Pred 50 leti v Večeru: Richard Nixon odstopil, Gerald R. Ford 38. predsednik ZDA

10.08.2024 06:10

Natančno ob 2.03 je danes zjutraj ameriški predsednik Richard Nixon sporočil preko ameriške televizijske in radijske mreže, da odstopa od predsedniškega položaja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
5. avgust 1974

Joj, kdaj bomo doma?

V minulih treh dneh je v Šentilju prestopilo jugoslovansko-avstrijsko mejo več kot 250.000 ljudi. Samo v soboto je šlo skozi ta mejni prehod 116.631 ljudi, kar je letošnji rekord Šentilja. Najštevilnejši so bili tujci v tranzitu, zlasti Turki in Grki, kajti zapleti okrog Cipra in sprememba vlade v Atenah se v številu le-teh na naših cestah sploh niso odrazili. "Joj, kdaj bomo doma?" je premišljala deklica, ki sobotnega rekorda ni bila nič prav vesela.

Foto: D. CVETNIČ

5. avgust 1974

Bomba v predoru

Italija je ostala nema pred groznim zločinom fašističnih teroristov: 12 mrtvih in več kot 40 ranjenih. To je tragična bilanca atentata, ki so ga v noči od sobote na nedeljo izvedli na brzem vlaku Rim-Brenner, na delu proge med Firencami in Bologno. /.../ Ko je bil brzovlak še v predoru, je v petem vagonu prišlo do hude eksplozije, ki je odtrgala celo streho. Domnevajo, da so peklenski stroj montirali v streho vagona. Takoj po prvi eksploziji so očividci slišali še drugo, mnogo hujšo, ki jo je bržda povzročila električna energija. Brzovlak se je ustavil šele na prvi majhni postaji tik za predorom. Ljudje na postaji so ugledali strahotno podobo. Takoj so začeli reševanje, toda za 12 potnikov petega vagona je bilo že prepozno. /.../ Nad najnovejšim fašističnim zločinom se je zgrozila vsa italijanska politična javnost. Prvi ga je obsodil predsednik republike Leoni, nad dejanjem pa se je zgrozil tudi papež Pavel VI. Atentat so obsodili kot zaroto, naperjeno proti demokraciji in svobodi.

6. avgust 1974

Predsednik je zamudil

Slavnostna seja članov sveta krajevne skupnosti in predstavnikov DPO KS Orehova vas-Slivnica v soboto se je pričela z majhno zamudo. V domu AMD so čakali nekaj minut le še na predsednika sveta KS Franca Fingušta. Ko je prišel, se je opravičil: "Tovariši, oprostite, krava mi je skotila, pa sem ji moral vsaj na začetku malo pomagati." Franc Fingušt ni le eden od najbolj prizadevnih družbenopolitičnih delavcev v KS Orehova vas-Slivnica, ampak tudi eden od najbolj naprednih kmetov. (sn)

8. avgust 1974

Atentatorji so znani?

Policija v Bologni je včeraj aretirala tri pripadnike fašistične organizacije Črni red. Sumijo, da so sodelovali pri atentatu na brzovlak Italikus, pri katerem je umrlo dvanajst ljudi, pa tudi pri poskusu miniranja bolonjskega policijskega komisariata. Med preiskavo so našli v njihovih stanovanjih tudi rokopis poročila, s katerim je Črni red po telefonu obvestil policijo, da je atentat na ekspresni vlak Rim-Muenchen delo te neofašistične organizacije. Aretirani so Italo Bono, Emmanuele Bartoli in Gaetano Casali.

9. avgust 1974

Davi dramatični vrhunec na ameriški televiziji

Natančno ob 2.03 je danes zjutraj ameriški predsednik Richard Nixon sporočil preko ameriške televizijske in radijske mreže, da odstopa od predsedniškega položaja. Pismeno ostavko bo danes popoldne izročil - tako kot predvideva ameriška ustava - ameriškemu zunanjemu ministru Henryju Kissingerju, popoldne ob 17. uri pa bo že prisegel 38. predsednik ZDA Gerald R. Ford, sedanji podpredsednik v Nixonovi vladi. /.../ Richard Nixon je prvi ameriški predsednik v zgodovini ZDA, ki je odstopil.

9. avgust 1974

27. junij 1972

Afera Watergate, zavoljo katere je Richard Nixon tudi odstopil, se je začela v vijugastem poslopju Watergate 27. junija 1972. Takrat je nočni čuvaj zalotil vlomilce v prostore demokratskega nacionalnega komiteja, ki je imel v watergatskem poslopju svoj predvolilni štab. Največjo ameriško politično umazanijo sta prva pomembneje razkrila dva mlada reporterja, začetnika v časopisu Washington Post Carl Bernstein in Bob Woodward.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta