(VIDEO) "Višina mi prinaša veselje in težave, a več je težav," pravi 14-letnik, najvišji najstnik na svetu

Gr.G.
25.11.2020 08:47
Učenec devetega razreda z vzdevkom Xiaoju je bil visok že v vrtcu, ko je presegel 150 centimetrov. Zato so ga takrat pogosto po izgledu uvrščali že v osnovno šolo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

18. oktobra 2006 rojeni Ren Keju, ki je pred dobrim mesecem dni dopolnil 14 let, je postal najvišji najstnik moškega spola na svetu. Svetovni rekord je potrdila Guinnessova knjiga rekordov, ki izmerila višino v Leshanu v kitajski provinci Sičuan živečega dečka, ta pa znaša 221,03 centimetra. 

Starši so sina zaradi velikosti večkrat peljali na preiskave v bolnišnico, zdravniki pa so sprva sumili, da gre za zelo redko bolezen gigantizem, ki se razvije v času otroštva, medtem ko oseba še raste. Vendar so po nekaj preiskavah ugotovili, da Keju ni zbolel, saj so bili vsi rezultati opravljenih testov v mejah normale. Dijak je prepričan, da je za njegovo višino kriva genetika, saj je v družini veliko visokih družinskih članov. Njegova babica je visoka 175 centimetrov, mama in dedek presegata 190 centimetrov, tudi njegov oče je višji od 180 centimetrov, navaja Guinnessova knjiga rekordov. 

Da ne bi vplivali na njegovo rast in razvoj, so na šoli, ki jo Xiaoju obiskuje, mizo in stol zanj posebej izdelali in prilagodili. Tudi njegova postelja je izdelana po meri, enako oblačila in čevlji. Dijak je v šoli zadolžen za čiščenje stekel, ki jih njegovi sošolci ne dosežejo ter za brisanje zgornjega roba šolske table. Povedal je, da mu višina prinaša veselje in težave, da pa je več težav. Mednje šteje pogoste udarce z glavo v prenizke predmete, velik izziv mu predstavlja tudi uporaba javnih prevoznih sredstev. 

Zelo neprijetno se počuti, ko vidi, kako osuplo drugi strmijo vanj. "V glavah nekaterih ljudi je visoka rast povezana s preprostostjo uma," je dejal Xiaoju. Proti tej percepciji se bori s svojimi akademskimi dosežki ter je pogosto v samem vrhu svojega razreda. Tudi sicer zelo rad prebira knjige in igra video igre. Ko bo odrasel, si želi denar služiti z igranjem športnih iger.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta