Želodec ima svoje meje: Kako omiliti težave, ki smo si jih nakopali s pretiranim uživanjem hrane in alkohola?

Bonbon Bonbon
02.01.2024 07:07

V uživaških predprazničnih dneh so težave z želodcem še pogostejše, a lahko se jim izognemo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ste vedeli, da proizvedemo na dan do dva litra želodčne kisline?
Profimedia

Težave, kot so zgaga, spahovanje, napenjanje in bolečine v zgornjem delu trebuha, največkrat opazimo po obroku, zato jih pripisujemo hrani. Še posebno pogoste so v predprazničnih in prazničnih dneh, ko sredi neskončnega niza praznovanj in zdravic pozabimo na zmernost. Preobilna in premastna hrana ter kakšna skodelica kave in kozarec alkoholne pijače preveč so nedvomno krivci za težave z želodcem, vendar ne edini. Kako se nevšečnostim izogniti?

Profimedia

 

Dobro prežvečite

Če hrano goltamo kot za stavo, se želodec ne more dovolj hitro prilagoditi vsebini. S hitrim požiranjem pogoltnemo tudi veliko zraka in posledica je spahovanje. Da si je treba vzeti čas za obrok, je pomembno tudi z vidika količine zaužite obroke. Če hrano razdelimo na manjše porcije in jemo kar se da počasi, pojemo manj, kot bi sicer. Občutek sitosti namreč zaznamo šele po približno 20 minutah.

Pijete dovolj?

Voda, čaj ali nesladkani sadni sokovi pozitivno vplivajo na delovanje želodca, izogibati pa se je treba mineralni vodi z veliko ogljikove kisline ali pijačam, ki vsebujejo preveč kislin. Zmanjšati je priporočljivo tudi uživanje prave kave ter se odpovedati pravemu čaju in alkoholu na tešče.

 

Večkrat po malo

Smernice zdrave prehrane priporočajo vsaj pet manjših obrokov na dan. Zelo priporočljivo je, da jih zaužijemo vedno ob istem času in da zadnji obrok pojemo vsaj tri ure pred spanjem. Izogibati se je treba jedem, ki napenjajo, na primer stročnicam, različnim vrstam zelja in surovega, nezrelega sadja, ter v svoji prehrani zmanjševati deleža mesa in maščob, ki najbolj obremenjujeta želodec.

 

Zelišča pomagajo

Preskusite zeliščni čaji iz poprove mete, kamilice ali janeža. Ti preverjeno lajšajo simptome pri prebavnih težavah. Dober izbor so še melisa, brinove jagode, kumina in ingver.

Profimedia

 

Miganje je vedno dobro

Odvečna teža, predvsem maščoba v predelu trebuha, je lahko tudi vzrok bolečinam in nelagodju, saj maščoba pritiska na želodec. S športom se najhitreje otresemo tudi stresa, ki napada želodčno sluznico.

 

Dvignite vzglavje

Ste vedeli, da proizvedemo na dan do dva litra želodčne kisline? Tistim, ki imajo težave z zgago, se ta med spanjem izteka nazaj v požiralnik in sproža refluks. Da bi to preprečili, moramo dvigniti vzglavje vsaj za deset centimetrov.

 

Topla tolažba

Če obkladke, ki jih namočimo v mlačen kamilični čaj, rahlo ožmemo in položimo na trebuh ter okoli njih zavijemo suho, toplo krpo, lahko pomirimo želodčne živce. Enak učinek doseže termofor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta