(AVDIO) Podkast Večer v živo z Lucijo Mulej: "Življenje je treba praznovati"

Maja Furman
25.02.2021 17:00
V navdihujočemu pogovoru boste slišali, da smo lahko v redu tudi, ko nismo v redu. Kako? Prisluhnite.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lucija Mulej (foto: Večer)
Večer

Z dr. Lucijo Mulej, antropologinjo, sociologinjo, manegerko osebnosti in poslovno antropologinjo, smo se pogovarjali, kako osmisliti svoje življenje, kako zanetiti iskro živosti in radosti in kako živeti polno ter zavestno. 

Pogovoru lahko prisluhnete na povezavi TUKAJ.

Lucija Mulej, dobrodošli v našem podkastu. Kako ste?

"V redu sem. Z leti se človek nauči biti v redu tudi, ko ni najbolj v redu. To bo tudi najina današnja tema."

Res je. Že kar na začetku pojasniva, kaj konkretno pomeni biti v redu, četudi nismo v redu?

"To pomeni našo notranjo odločitev, ki je povezana z našo notranjo zavestjo. Zunanji svet nam neprestano kaže številne slike … V času korone smo bili priča številnim težkim zgodbam, tragedijam, smrtim, rekla bi lahko, da se je zaostril družbeni sentiment, postal je bolj mračen. In v takih okoliščinah se mora človek zavestno odločiti, da bo poskušal delovati kontinuirano maksimalno ozaveščeno in optimistično, kljub temu, da trenutno nima dokazov za racionalnost svojega optimizma. To je odločitev. Ta za sabo povleče drugačno zavedanje in tudi znanje, ki gre iz glave v srce in iz srca v trebuh, se pravi v vegetativno živčevje, kjer nas opolnomoči. Na ta način delujemo konstruktivno tudi na podzavestnih ravneh in aktiviramo neke »zaloge«, ki so spale v nas in za katere doslej sploh vedeli nismo, da jih imamo."

In tako se znova vračamo k temi, ki je rdeča niti vseh naših podkastov, ki pravi, da svet izgrajujemo od znotraj navzven.

"Morda pojasniva razliko med notranjo in zunanjo zavestjo. S pojavom t. i. »new age« gibanj, ki so v Sloveniji močneje prisotna od 90. let, in z njimi povezane prakse, kot sta na primer joga in meditacija in njun vpliv na delovanje možganov, vse bolj iščemo pojem »sebstva«. Skratka, danes je popolnoma legitimno zreti vase. Spoznaj sebe in spoznal boš svet, je sintagma, ki je splošno znana. Če bi to počeli sto let nazaj, bi bili potencialno problematični. Ko je večinska realnost takšna, da podpira razne duhovne vaje in tehnike, se tudi pojem notranje zavesti spreminja, kar pomeni, da je naša generacija, ki je bila rojena od 80. let dalje, že padla v neko splošno pozitivno naravnanost. Pozitivno mišljenje ni več zgolj nekakšna farsa, ampak pomeni aktivacijo pozitivnih potencialov. Ko nas zunanje okolje pri takšnem delovanju podpre in nam omogoča razne iniciacije, kot je na primer tudi hoja po žerjavici, posameznik lažje uzre sebe. Se sreča s seboj. Morda nas je tudi situacija s korono prisilila v drugačne iniciacije, ki jih sicer samodejno ne bi izbrali. Tako smo bili prisiljeni ugasniti vsakodnevno realnost in s tem neko ontološko varnost, kar je bila neka posebna izkušnja … Res je, da se situacija počasi topi, a nas po njej čakajo podnebne spremembe in novi izzivi, ki bi morda znali biti še težji. Trenutno imamo res veliko več možnosti in priložnosti, da se raziskujemo, imamo veliko podpornih skupin, na to temo je na razpolago veliko raznovrstne literature itd. Lahko rečem, da trenutno vlada močan trend k pozitivnim pričakovanjem, kar po mojem mnenju zelo dobro vpliva na kolektivno zavest. Seveda nas do tja čakajo še prepreke, izzivi, preizkušnje …"

Tudi sami ste avtorica knjig s tovrstnimi vsebinami: Skrivnost: zakaj ne deluje pri vas?, Onkraj razkritja, Heroji, Pogovori z Erosom. Kaj pa je vaš vir, ki osmišlja vaše življenje?

"Viri so bili različni, vedno me je motivirala želja, da spoznam, ne zgolj razumem. Definitivno so me od nekdaj zanimali duhovni zakoni, ker naše življenje, gledano biokemijsko, fizikalno, psihološko itd. držijo pokonci številne medsebojne reakcije in preplet univerzalnih zakonov. Enako velja za druge fizikalne zakone; zakon gravitacije, zakon elektrodinamike in za ostale, bolj specifične in zahtevne zakone. Skratka, okoli nas je kup nekih skrivnosti, ki pa jih ne dojemamo kot takšne, ker so nam samoumevne. Mene osmišlja ravno to, da raziskujem te skrivnosti na, lahko bi rekla, mil, empatičen način."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovoru lahko prisluhnete na povezavi TUKAJ.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta