Živali so se v poplavah nagonsko umaknile na varno

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
26.08.2023 05:00

Večino rejne živine je rejcem uspelo preseliti v hleve, ki niso bili ogroženi, nekaj živali pa je ostalo ujetih in poginilo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se je Savinja umaknila, je za seboj pustila tudi ribe.
Sašo Bizjak

V ujmi in ob poplavah v začetku avgusta niso bili uničeni le stanovanjske hiše in podjetja, temveč tudi gospodarska poslopja. Ko je voda drla in so prebivalci reševali gola življenja, je bilo težko poskrbeti še za živino v hlevih. Manjše domače živali, pse in mačke, so ljudje ob evakuaciji večinoma vzeli s sabo, nekaj jih je v paniki pobegnilo in so jih skrbniki iskali tudi prek družabnih omrežij. Z večjimi je drugače, sploh pri celih hlevih.

Novinarka Katja Gole iz Črne na Koroškem, predstavnica službe za stike z javnostmi v intervencijskem štabu Civilne zaščite v Črni, je z družino tudi sama doživela evakuacijo, zdaj pa novinarskim kolegom po državi pomaga z informacijami iz opustošenega kraja. Pravi, da so kmetje živino večinoma preselili na varno v druge hleve, ki jih niso ogrožali poplave in plazovi. "Govedo in drobnica, ki se paseta na prostem, sta se umaknila sama, nekaj živine, ki je bila v hlevih, to so predvsem prašiči, pa niso mogli rešiti," pravi Katja Gole. Podatke o izgubah lastniki začnejo posredovati šele zdaj, ko se razmere umirjajo.

Nekateri skrbniki so pobegle kužke iskali tudi preko družabnih omrežij.
Sašo Bizjak

Tudi Rebeka Kovačič z območnega inšpekcijskega urada Celje pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je povedala, da so se živali, ki se pasejo zunaj, nagonsko same umaknile na varno. Na območju Zgornje Savinjske doline so našli kadavre petih glav govedi, petih koz ter kakih 20 kokoši in kuncev.

Novinarka Večera Rozmari Petek je v Zgornji Savinjski dolini takoj po poplavnih dogodkih govorila z domačinko, h kateri sta se zatekla dva pujska, na vrhu hriba pa je našla nekaj bikcev. Ko je Savinja upadla, pa so po poročanju Petkove na več mestih ležale ribe. "Okoliški prebivalci so mi povedali, da so tiste, ki so bile še žive, zmetali nazaj v Savinjo. Do tedaj še niso prejeli nobenih navodil, kaj naj naredijo s poginulimi živalmi," je dejala novinarka.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je medtem pripravila posebna navodila oziroma postopke ravnanja za imetnike rejnih živali ali izvajalce dejavnosti, ki so bili prizadeti v poplavah. Kdor najde truplo živali, mora po navodilih UVHVVR poklicati Veterinarsko higiensko službo, ki nato poskrbi za odvoz in priglasitev pogina v Centralni register goveda. Izgubljeno ali preseljeno žival je treba priglasiti pooblaščeni veterinarski organizaciji ali na UVHVVR, pa ne le goveda, temveč tudi prašiče, drobnico, konje in čebele.

Vseh živali žal ni bilo mogoče rešiti.
Andrej Petelinšek

Odvoz kadavrov s poplavljenih območij je potekal prek veterinarsko-higienske službe Nacionalnega veterinarskega inštituta in družbe Koto. Odvoz z območij, ki so morda (še) nedostopna, bo opravljen takoj, ko bo možen dostop do gospodarstva oziroma do mesta najdbe poginule živali. Ukrepe na terenu koordinirajo območni uradi veterinarske uprave v sodelovanju z veterinarsko-higiensko službo, po potrebi se usklajujejo s predstavniki civilne zaščite.

Če do določenih lokacij dostop z vozili veterinarsko-higienske službe še vedno ne bo mogoč in bodo kadavri močno razpadli, bo z dovoljenjem uradnega veterinarja mogoč tudi zakop ali sežig na kraju samem. Mesta zakopa odobri pristojni območni urad veterinarske uprave. UVHVVR je za sprejemanje vprašanj v zvezi s poplavami, ki se nanašajo na njeno delovno področje, vzpostavila elektronski naslov: poplave.uvhvvr@gov.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta