Pred 50 leti v Večeru: Zagreb - več kot 100 mrtvih. Iztiril se je ekspresni vlak

Doslej najhujša železniška nesreča v Jugoslaviji. Na vlaku Beograd - Muenchen ranjenih nad 150 potnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milena Dravič, Milena Muhič in Polde Bibič med snemanjem filma Strah v Mariboru. (
D. Škofič
26. avgust 1974

V Mariboru snemajo Strah

V soboto je stekla kamera, ki jo vodi snemalec Tomislav Pinter: v Mariboru bodo več dni snemali novi in najzahtevnejši slovenski film Strah. Scenarij zanj je napisal režiser Matjaž Klopčič, dialoge pa je prispeval Andrej Hieng. Tako se je zbrala v Mariboru vrsta filmskih in gledaliških igralcev. V sobotni sceni na odru SNG Maribor so sodelovale večinoma že vse igralke: Milena Zupančičeva, Milena Muhičeva, Milena Dravičeva, Marjeta Gregoračeva in Vida Juvanova. Danes bo prispela v Maribor rudi Neda Spasojevič. Tudi popularni jugoslovanski igralec Ljuba Tadić bo prispel te dni na snemanje. Stevo Žigon je že posnel v Mariboru v soboto prve kadre. Nastopa v vlogi odrskega delca Čarodej Blagot Bolašiča. V soboto so snemali prikaz te igrice, ki jo je v Ljubljani gledalo občinstvo leta 1895, ko je prizadel mesto hud potres. Prav ta potres je pravzaprav glavna tema filma Strah. Vidno vlogo je režiser zaupal igralcu Poldetu Bibiču. V filmu, v katerem sodelujejo še igralci Danilo Bezlaj, Jurij Souček in Dare Ulaga, sodeluje tudi več kot 300 statistov. B. P.

27. avgust 1974

Sinoči izstrelili novo ladjo: Sojuz z vesoljcema

V Sovjetski zvezi so sinoči izstrelili v vesolje novo vesoljsko ladjo sojuz 15. Njen poveljnik je podpolkovnik Genadij Sarafanov, Iadijski inženir Lev Demin. Sojuz 14 je poletel 5. julija letos, prav tako z dverna vesoljcema in se je združil s poprej izstreljeno orbitalno postajo sojuz 3. Sovjeti so začeli serijo vesoljskih poskusov z ladjami sojuz aprila 1967. Ladje so namenjene za daljše polete in za združevanje z drugimi ladjami (1975 bo združitev z ameriškim apollom) in vesoljskimi postajami. O novem sovjetskem poskusu za zdaj ni podrobnosti.

28. avgust 1974

Nova vozniška dovoljenja?

IZDELANA BODO IZ TAKŠNE SNOVI, DA JIH NE BO MOČ PONAREJATI. Zdajšnja vozniška dovoljenja utegnejo zamenjati z novimi, po pisanju beograjske Politike ekspres morda že po 1. oktobru letos. Takrat začne veljati zvezni zakon o temeljnih varnostih v cestnem prometu. Nova vozniška dovoljenja bi bila prikladnejše oblike. Namesto treh bi imela dva dela, izdelana pa bi bila na posebnem papirju, pretkanem s poliestrskimi vlakni, tako da se praktično ne bi mogla raztrgati. Zaradi tega papirja bi jih bilo torej nemogoče ponarediti. Vsako dovoljenje bi imelo svojo serijsko številko. Končno morajo odločiti predstavniki republik in pokrajin.

29. avgust 1974

Tito na Brdu

Predsednik republike Josip Broz Tito in njegova soproga Jovanka sta včeraj dopoldne dopotovala v Slovenijo, kjer bosta ostala nekaj časa. Na poti z Brionov se je predsednik republike ustavil v Kopru. Predsednika Tita so na Brdu pri Kranju sprejeli in prisrčno pozdravli najuglednejši predstavniki slovenskega družbenopolitičnega življenja.

31. avgust 1974

Zagreb: več kot 100 mrtvih. Iztiril se je ekspresni vlak

Doslej najhujša železniška nesreča v Jugoslaviji. Na vlaku Beograd - Muenchen ranjenih nad 150 potnikov.

Doslej potegnili izpod razbitin vagonov že 80 trupel. — Nesreča se je zgodila pri vhodu v železniško postajo, ko se je iztiril vlak in so se začeli vagoni prevračati. — Ranjeni potniki so v vseh zagrebških bolnišnicah.

Tik pred 23. uro sinoči se je pri vhodu v železniško postajo v Zagrebu zgodila ena najhujših železniških nesreč v Jugoslaviji. Nesreča je terjala več kot 100 mrtvih, ranjenih pa je bilo nad 150 ljudi. Iztiril je mednarodni ekspresni železniški vlak 10410 Atene—Beograd—Zagreb—Ljubljana—Jesenice—Muenchen. To se je zgodilo pri vhodu na železniško postajo. Podatki o številu mrtvih in ranjenih še vedno niso dokončni, saj obstaja bojazen, da so posledice te strahovite nesreče še večje. /.../

• Pripravila Franja Žišt

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta