Legenda o smrečici: Kdo jo je okrasil prvi? Po odgovor se moramo odpraviti daleč na sever

Bonbon Bonbon
20.12.2022 06:00

Latvijci ali Estonci? Kdorkoli jo je okrasil prvi, nam je za zmeraj polepšal božično-novoletne praznike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starejši ko so, lepši so. Stari okraski so čudoviti, tudi če jih zložimo v škatlo s slamo pod smrečico.
Profimedia

Zdaj že davni december 2010 je bil v Latviji še posebno prazničen, saj je na božični dan minilo natanko pol tisočletja, odkar so tam okrasili prvo božično drevesce.

Po legendi so prvo božično drevesce okrasili leta 1510 v mestu (takrat še mestecu) Riga. Meščani naj bi bili drevo na trgu postavili, ker so hoteli, da njihovo ljubljeno mesto za božič postane najlepše na svetu. V resnici je datume težko določiti tako natančno, saj temeljijo predvsem na ustnih virih. Pa vendar zgodovinski viri kažejo, da se je tradicija okraševanja drevesc za božič začela v 15. in 16. stoletju na območju današnje Estonije, Latvije in zatem severne Nemčije. Drevesca so ponavadi postavljali in okraševali na trgih pred prostori bratovščin in cehov, redkeje pa po domovih.

Retro! Se spomnite časov, ko so naše smrečice krasile steklene gobice? Vrnite jih!
Profimedia

Do začetka 18. stoletja se je običaj okraševanja drevesc za božič uveljavil v večjih mestih v Porenju. Rimokatoliki so nanj sprva gledali kot na protestantski običaj, kasneje pa so ga, kot vse podobne tradicije, ki jih niso mogli izkoreniniti, sprejeli. Že ob koncu 18. stoletja so vojaki običaj ponesli v Kanado, do 19. stoletja se je okraševanje božičnih drevesc oziroma novoletnih jelk - gre namreč za isto stvar, poimenovanje pa je odvisno od sistema v določeni državi – razširilo tudi v ZDA in po Evropi.

Morda ponoči oživi. Hrestač v božični čas pod smrečico prinaša čarobno skrivnostnost.
Profimedia

Obstaja prava mala vojna okoli tega, kdo je prvi okrasil smrečico. Po besedah raziskovalcev, ki podpirajo latvijsko stran, prvo božično drevo pravzaprav sploh ni bilo klasično zimzeleno, kot ga poznamo danes. Leta 1510 je skupina trgovcev zgradila piramidasto leseno strukturo, okrašeno s posušenimi cveti, sadjem in zelenjavo ter slamnatimi lutkami. Drevo naj bi bili nosili okoli središča mesta, preden so zažgali kot simbol konca starega leta in začetek novega. Estonci po drugi strani vztrajajo, da so prvo božično drevesce na svetu postavili pred talinsko mestno hišo leta 1441 v sklopu zimskega rituala, v katerem so trgovci in samske ženske plesali okoli drevesa in ga pozneje zanetili. Od koderkoli že prihaja, veseli smo, da okrašene smrečice še danes praznično polepšajo naše domove. Izberite za svojo najljubše okraske. Saj veste ... starejši ko so, bolj so polni spominov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta