Žaljenje zmage

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
11.05.2019 02:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Avstrija je za nas ogledalo, kaj bi lahko bili, če ne bi prišlo do okupacije leta 1945, ki še kar traja."  (Mitja Iršič)
"Fajonova še naprej dokazuje, da so ji zgodovinska dejstva 'španska vas'. V nasprotnem primeru bi vedela, da maja 1945 v Sloveniji ni prišlo do osvoboditve, ampak le do zamenjave."  (M. D.)
"Direkt povedano, vaške straže in domobranstvo sta edini garant proti azijsko-afriškim viharjem in tornadom." (Vinko Vasle)
To so izjave avtorjev imperialnega medija, ki se nanašajo na zmago v drugi svetovni vojni,
posredno na dan zmage, 9. oz. 8. maja, ki je svetovni praznik. K temu dodajam še prepričanje enega od trolov na portalu istega imperialnega medija, da so ljudje, rojeni v astrološkem znamenju kozoroga, nagnjeni k totalitarizmu in levici: to je izvrstna razrešitev problema, ki so ga izpostavili citirani avtorji, vsaj na ravni teorije. Tudi sama bom poskušala razumeti, kateri in kakšni so ti problemi.
Predstavljajte si majhno državo v središču Evrope in v okviru EU, ki ni bila nikoli osvobojena in ki je z nacistično-fašistične okupacije prešla naravnost na socialistično-komunistično, ki še traja. Kaj so počeli zavezniki leta 1945? Kaj se je dogajalo med hladno vojno in po padcu berlinskega zidu? Kje so bili ZN, svobodni umi Evrope, Nato, ki ima to socialistično-komunistično državo danes pod svojim okriljem? So vsi slepi ali neobčutljivi, sodelujejo morda pri globalni zaroti? Zbuja ta mala država enak strah kot njene socialistično-komunistične sestre, prilagojena Kitajska, Severna Koreja, postopoma spreminjajoča se Kuba in seveda Venezuela? Vsa čast tej mali državi, bi lahko rekli, kajti od vseh omenjenih ima najmanjšo vojaško, industrijsko in politično težo ... V čem je skrivnost?
V prazni opni Jugoslavije, znotraj istih zunanjih meja nekdanje skupne države in sredi nenehnih sporov okoli medsebojnih meja, danes živi sedem manjših držav: ni dvoma, da ima dober del njihovih današnjih težav zgodovinske korenine. Toda zakaj ravno njen nekoč najbolj razviti del plačuje najvišjo ceno? Kako je uspelo pripadnikom socialistično-komunistične klike po zmagi nad nacizmom in fašizmom – na drugem koncu sveta pa nad absolutistično japonsko monarhijo – izvesti okupacijo in vse do danes obdržati državo pod svojo oblastjo? Prvi razlog, ki ga današnji borci proti tej okupaciji posebej radi izpostavijo, je genocid nad drugače mislečimi. Čeprav genocid nad poraženimi niti v številkah niti v odstotkih ni primerljiv z žrtvami povojnih maščevanj nad nekdanjimi okupatorji in njihovimi kolaboranti na Zahodu in Vzhodu, ki so bila pretežno zunajsodna, se zdi, da je v mali državi ostalo premalo živih, ki bi se uprli novi okupaciji. To pojasnjuje, zakaj v prvih letih ni bilo odpora, pozneje pa je železni objem Jugoslavije z njeno vojsko onemogočil resnejši odpor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta