(POGOVOR) Janez Slivnik o smučarskem uvodu v sezono: Slovenci smo zraven, rezultati to potrjujejo

26.10.2021 07:25
Vodja slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc je pohvalil smučarje za dobre nastope na uvodu nove sezone. Dekleta, združena v reprezentanci, so dodana vrednost Slovenije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja alpskih reprezentanc je dobro preveril terene pred uvodno preizkušnjo svetovnega pokala. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Prejšnji konec tedna so trenerji slovenskih smučarskih ekip za tehnične discipline dobili prve odgovore o delu v pripravljalnem obdobju. Žan Kranjec je na uvodni veleslalomski tekmi v Söldnu osvojil tretje mesto in je za zmagovalcem, Švicarjem Marcom Odermattom, zaostal le deset stotink. Do točk je s 25. mestom prišel tudi Štefan Hadalin. Meta Hrovat je ženski veleslalom končala na šestem mestu.

V svojem prvem nastopu na strmini ledenika Rettenbach je Andreja Slokar prišla na 14. mesto, Tina Robnik je osvojila 22. mesto. Mesec dni pred začetkom strnjenega dela tekem za svetovni pokal so ti rezultati dobra podlaga tudi za nadaljnje delo. Nekatere smučarke so se treningov lotile nemudoma in so kar ostale na ledeniku, kjer so razmere za smučanje odlične, večina se jih je odpravila domov, na krajši počitek od snega in na obnavljanje kondicijske pripravljenosti.

Janez Slivnik, vodja slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc, je dogajanje spremljal neposredno na terenu. Sölden je zapustil zadovoljen: "Z dobrimi rezultati smo dobili potrdilo, da smo priprave dobro izkoristili, da smo kvalitetno trenirali. Trenerji so očitno vlekli prave poteze, serviserji so izbrali ustrezne materiale ... Edino merilo tega dela so tako rezultati smučarjev. Stopničke Kranjca, Metino šesto mesto in tako dalje to potrjujejo. Slovenci smo zraven."

Na tako zahtevnem terenu, kot je na veleslalomskem uvodu v sezono, smo sicer pričakovali večje razlike med tekmovalci. Letos je Kranjec za zmagovalcem zaostal le desetinko sekunde, pa je osvojil tretje mesto. Tudi pri dekletih je šlo na tesno. Se razlike med tekmovalci še manjšajo?

"Res so bili zaostanki zelo majhni, vsaka malenkost je bila kaznovana. A nas to ne skrbi, ker so naši tekmovalci tehnično dobro podkovani. Zato sem prepričan, da bomo v tej smeri tudi nadaljevali."

Uvodne tekme sezone pogosto razkrijejo tudi kakšne novosti, ki potem med sezono prinašajo prednost. Koliko je bilo tega videti v Söldnu?

"Velikih presenečenj na začetku te sezone ni. Na ledeniku Rettenbach so organizatorji pripravili tako dobro progo, da je to botrovalo majhnim razlikam. Tudi snežna podlaga je bila za tekmovalce relativno lahka. Pogoji se med tekmo praktično niso spreminjali, a so se v finale pri fantih kljub temu uvrstili le trije z višjimi startnimi številkami. Konkurenca je huda, vsaka majhna napaka jih odpihne. Hadalin je tako na progi naredil tri napake, kar ga je odneslo na 25. mesto. Sodi nedvomno višje. Na vrhu pa so bili znova le najboljši."

Žan Kranjec je pred to sezono začel smučati na daljših smučeh. Koliko je to vplivalo na njegov dobri rezultat?

"Daljše smuči so prinesle razliko. Vsaka še tako majhna sprememba v materialu, ki jo tekmovalec začuti, lahko prinese ogromno razliko na tekmah. Prvič, ker si na ta račun tekmovalec lahko bolj zaupa. Ko je suveren, več tvega in pri tem nima nobenih pomislekov o tem, ali bo material zdržal dodatne obremenitve skozi vso progo. To prinaša prednost. Če materialom ne zaupa stoodstotno, so velike težave. Kranjec je dobil potrditev, da se je pravilno odločil. Tak rezultat je zato še veliko več vreden kot samo tretje mesto. Sedaj je samozavesten, super dobro."

Na uvodni tekmi so se slovenske smučarke predstavile v okviru reprezentance, čeprav še zmeraj delujejo samostojno, kot sateliti skupne ekipe. Veliko ste si prizadevali dekleta združiti pod skupno streho. Vam je uspelo, reprezentanca deluje?

"Ženska ekipa je že med pripravami na sezono delovala več ali manj skupaj. V času tekem pa bo tega še več. Praktično bodo nenehno skupaj, saj imajo vse enak program. Določene tekmovalke imajo ob tem še svoje odgovorne trenerje; tako lahko še vedno veliko stvari naredijo individualno, hkrati pa si na skupnih treningih ustvarjajo konkurenco. To je kvaliteta. Mi imamo štiri dobre tekmovalke, ki se lahko nenehno vzpodbujajo in silijo k napredku. To moramo izkoristiti tudi vsi, ki smo vpleteni v delo z njimi. Reprezentančna oblika dela prinaša samo pluse."

Janez Slivnik je zadovoljen s tekmo v Söldnu, ki jo je s tretjim mestom kronal Žan Kranjec. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Neposredno po Söldnu se je reprezentanca sicer razdelila - fanta sta se vrnila v domovino, enako Meta Hrovat. Tri dekleta pa ostajajo na prizorišču uvodne tekme in trenirajo.

"Drži, tak je program. Nekaj deklet ostaja, trenirale bodo paralelni veleslalom, ki je naslednja disciplina na programu svetovnega pokala. Vsa dekleta bodo znova zbrana 3. novembra, ko odpotujejo v finski Levi. Tam bo v drugi polovici mesca na sporedu slalom, a pogoji so že sedaj odlični, v Skandinaviji je že zima. Teren bo pripravljen vnaprej in naša dekleta bodo tam tudi trenirala in pilila slalomsko formo. Vmes se bodo podala na tekmo v avstrijski Lech in se vrnila spet na Finsko. Sedaj bomo iskali pogoje za trening na umetnem snegu."

V zadnjem delu priprav na uvodno tekmo ste odšli na teren pred tekmovalci in ste potem dnevno ugotavljali, kakšne so razmere na različnih smučiščih, ter se selili s prizorišča na prizorišče. Tako so Slovenci zadnje dneve opravili na idealnih terenih za treninge in spilili formo. Je to model tudi za naprej?

"Zagotovo je tudi ta dodatna količina treninga na tekmi prišla prav. Na začetku oktobra je zapadlo veliko snega, mi smo nemudoma reagirali in sem bil res pred ekipo na terenu. Tako sem razbremenil trenerje, v Avstriji tudi ni prav lahko dobiti najboljše proge za treninge. Mi smo pred uvodno tekmo imeli najboljše pogoje. Za sabo imam več kot dvajset let trenerskega dela, v Avstriji imam dobre zveze in zato lahko poskrbim, da naše ekipe lahko trenirajo na dobrih progah. Saj se lahko naši trenerji običajno dogovorijo tudi sami, a tam, kjer lahko pomagam tudi jaz, posebej tukaj v Söldnu, je moje zveze treba izkoristiti."

Splošno prepričanje je, da so tisti tekmovalci, ki so se odločili ostati v Söldnu tudi po tekmi, izbrali dobro.

"Vsaka ekipa ima svoj načrt. Bucikova je recimo v soboto nastopila le na prvem veleslalomu in je bila v nedeljo spet na snegu, kjer je trenirala slalom. Pogoji v Söldnu so odlični in to je treba izkoristiti. Tekmovalci pa poleg smučanja potrebujejo tudi počitek. Vsaka ekipa to dobro ve in upošteva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.