Si ne želite uničiti življenja? Potem pri objavljanju na Facebooku upoštevajte ta pravila

A.L.
19.09.2019 15:50

Če želite Facebook uporabljati kar se da koristno, je dobro tudi, da ne pretiravate s pozitivnimi besedami o sebi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Večini ljudi Facebook predstavlja velik del dneva, mnogi pa ob tem pozabljajo na nepisana pravila njegove uporabe. Še preden pomislite, da bi na svojem profilu objavili nekaj o sebi ali drugih, preberite nasvete strokovnjakov, ki so odkrili najboljše strategije uporabe Facebooka, ne da bi si uničili življenje ali pokvarili odnose z drugimi.
Strokovnjaki svetujejo, da Facebooka ne uporabljate za izražanje spornih političnih stališč. "To so občutljive teme," dodajajo in pojasnjujejo, da si ljudje samo po zapisanem težko predstavljajo, kaj je vaše sporočilo zapisov. V kolikor svoja verska ali politična stališča vendarle želite deliti z drugimi, pazite, da pri tem ne pretiravate. 
Še eno nepisano pravilo, ki ga svetujejo strokovnjaki, je to, da s prijatelji na Facebooku nikoli ne delite preveč osebnih stvari. "Objavljanje zdravstvenega stanja ali fotografij, na katerih ste vinjeni, lahko ima trajne posledice." Mlajše generacije, ki so odrasle ob družbenih omrežjih, so morda še bolj nagnjene k pretiravanju in objavljanju tovrstnih fotografij. Ob tem pa pozabljajo na pomembno stvar - da bodoči delodajalci po internetu iščejo informacije o njih. 

Pretirano hvaljenje je škodljivo

Med uporabo Facebooka se je dobro izogibati tudi obrekovanja prijateljev. "Kritiziranje prijateljevega načina vzgoje otrok ali obnašanja družinskih članov na Facebooku je velik 'ne'," pravijo strokovnjaki. "Zahrbtne besede o ljudeh, ki jih poznate, niso nikoli primerne. Nekdo je lahko zaradi tega zelo užaljen, vsekakor pa obstajajo boljši načini za reševanje težav."
Neka raziskava je pokazala tudi, da lahko s pretiranim ponujanjem posameznih izdelkov ali storitev izgubite prav vse svoje prijatelje. "Če želite promovirati svoje podjetje, raje odprite Facebook stran za to, da se bodo ljudje sami odločili, ali jih to področje zanima ali ne," svetujejo strokovnjaki.
Če želite Facebook uporabljati kar se da koristno, je dobro tudi, da ne pretiravate s pozitivnimi besedami o sebi. Prav je, da se predstavite v pozitivni luči, a po mnenju strokovnjakov je potrebno ostati na trdnih tleh. Prav tako odsvetujejo pretirano iskanje pozornosti. Zagotovo ste kdaj že naleteli na nekoga, ki je zapisal: "Danes je moj najslabši dan v življenju" ali "Ne morem verjeti, da se je to zgodilo". Večina bo v tem videla patetične poskuse iskanja pozornosti.

Objavljanje intimnih podatkov je neprimerno

In da ne bomo govorili le o prepovedih - kaj je torej tisto, kar vam strokovnjaki svetujejo, da počnete na družbenem omrežju? Nadvse previdni bodite, koga imate med prijatelji. Povsem mogoče je, da marsikoga sploh ne poznate. Prav tako bodite pozorni, da ne pretiravate s hvaljenjem o vaših dosežkih. Strokovnjaki svetujejo tudi, da, v kolikor svojih prijateljev ne želite nadlegovati s tedenskimi nogometnimi uspehi svojega sina ali še huje, če nočete nenehno gledati moteče posnetke mačk svojega prijatelja, oblikujte prilagojene sezname svojih prijateljev. Pozorni bodite tudi pri občutljivih informacijah. "Eno je, da objavite smrt slavne osebe na Facebooku, nekaj povsem drugega pa je, da tam sporočate, da ste se razšli s partnerjem ali da je umrla ljubljena oseba. To je preveč osebno. V takšnih situacijah je primernejši osebni stik ali telefonski klic."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta