(VIDEO) "Kdor ne tvega, ostane tam, kjer je": Bob leta 2020 prejme Ivan Lorenčič

Barbara Gavez Volčjak
20.02.2021 19:09
Voditelj Jurij Drevenšek je strnjen in jedrnat pregled korona leta sklenil z željo, da se naslednje leto ponovno vidimo v živo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Bleščeče se luči foajeja SNG Maribor in žametne sedeže tamkajšnje Velike dvorane smo letos zamenjali za udobje domačega kavča in si podelitev nagrade Bob leta ogledali na računalniku, tablici ali kar pametnem telefonu. Voditelj Jurij Drevenšek, ki je podelitev moderiral četrto leto zapovrstjo in je pri snovanju besedila znova združil moči s scenaristom Juretom Karasom, je spretno krmaril med dnevno politiko, realnostjo družabnih omrežij in krizo, ki je načela družbo skupaj s koronavirusom. Vmes je vpletel še nekaj brezčasnih resnic o stanju duha v slovenski družbi in opozoril na stranpoti, ki jih je razgalila prevlada instant domislic in »bevskov« nad preverjenimi, verodostojnimi informacijami.  

Andrej Petelinsek

Bob in novinarstvo sta odporna proti krizi

Ustvarjalci oddaje so domiselno uporabili tehnologijo za vključitev kratkih izjav vseh nominirancev, ki so nadomestile glasbene vložke prejšnjih let. Po dobre pol ure pa je že bil čas za podelitev priznanja. Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik, ki je imel nalogo razglasiti zmagovalca, je poudaril, da je za nami naporno in stresno leto, čas nepredstavljivega in nepredvidljivega koronavirusa: "Ampak naša akcija Bob leta in dobro novinarstvo sta proti krizi odporna. Sta naša zaveza in obveza, da bo tako ostalo tudi naprej. Navsezadnje je kriza pokazala, kako pomembni so relevantni, verodostojni in profesionalni mediji."

"Če nič ne tvegaš, največ tvegaš"

Bob leta 2020 so bralke in bralci Večera, ki so oddali skupno več kot 32.000 glasov, namenili šolniku, profesorju in dolgoletnemu ravnatelju II. gimnazije Maribor Ivanu Lorenčiču. Kot je poudaril Stepišnik, se Lorenčičeve misli ne omejujejo zgolj na šolski prostor, ampak so univerzalne. Prav tako tudi izjava, nominirana za bob leta: "V življenju lahko uspeš samo takrat, ko si upaš, včasih je treba tudi malo tvegati. Če nič ne tvegaš, največ tvegaš, ker ostaneš tam, kjer si." Predstavil ga je kot človeka širokih pogledov in bogatih izkušenj, gospoda z izjemno avtoriteto, obsežnim znanjem in veliko strokovno težo. »Upam, da smo vsi v teh tednih, ko so bila zaprta vrata izobraževalnih ustanov, spoznali, kako pomembni so za prihodnost izobraževanje, vedoželjnost, šolanje, javna uporaba uma in znanje," je dejal Stepišnik.

Andrej Petelinšek

Ivan Lorenčič se je v govoru zahvalil vsem, ki so glasovali zanj, in pohvalil tudi izjave so-nominirancev, saj bi si po njegovem mnenju vsi zaslužili nagrado. Zato je bil presenečen in počaščen, da je bila izbrana prav njegova misel, za katero pravi, da jo večkrat pove mladim, tako svojim dijakom kot devetošolcem na informativnih dnevih, kot napotek za življenje. »Ko so na začetku življenjske poti, je pomembno, da odnesejo s seboj to sporočilo. Tveganje in z njim povezane spremembe so gibalo človekovega razvoja. Marsikdo se tega ne loti, ker bi moral iz cone udobja in se soočiti z nasprotovanji, težavami, velikokrat tudi žrtvami. Toda tisti, ki so tvegali, so človeštvo premaknili tja, kjer je kasneje našlo uspešno pot,« je dejal Ivan Lorenčič. Prepričan je, da bo tudi današnja generacija mladih, tako kot je njegova konec 60. let preteklega stoletja, spremenila svet, da se bosta med nas vrnila poštenost in zaupanje, da bomo znova cenili znanje in spoštovali drugačnost.

Daljši intervju z Ivanom Lorenčičem lahko preberete v Večeru v ponedeljek, 22. februarja.

Vsi letošnji finalisti so bili:

1. Dr. Dušan Plut, geograf in zgodovinar: "Sedaj je žal pomembno ne samo, iz kako bogate družine izhajaš, ampak tudi, iz katere regije. Mislim, da je to nedopustno. Na teh dveh poljih, na socialnem in regionalnem, smo odpovedali."

2. Dr. Urban Bren, raziskovalec, prorektor Univerze v Mariboru: "Številna mnenja s področij teorij zarot se ne širijo preko medijev, ampak preko interneta, in žal gre tu za nevarno kombinacijo omejenega uma in brezmejnega spleta."

3. Dr. Mladen Dolar, filozof: "Imam predlog za slovenski prevod tvita. Ne čivk, ampak bevsk. To je bolj bevskanje. Namesto javnega prostora in izmenjave debat imamo bevskanje, kdo bo glasneje in pogosteje bevsknil."

4. Ivan Lorenčič, ravnatelj: "V življenju lahko uspeš samo takrat, ko si upaš, včasih je treba tudi malo tvegati. Če nič ne tvegaš, največ tvegaš, ker ostaneš tam, kjer si."

5. Tadej Linasi, župnik v Šmarju pri Jelšah: "Pogrešam normalnost. Da je nekdo lahko veren, drugi drugače veren, tretji neveren, pa zaradi tega nismo mi in vi in oni."  

6. Dr. Husam Franjo Naji, zdravnik in pisatelj: "V Evropi je v povprečju še za živali v gozdovih bolje poskrbljeno; vsaj preštete so. Za migrante nihče ne ve, koliko jih je trenutno na poti, koliko jih umre, koliko jih izgine."

7. Bernarda Bobro, operna pevka: "Če bomo morali postati nesmrtni, da nam bo politika dovolila zapustiti domove in oditi na delo, potem se nam slabo piše."

8.  Ana Breznik, maturantka: "Ideja raznolikosti mi je všeč, resnica se redko skriva v le eni ideji."

9. Dr. Željko Ćurić, psihiater: "Vsi imajo pravico govoriti, ampak se niso naučili, da nosijo odgovornost za to, kar povedo. Meni ne pride na misel, da bi v javnosti povedal kaj, kar je destruktivno, škodljivo, kar bi komu povzročilo trpljenje."

10.  Mirjana Medojević, gledališka režiserka: "Zdi se mi, da v Sloveniji vsi zelo dobro poznamo tudi tisti občutek, ko nam drugi režejo krila, namesto da bi pihali v njih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.