(POGOVOR) Brata Prevc pred SP v Planici: Treningi vzbujajo optimizem, a negotovost ostaja

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
09.12.2020 18:12
Medtem ko izkušeni Peter v snežni idili umirjeno čaka, da bi presenetil, mlajši Domen, ki v tej sezoni še sploh ni tekmoval, načrtuje skok med prvo petnajsterico
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski orli so pripravljeni za domače svetovno prvenstvo.
Bobo

Eden je z 28 leti najstarejši iz skakalne dinastije Prevc, drugi pri 21-ih najmlajši. Prvi je dosegel (skoraj) vse, kar je v skokih mogoče, drugi nas fascinira bolj na obroke. Oba sta že slavila v poletih, a medtem ko je Peter do zmagoslavja (trikrat) prišel že tudi na letalnici bratov Gorišek, je Domnov najboljši izid tam lansko drugo mesto. Tudi letos bosta oba slovenska aduta, pa čeprav njuno izhodišče tokrat ni tako dobro kot ponavadi. Peter se je v začetku sezone precej mučil, tako da v tem trenutku zaseda šele 32. mesto v svetovnem pokalu, medtem ko se Domen še niti ni udeležil nobene tekme, se je pa zato lahko na treningih v Planici, resda na manjši skakalnici, temeljito pripravljal na prvi vrhunec sezone.

Oba sta s preostankom ekipe v torek tudi opravila zadnji trening na 120-metrski skakalnici pred jutrišnjim začetkom poletov. "Peter je pokazal dva zelo zanimiva, dobra skoka, s katerima lahko računa na uspešne polete. Domen je imel nekaj več težav. Zanj je bilo zelo moteče sneženje. Od petih skokov smo bili zadovoljni le z zadnjim," je trener Gorazd Bertoncelj ocenil generalko pred prvimi treningi na letalnici, ki bodo že odločali o tem, katera četverica bo Slovenijo zastopala na svetovnem prvenstvu v poletih, katera dva kandidata pa bosta izpadla.

Ali se bosta oba Prevca uvrstila v tekmovalno četverico, bosta odločila jutrišnja treninga ob 13.30 in 15. uri.
Robert Balen

Dobri skoki, odpravljene napake

Domen Prevc
Bobo

Na drugi strani je povsem pomirjeni Peter Prevc, ki o tem, kak rezultat bi ga zadovoljil, ni razpredal: "Najprej bi se rad čim prej spoprijateljil z letalnico. Potem bomo pa videli, kaj bo." Deluje celo tako sproščeno, kot bi skrival nekakšnega asa v rokavu. "Že v torek zvečer, ko sem videl, koliko snega je zapadlo, sem se krasno počutil. Sneg pomiri naravo, tudi mene. Tako se lažje pripravljam na naslednje dni," je svoje zen stanje najprej pripisal snežni idili na Gorenjskem, nato pa se vendarle malce razkril: "Predvsem se zanašam na to, da sem v Planici že kar nekaj dosegel. Z mirnostjo moram pridobiti občutke, da bom že s prvim poletom vse presenetil. To je mogoče, saj sem z zadnjim treningom zelo zadovoljen. Še za tiste napake, ki sem jih naredil, sem vedel, zakaj so prišle, in jih znal odpraviti. To me pomirja."

Navijačev ni, duh pač

Peter Prevc
Bobo

Oba pričakujeta zelo mirno ozračje in zato enakovredno tekmo brez velikih posegov vetra, tudi oprema je stestirana in izbrana. Vse je torej pod kontrolo. Zdaj bo zanimivo videti le še to, kako se bodo tekmovalci že v začetku sezone privadili na polete, ki običajno pridejo na vrsto šele v drugi polovici sezone. "Ampak saj pri poletih tako ali tako nikdar nimaš za seboj kakšne kilometrine na letalnicah. Te so v primerjavi z manjšimi skakalnicami razred zase. Gre za druge hitrosti, občutke, opremo. A kot se na to čez noč privadimo marca, se bomo tudi zdaj," zaključi Domen. Mojster poletov že ve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta