični: zgoraj so imena izpisana v slovenščini (Celovec, Gradec) spodaj pa z malce manjšimi črkami v nemščini (Klagenfurt, Graz). Zdaj so torej tudi naši kažipoti "enakopravni" s tistimi kažipoti na avstrijskem ozemlju, ki usmerjajo tujce v Maribor, Celje ali Ljubljano.

Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta