Sezona zehanja odprta: Ste že preizkusili teh 5 enostavnih trikov proti spomladanski utrujenosti?

Bonbon Bonbon
20.03.2023 10:05

Pomlad je končno tu, vi pa se počutite utrujeni in izčrpani. Dobrodošli v sezoni spomladanske utrujenosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Včasih čutimo, da nismo v pravi formi, pa četudi spimo dobro in dovolj. Hitro se utrudimo, ne moremo se prav zbrati, delovna sposobnost je zmanjšana, ves čas zehamo in zaspali bi kar sredi dneva. Te pojave začnemo opažati ob koncu zime, motnje pa trajajo do pozne pomladi, ko je končno dovolj svežega, v naših krajih pridelanega sadja in zelenjave.

Pomladanska utrujenost rečemo tem simptomom. Gre za posledico enolične zimske prehrane, ko organizem ni dobil dovolj vitamina C. Zato so celice in tkiva našega organizma slabše oskrbljene s kisikom, oslabljen je tudi imunski sistem in hitreje se nas lotijo bolezni.

Profimedia

Kako premagati spomladansko utrujenost?

1. Zvečer pojdite v posteljo nekaj prej kot običajno, zjutraj pa takoj, ko se zbudite, vstanite in začnite z aktivnostmi. Vsaj pet minut namenite telesnim vajam pri odprtem oknu, pazite pa, da se ne prehladite.

2. Prhajte se izmenoma s toplo in hladno vodo, pri tem vedno končajte s hladno. Nato se zdrgnite z brisačo, drgnite od okončin proti srcu. Zvečer pomaga topla kopel z eteričnimi olji, ki spodbujajo presnovo in krvni obtok, hkrati pa pomirjajo.

3. Zajtrkujte brez naglice. Le tako boste dobili dovolj energije za delovni dan.

4. Vsak dan najmanj 30 minut namenite telesni aktivnosti. Tecite, hodite, plavajte, skratka, izberite aktivnost, ki vam je najbolj všeč.

5. Pazite, da popijete dovolj vode, najmanj liter in pol na dan. Voda dvigne občutek telesne moči in ureja prebavo, s tem pa se zmanjša tudi občutek utrujenosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta