(VIDEO) Od februarja so znanstveniki preučevali veljavnost njenega svetovnega rekorda. Sedaj so odločili ...

Gregor Grosman
11.09.2020 09:17

"Več let sem sanjala o tem, da bi postavila nov svetovni rekord," je Maya Gabeira povedala pred prvim rekordom leta 2018, "postaviti drugega je kar malo noro".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Končno je uradno. Brazilska deskarka Maya Gabeira je uspela preseči svoj lastni svetovni rekord. Tako so odločili strokovnjaki, ki so od februarja pregledovali posnetke. Postala je ženska, ki je deskala na najvišjem valu in se s tem podvigom vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Val, ki ga je ujela, je bil visok kar 22,4 metra.
{embed_youtube}https://youtu.be/GjRhiLzWZDQ{/embed_youtube}
Gabeira je rekord postavila že 11. februarja letos, v okviru tekmovanja cbdMD XXL Biggest Wave Award, ki se je odvijalo na portugalski obali Praia do Norte. Tukaj je Brazilka rekord postavila že leta 2018. Povedala je, da je bil rekordni val precej poseben, hkrati pa tudi precej strašljiv. Na lokaciji, ki se nahaja kakšnih 120 kilometrov severno od Lizbone, je nastal tudi moški rekord v deskanju na najvišjem valu: Brazilec Rodrigo Koxa je deskal na 24,38 metra visokem valu.
{twitter}https://twitter.com/GWR/status/1304049989690167297{/twitter}
Merjenje višine valov je sicer zelo težavno, zato so morali na pomoč pri ocenjevanju rekorda priskočiti znanstveniki univerze iz Južne Kalifornije. Znanstvena skupina WaveCo Science Team je kot neodvisna partnerica natančno pregledala februarja nastale videoposnetke in fotografije. Pri analizi so upoštevali koordinate in referenčne točke, tudi višino deskarke in dolžino njene deske.
"Več let sem sanjala o tem, da bi postavila nov svetovni rekord," je Maya Gabeira povedala za Guinnessworldrecords.com pred prvim rekordom leta 2018, "sedaj postaviti drugega je kar malo noro". Želja pa se ji skoraj ne bi uresničila, po tem, ko je leta 2013 doživela nezgodo na vodi. Nezavestna je padla v morje, rešil pa jo je prijatelj Carlos Burle. Profesionalno kariero kot deskarka je Gabeira pričela pri starosti 17 let. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta