Luksuz v času koronavirusa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luksuzna nepremičnina v osrčju narave 
Arhiv Agencije Savills

Ko je Svetovna zdravstvena organizacija spomladi razglasila pandemijo, so mnoge gospodarske panoge zastale in kazalo je, da nam grozi kriza, kakršne ne pomnimo. Toda ukrepi zaradi virusa le niso enako vplivali na vse panoge, tudi ne na vsa področja v branži luksuza. Turizem in gostinstvo sta resda dosegla dno, nič lažje ni za zabavno in športno industrijo. Nasprotno pa se zdi, da sta spletna prodaja luksuznih izdelkov in trg dragih nepremičnin živahna kot še nikoli.

Trajnostni modni izdelki

Avgusta so na spletni strani ameriške revije Forbes zapisali, da se je v času koronakrize trg luksuznih dobrin precej spremenil. Nista se spremenili kakovost in identiteta posameznih blagovnih znamk, se je pa spremenil potrošnik in temu primerno tudi povpraševanje. Danes potrošniki želijo vedeti, kakšne bodo posledice nakupa, zato izbirajo znamke, ki so trajnostno naravnane, imajo prijazen odnos do okolja in do svojih delavcev. Skupina Hermès je marca napovedala, da bo ohranila osnovno plačo svojih 15.500 zaposlenih po vsem svetu. Nastajajo tudi novi, okolju manj škodljivi materiali, kakršen je mylo, ki je po lastnostih podoben usnju, a je narejen iz razgradljivih sestavin, ki jih najdemo v naravi.

Bolj trajnostna alternativa usnju postaja ljubljenec med oblikovalci, po njem posegajo kreativci v koncernu Kering iz Francije z znamkami Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Bottege Veneta. Sodelovanje s podjetjem Bolt Threads iz Kalifornije, ki proizvaja mylo iz micelija, sta podpisala tudi Adidas in Stella McCartney.

Torbice velikih modnih hiš se tudi v koronakrizi na spletu prodajajo za med
Arhiv Proizvajalca

Manjše modne znamke želijo biti bolj trajnostne tudi z omejeno proizvodnjo in ustvarjajo luksuzna oblačila le po naročilu. Luksuzne blagovne znamke pa ne postajajo vedno bolj trajnostne, temveč tudi dobrodelne v kriznih časih. Znamka Gucci je ustanovila skupnost #GucciCommunity, donirali so opremo zdravstvenim ustanovam in podprli znanstvenike, ki razvijajo cepiva in iščejo najprimernejše zdravljenje za bolnike s covidom-19. Oblikovalski duo Dolce & Gabbana je financiral raziskovalno skupino univerzitetnih znanstvenikov v Italiji, Giorgio Armani je doniral 1,25 milijona evrov bolnišnicam v Milanu in Rimu, Bvlgari je pomagal pri nakupu najsodobnejšega mikroskopa za bolnišnico Lazzaro Spallanzani v Rimu, družba LVMH pa je svoje tovarne parfumov prelevila v laboratorije za izdelavo razkužil za roke. Čeprav direktorji velikih modnih hiš še verjamejo, da se bo moda morala vrniti v butike, se odlično prodaja na spletu. Septembra je Amazon na spletni strani in v mobilni aplikaciji predstavil Luxury Stores (Luksuzne trgovine), izključno za premium člane, kjer se je prvi predstavil modni oblikovalec Oscar de la Renta. S svojimi luksuznimi modnimi kosi so se pridružili še drugi oblikovalci in v zadnjih tednih prodali več kot v kateremkoli butiku na prestižnih ulicah evropskih prestolnic.

Iz mestnega jedra v vilo na podeželju

Koronakriza je spremenila tudi nepremičninski trg. Ko so bili ljudje primorani ostati doma, so mnogi ugotovili, da je njihovo stanovanje premajhno, da mu manjka balkon in še kakšno okno, ob hiši bi imeli večji in bolj zelen vrt … Ljudje v mestih, ki delajo od doma in potrebujejo prostor, kamor se lahko umaknejo, so začeli kupovati večja stanovanja. Bogatejši Britanci in Francozi iščejo luksuzne vile zunaj mestnih središč in na podeželju. Španske nepremičninske agencije vse težje sledijo povpraševanju po stanovanjih z velikimi terasami in hišami z vrtovi blizu Madrida ali Barcelone. Novinar britanskega časnika The Guardian je ugotovil, da še nikoli ni toliko ljudi iskalo svoje različice Downton Abbey, podeželskega dvorca z butlerji v belih rokavicah in drugo služinčadjo, prav takšnega kot v kultni britanski nadaljevanki.

Luksuzna nepremičnina v osrčju narave 
Arhiv Agencije Savills

O živahnem nepremičninskem trgu piše tudi Washington Post. »To je noro,« je opis enega od nepremičninskih posrednikov, ki mu je med intervjujem za časopis neprestano brnel telefon. Tudi v ZDA se bogate družine selijo v razkošne vile na deželi, nekoč vikend rezidence premožnejših, ki so morali zaradi zmanjšanih prihodkov prodati nekatere svoje nepremičnine. Za hiše na dražbah se ponudbe kar vrstijo. Pandemija zaostruje neenakosti po vsej Ameriki, medtem ko je več milijonov Američanov zaradi brezposelnosti moralo zapustiti svoja stanovanja in hiše, bogatejši vlagajo v nepremičnine, nekateri tudi s pomočjo hipotekarnih posojil, ki jih lahko dobijo po letni obrestni meri manj kot tri odstotke.

Drugačen trg luksuza

Katarina Larisa Ham je direktorica družbe Quintessentially Adriatic. Ta je del skupine Quintessentially Lifestyle z več kot 30 sestrskimi podjetji na vseh celinah. Lastniki družbe Quintessentially, ki je bila v Londonu ustanovljena leta 2000, so trije Angleži: Aaron Simpson, Ben Elliot in Paul Drummond. Ben Elliot je nečak Camille, vojvodinje Cornwalske, kar daje dodatno težo podjetju pri navezovanju stikov, lobiranju in umeščanju v svetovni prostor. Hkrati je tudi jamstvo za to, kar je pri njihovem poslu najpomembnejše – da so zaposleni profesionalci, predvsem pa zelo diskretni.

Katarina Larisa Ham, direktorica družbe Quintessentially Adriatic. Ta je del skupine Quintessentially Lifestyle z več kot 30 sestrskimi podjetji na vseh celinah.
Osebni Arhiv

Člani na dedicated ravni imajo lifestyle menedžerje

Koliko je članov Quintessentiallly po svetu?O številu članov nikoli ne govorimo, to je poslovna skrivnost”, je zaupna Katarina Larisa Ham. Članarina je, pove, po vsem svetu enaka. “Imamo tri ravni članarin, individualne in korporativne ponudbe. Ko sem leta 2011 ustanovila Quintessentially Adriatic, je bila osnovna raven članarine 1.000 funtov, danes se cena osnovnega članstva začne pri 3.000 funtih, za kar član dobi 24/7 asistenco, dostop do veliko ugodnosti v najboljših hotelih, restavracijah in pri drugih naših partnerjih. Član nam pošlje zahtevo, prošnjo, denimo za rezervacijo hotela, ali da potrebuje štiri vstopnice za določen muzikal ali koncert, in mi to uredimo. Na tako imenovani dedicated ravni, ki stane 5.000 funtov, dobi vsak član svojega lifestyle menedžerja, ki je zadolžen samo zanj. Ta menedžer pozna stranko do obisti: pozna njegove hobije, želje, njegovega partnerja, družino, ali ima rad tople kraje ali raje smuča, ali je športni odvisnež …”

Modna moška torba Mylo Driver - Bolt Threads 
Arhiv Proizvajalca

Hamova poudari, da na svetu ni niti enega njim podobnega svetovnega concierga. “Kamorkoli pride naš član, ne potrebuje svoje pisarne, saj mu mi nudimo uslugo celotne pisarne in asistenco, kot da bi bil doma. Edini na svetu skrbimo za zdravstveno pomoč; če naši člani potrebujejo drugo mnenje in različne preglede, jim nudimo vso asistenco v najboljših klinikah po svetu. Imamo tudi Quintessentially Education, ki pomaga otrokom naših članov pri vpisu na najprestižnejše univerze, pa tudi Quintessentially Estates, ki svetuje članom pri nakupu, prodaji ali najemu nepremičnine, apartmaja kjerkoli na svetu.”

Največ članov ima družba Quintessentially iz Londona, New Yorka, Hongkonga in Dubaja, kjer imajo največje pisarne. Največ članov je iz razvitih in ekonomsko močnih držav. Vsak naš dogodek je objavljen na naši platformi, ki je vidna iz vseh 50 držav, kjer imamo pisarne. Naši lifestyle menedžerji te dogodke in vsebine objavljajo v tedenskih ali dvotedenskih newsletterjih.”

Med posebnimi zahtevami strank so, denimo, individualen obisk trgovine Hermès v Parizu ali Loro Piano v

 

Vam je bil ta članek všeč?
Še več zanimivih vsebin si preberite v novi številki H.I.M.
Prenos BREZPLAČEN!

H.I.M.

Vam je bil ta članek všeč?
Še več zanimivih vsebin si preberite v novi številki H.I.M.
Prenos BREZPLAČEN!

H.I.M.

Vam je bil ta članek všeč?
Še več zanimivih vsebin si preberite v novi številki H.I.M.
Prenos BREZPLAČEN!

H.I.M.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta