(ŠESTI DAN) Evropski teden mobilnosti: Fasada je zelene barve

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
23.09.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir
Varčne poti. Kot dosleden zagovornik racionalnega vedenja se s temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti kakopak zlahka poistovetim. Tudi dobri dve desetletji izvajanja programa, aktivnosti, s katerimi spreminjamo mišljenje, razbijamo zakoreninjena prepričanja in se otresamo slabih navad in nepotrebnih razvad, se kot posameznik z odnosom do okolja, planeta, ki bi ga, pa naj se sliši še tako klišejsko, zanamcem res rad pustil v čim boljšem stanju, preprosto moram podpisati. Pri takšnih aktivnostih ni napačnih odločitev, ni slabih vzorcev. Kar storimo za trajnost (no mobilnost), je lahko le dobro. In začne se v glavah, pri miselnosti in prepričanjih, nadaljuje pri navadah.

Da motoriziran promet znižuje kakovost življenja, je seveda dejstvo. A morda le del dejstev. In predvsem stvar perspektive in prioritet. Za zaprisežene avtomobiliste je kakovost življenja z avtomobilom. Tudi tedaj, ko je njegova uporaba najmanj smiselna, povsem neracionalna. V več kot stoletju je transport z osebnimi avtomobili oblikoval sodobno družbo s tem, ko je ponudil neodvisnost in svobodo premikanja. Tudi vedno večje razdalje med domovi in delovnimi mesti, izobraževalnimi institucijami, nakupovalnimi centri in prostočasnimi aktivnostmi so dvigale pomembnost mobilnosti. Avtomobil je danes v Evropi še zmeraj prvi vir mobilnosti, vsak Evropejec z njim letno opravi skoraj dvanajst tisoč kilometrov. Skoraj štiri petine vseh poti po celini je opravljenih z avtomobilom, pa naj bo to z zasebnim, taksijem ali z avtomobili v skupni rabi (car sharing)
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta