Težava za težavo v lanski sezoni, a letos ima Žan Kranjec mesto med smučarsko elito potrjeno

Bojan Bauman Bojan Bauman
29.11.2021 06:00

Uvodni veleslalom svetovnega pokala je s tretjim mestom Žana Kranjca prinesel veselje v slovenski tabor smučarjev v tehničnih disciplinah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Žan Kranjec lahko mirno čaka na nadaljevanje sezone, ki prinaša tudi olimpijske nastope. Foto: Andrej Petelinšek

Andrej Petelinšek

S tretjim mestom v uvodnem veleslalomu sezone, ki je konec oktobra tradicionalno na ledeniku Rettenbach nad avstrijskim Söldnom, je slovenski as Žan Kranjec potrdil vrnitev med najboljše smučarje sveta. "Ker smo na začetku sezone, je bilo več nervoze kot običajno. Uspelo mi je v trenutku, ko je bilo najbolj pomembno pokazati dobro smučanje," je poskušal 28-letni Vodičan v ospredje poriniti tekmovalni del okoliščin, ki so ga pripeljale blizu vrhu. Vemo, da je njegova slabša lanska sezona posledica mnogih dejavnikov, še zdaleč se ni vse končalo na smučišču. "Imel je tragedijo v družini, poleti je zamenjal smuči in med pripravami na prvo tekmo je zbolel. Zato je tretje mesto v Söldnu zanj zelo pomemben rezultat," je dosežek komentiral njegov trener Klemen Bergant.

Oba imata očitno najvišje ambicije in ju lansko sedmo mesto v seštevku veleslalomov za svetovni pokal, s čimer je Kranjec ostal med elito, ni zadovoljilo. "Prejšnjo sezono je bilo predvsem težko speljati do konca. Ko je bila za mano, je bilo takoj nekoliko lažje," se slabih trenutkov spominja Kranjec.

Težava na težavo

Pa s tem še nismo omenili vseh težav, ki so ga spremljale v lanski sezoni. Dve tekmi je izpustil tudi zaradi bolečin v hrbtu. Je ta nadloga danes že pozabljena? "Moj hrbet niti ni pretirano problematičen. S preventivo, z vajami ga lahko ohranjam v primerni kondiciji še nekaj let. Trenutno z njim nimam težav in tudi v prejšnjih sezonah se med pripravami na sezono niso pojavljale," si pretiranih skrbi zaradi zdravja ne dela Žan. Tudi angina, ki jo je preboleval konec septembra, je že dolgo pozabljena.

Se pa zaveda, da na pragu 29. leta starosti ni več med najmlajšimi v svetovnem pokalu in da so leta treningov pustila posledice. Tako je z reprezentanco, v kateri je še Štefan Hadalin, takoj po tekmi zapustil prizorišče, ki je bilo sicer idealno pripravljeno še za nekaj dni treninga. "Sledimo našemu programu. Pred uvodno tekmo smo imeli kvaliteten trening na snegu, temu morata slediti počitek in obnova fizične priprave," ritem treningov narekuje Bergant.

Spet konkurenčne smuči

Ekipi je očitno uspelo prebroditi še težave s smučmi. Rossignol je pred nekaj sezonami naredil smuči, ki so prinesle prednost v svetovni konkurenci. A to obdobje se je lani končalo. Še več, konkurenca je Rossignol prehitela. Za naslednjo sezono so izdelali nov tip smuči, ki so daljše. Medtem ko Hadalinu te smuči ne ustrezajo, pa je Žan Kranjec presedlal na daljše smuči, ki so mu na dolgih ravninskih odsekih v söldnskem veleslalomu prinesle konkurenčnost. "Menjava smuči mi je prinesla hitrost s strmine na ravnino. Tu sem sedaj hitrejši kot kadarkoli. Četudi na uvodni tekmi ne bi bil med najboljšimi, si ne bi očital, da je bila odločitev napačna. Konkurenca je imela daljše smuči že lani. Rossignol je za to sezono naredil dva modela, eden je dolg 196 centimetrov, drugi 198. Se pozna, smučka je bolj mirna. Tako tudi pri visoki hitrosti lažje povezujem zavoje in se bolje znajdem. Zame je to korak naprej pri nameri, da spet dobro smučam," je odločen Kranjec.

Decembra znova na tekmah

Smučarji v tehničnih disciplinah imajo sedaj kar precej dolg premor. Paralelnega veleslaloma v koledarju tekem za svetovni pokal pač nihče posebej ne izpostavlja, saj je to edina tekma v sezoni v tej disciplini, ki še zmeraj ni dorečena. Fantje bodo tokrat izpustili finski Levi, kjer letos v slalomu tekmujejo le dekleta. Smučarji v tehničnih disciplinah pa bodo na snegu znova 11. decembra v francoskem Val d'Iseru, kjer sta predvidena slalom in veleslalom. Decembra so na koledarju še veleslaloma v Alta Badii in slalom v Madonni di Campiglio (vse v italijanskih Dolomitih). Domača veleslaloma v Kranjski Gori bosta prišla na vrsto po olimpijskih igrah v Pekingu, 12. in 13. marca prihodnje leto. Formo je treba primerno tempirati in ohranjati daljše obdobje, in uvod v sezono je za nekatere smučarje na sporedu prezgodaj. Res se pojavljajo ideje o prestavitvi tekme na novembrski termin, a to se v naslednjih letih zagotovo še ne bo zgodilo, saj so urniki tekmovanj narejeni za več sezon vnaprej.

V Söldnu je spet pokazal, kaj zna. Foto: Andrej Petelinšek

Andrej Petelinšek

V mislih že v Pekingu

Tako je že tudi več sezon določeno, da bodo v Pekingu februarja prihodnje leto organizirali zimske olimpijske igre. Četudi so še zmeraj glasni tisti, ki zaradi slabih zdravstvenih razmer, povezanih s pandemijo covida-19, tekme odsvetujejo, bo zelo verjetno obveljal aktualni urnik prireditve.

Ker tamkajšnjih smučišč še nihče v smučarski karavani ni imel možnosti testirati, bodo tekme velika neznanka. A Kranjec se s tem pretirano ne obremenjuje: "Na številne stvari v vrhunski smučariji športniki nimamo vpliva in tudi ni posebno pametno, če bi energijo izgubljali brez učinka. Zato se osredotočamo na stvari, ki so v naših rokah. Nedvomno je že sedaj dobro, če se v mislih postavim na start naslednjega olimpijskega veleslaloma, da potem zgoraj ne bi dobil trdih nog. Bo pa olimpijski teren za vse neznanka, le konkurenca na tekmi bo ista kot v svetovnem pokalu," zaključi Kranjec. Pred štirimi zimami je bil v olimpijskem veleslalomu v Južni Koreji zelo blizu medalji, končal je četrti. V tej zimi želi napredovati, zato se bo 13. februarja prihodnje leto zadovoljil samo z odličjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta