(FOTO) Tropska hiša Celje ima prav posebnega novega stanovalca. Nikobarskega goloba, ki sodi med ogrožene vrste

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.11.2023 04:40

Več ogroženim vrstam se je pridružil še en edinstven prebivalec – nikobarski golob. Zasnovati želijo vzrejno jato, da bi jih sčasoma lahko vrnili v naravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikobarski golob je odet v lepe barve, izstopa zelena z oranžnimi in modrimi odtenki
Tropska hiša

V pritličju znamenitega Celjskega doma že nekaj let domuje posebna druščina iz kraljestva živali. Njihova skupna točka je, da izvirajo iz tropskih krajev in da so te živali ogrožene, zato je njihova vzreja v živalskih vrtovih in podobnih institucijah dobrodošla za obstoj vrste.

Najnovejši prebivalec Tropske hiše v Celju je golob posebne vrste – največji med golobi in najbližji še živeči sorodnik izumrlega dodoja. "V naravi poseljuje Nikobarske otoke, nekatera območja Malezije, Tajske, Vietnama, Indonezije in Filipinov. Številčnost populacije nikobarskega goloba v naravi upada. Njen obstoj ogroža človek, predvsem s pretiranim lovom, krčenjem življenjskega prostora, vnosom tujerodnih vrst, industrijo in kmetijstvom. Ker je nikobarski golob izredno vpadljivega videza, je zanimiv za divje lovce, ki te živali lovijo za potrebe trga hišnih ljubljencev," opisuje ustanovitelj Tropske hiše Simon Cirkulan.

Samček golob je prišel iz Češke

Številčnost populacije nikobarskega goloba v naravi upada.
Tropska Hiša

Prišlek, samček, se je septembra lani izvalil v živalskem vrtu v Brnu na Češkem. "Ker število nikobarskih golobov upada, smo se odločili, da se priključimo vzrejnemu programu. V načrtu je vzpostavitev vzrejne jate s približno šestimi osebki. Kmalu se bosta samcu pridružila še dva predstavnika iz poljskega živalskega vrta v Vroclavu, prav tako pa intenzivno iščemo še tri osebke. Pri tem moramo paziti, da si živali niso v bližnjem sorodstvu, saj se s parjenjem nesorodnih živali ohranja večja genetska raznolikost, ki je pomembna za zdravo populacijo nikobarskega goloba. Če bo v prihodnosti njihovo naravno okolje ohranjeno in varno, se bodo lahko potomci naših živali ponovno naselili v okolje, v katerem so živeli od nekdaj," napoveduje Cirkulan.

Vzrediti želijo vzrejno vrsto, da bodo lahko živali sčasoma vrnili v naravo. 
Tropska Hiša

Tudi golobi proizvajajo mleko

Poleg novega stanovalca je v Tropski hiši še pet vrst predstavnikov golobov in grlic, med njimi pegasti cesarski golobi in golobi krvavečega srca. Pegastega cesarskega goloba prepoznamo po belem perju (le repna in letalna peresa so črna), golob krvavečega srca pa ima na prsih madež, ki spominja na krvaveče srce. Ob tem Cirkulan našteje še nekaj manj znanih dejstev o golobih, denimo, da s svojim mleku podobnim izločkom hranijo mladiče. To je izloček posebnih žlez v steni golobove golše. "V nasprotju s sesalci, pri katerih mleko nastaja samo pri samicah, pri golobih in plamencih nastaja pri obeh spolih; pri pingvinih pa ga tvori le samec. Ptičje mleko vsebuje maščobe in beljakovine, a v primerjavi z mlekom sesalcev ne vsebuje ogljikovih hidratov," je opisal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta