Glas pradavnine: Krvna skupina določa bolezni, ki jih bomo preboleli in hrano, ki bi jo morali jesti

Bonbon Bonbon
14.03.2023 06:00

Neposredna povezava med krvjo in našim telesnim in duševnim zdravjem se zdi na prvi pogled vprašljiva, vendar ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastarejša in še danes najbolj razširjena skupina je nastala približno 40.000 let pred našim štetjem.
Profimedia

Analize namreč potrjujejo, da je krvna skupina natančna slika genetskega zapisa vsakega posameznika, ki odločilno vpliva na njegovo življenje. Je pomemben dejavnik, ki odloča, kakšen bo metabolizem, morebitne zdravstvene težave, čustvene odzive na stres, morda tudi človekov značaj. Če upoštevamo individualne lastnosti svoje krvne skupine, imamo v rokah kompas, ki nas usmerja v zdravi način življenja in boljše počutje. Z ločevalno dieto upočasnimo proces staranja, povečamo storilnost in povrnemo dobro voljo, telesna teža pa se počasi, vendar zanesljivo normalizira.

Krvne skupine se med seboj razlikujejo glede na presnovo in imunski sistem. Pojasnilo za to trditev lahko najdemo v evoluciji človeka, ki se že od prazgodovine naprej prilagaja spreminjajočim se naravnim in drugim razmeram in išče najboljši način za preživetje.

Krvna skupina 0

Nastarejša in še danes najbolj razširjena skupina je nastala približno 40.000 let pred našim štetjem. Ljudje s to krvno skupino izhajajo iz lovcev in nabiralcev hrane, ki so se v glavnem prehranjevali z mesom pobitih živali. Zato so imeli razmeroma odporen prebavni sistem, ki proizvaja veliko želodčne kisline. Ta je pomembna za predelavo mesa, ki poleg perutnine, morskih rib, živalskih beljakovin, sira in zelenjave, tudi današnjim mesojedcem najbolj ustreza. Prehrambne navade so se nekoliko spremenile šele takrat, ko so se zaradi intenzivnega lova črede živali zredčile. Morda je prav v tem razlog, da tudi današnji pripadniki te skupine slabo prenašajo krompir, sadje, mleko, mlečne izdelke, žitarice in proizvode iz žit. Mesojedci imajo aktiven imunski sistem, ki se odlično odziva. Tudi telesno so zelo aktivni, zato potrebujejo veliko gibanja. Odlikujejo jih realnost, temeljitost, plemenitost in velikodušnost, ne marajo pa, da jim kdo nasprotuje. Na nove vplive ali spremembe občutljivo in hitro reagirajo, zato pogosto delujejo agresivno, nervozno in trmoglavo.

Profimedia

Krvna skupina A

Nekoliko mlajša skupina je nastala v času od 25.000 do 15.000 let pred našim štetjem, ko so se ljudje že stalno naselili, pridelovali hrano na poljih in udomačili nekatere živali. Prehranjevalnim navadam primerno se je prilagodil prebavni sistem, ki je postal ob manjši porabi mesa in povečani porabi poljščin bolj občutljiv. Živalske beljakovine in maščobe je težko razgradil, nekoliko manj težav so mu povzročale ribe in morski sadeži, idealno pa je prenašal zelenjavo, sadje, riž, sojo in izdelke iz žit. Tudi današnji vegetarijanci imajo slab imunski in prebavni sitem, težave z želodcem in s sladkorjem, najboljše počutje pa jim zagotavlja hrana rastlinskega izvora. Pripadnike te skupine odlikuje izrazit smisel za skupnost, organiziranost, stabilnost in urejenost, razumni so in umirjeni, ljubijo varnost in red. Ker so nagnjeni k pesimizmu in pomanjkanju samozaupanja, se pogosto umikajo vase. Vsakdanje skrbi in stresne situacije najlažje premagujejo z lahkotnim razgibavanjem, meditacijo in jogo.

Krvna skupina B

Ta skupina je nastala v času preseljevanja, v obdobju od 15.000 do 10.000 let pred našim štetjem. Ljudje tistega časa so se prehranjevali z mesom, zelenjavo in s sadjem, v to obdobje pa že sodi velika poraba fermentiranih mlečnih izdelkov. Današnji vsejedci so od svojih prednikov podedovali odlično sposobnost prilagajanja vsakršnim življenjskim razmeram, so pa nagnjeni k depresiji in kronični utrujenosti. Imajo odporen prebavni in močan imunski sistem, so edini, ki jim mleko v prehrani ne dela težav, pa vendar jim za dobro počutje najbolj ustreza uravnotežena prehrana iz vseh skupin. Vsejedci so precej privlačni in zanimivi ljudje, odlikuje jih originalnost, intuitivnost in kreativnost, mnogi med njimi so prave umetniške duše. Ker se upirajo vsem, ki od njih zahtevajo red, delo in poslušnost, so njihove reakcije pogosto nepredvidljive. Tem izrazitim samotarjem še najbolj ustreza neorganizirana rekreacija, kot je plavanje ali hoja.

Profimedia

Krvna skupina AB

Gre za najmlajšo in razmeroma redko skupino, ki združuje večino dobrih in slabih lastnosti skupine A in B. Nastala je pred komaj 1000 do 1200 leti. Že v tistem času so imeli ljudje občutljiv prebavni sistem, zato je danes toliko bolj pomembno, da današnji moderni jedci jedo uravnoteženo mešano hrano. Imunski sistem pripadnikov te skupine je izredno prilagodljiv in odporen, ima pa posebne značilnosti. Človek le redko zboli, ker je sposoben razviti protitelesa za boj z bakterijami, je pa slabokrven in dovzeten za vse oblike raka. Osebe s krvno skupino AB so občutljive, intuitivne in nepredvidljive. Po eni strani so za okolico privlačne, saj so prijetne in velikodušne, po drugi strani pa jo zbegajo, ker pogosto reagirajo preveč diplomatsko, neodločno ali celo skrivnostno. Za svoje duševno počutje največ naredijo z umirjeno vadbo in tehnikami za sprostitev.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta