Bili so kot družina in igrali odlično

02.11.2021 07:00
Srečanje odbojkarjev, ki so v prvih letih samostojne Slovenije Mariboru priigrali dva zaporedna naslova prvaka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčani so tokrat morali priznati premoč Ljubljančanom. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Na tekmi državnega prvenstva med odbojkarji Merkurja Maribor in ACH Volleyja Ljubljana ni bil zanimivo le na igrišču dvorane Tabor, ampak tudi na delu tribune. Tam so se namreč zbrali nekdanji odlični odbojkarji mariborskega kluba, ki so pod nazivom Vileda v letih 1992 in 1993 osvojili naslov državnega prvaka. Družbo so jim delali nekateri drugi odbojkarji, ki so tudi pustili globok pečat v Mariboru, trenerji in nekdanji vodilni klubski delavci. Srečanje je minilo v vedrem ozračju, malce ga je po koncu tekme skalil poraz državnih prvakov, ki so z 1:3 (25:21, 24:26, 15:25, 17:25) morali priznati premoč za igro tokrat izjemno razpoloženim ljubljanskim odbojkarjem.

Nekdanji soigralci so bili na srečanju zelo sproščeni. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

"Že nekaj časa je v meni tlela zamisel, da klub pripravi srečanje nekdanjih odbojkarjev, ki so v prvih letih samostojne države pisali zgodovino kluba. Pri srcu mi je toplo, ko vidim zadovoljne obraze, stiske rok in objeme. Škoda, da med nami niso vsi, ki smo jih povabili. Srečanje bo postalo tradicionalno," je razložil izvršni direktor OK Maribor Matjaž Strdin.

Srečanje odbojkarjev Maribora v Dvorani Tabor Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Spomini niso zbledeli

Čeprav ni najboljšega zdravja, Dragutin Baltić, trener in igralec ekipe, ki je v letih 1992 in 1993 osvojila naslov prvaka, srečanja ni hotel zamuditi. "Spomini na leta, ko smo bili najboljši v samostojni Sloveniji, so zelo lepi. Hvala za nepozabno srečanje, z njimi ohranjamo spomin na leta, ko smo Mariboru podarili dva zaporedna naslova prvaka," je dejal Baltić, ki je pozneje treniral številne ugledne klube. "Z veseljem sem se odzval na povabilo na srečanje in zadovoljen sem, da vidim znane obraze. V Mariboru sem preživel lepe trenutke, spomini so prijetni. Vesel sem, da je klub po letu 1993 spet osvojil naslov državnega prvaka," je povedal Sašo Topovšek, ki je pozneje odbojkarsko pot nadaljeval v Murski Soboti, nato vrsto let deloval kot trener.

Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

​Leta, ki jih je preživel kot igralec mariborskega kluba, so tudi za Miša Pušnika nepozabna. "Bili smo kot družina. V sezonah, ko smo osvojili naslova prvaka, smo igrali odlično odbojko. K naši igri je veliko kot igralec in trener prispeval Dragutin Baltić. Doživeli smo lepe in tudi žalostne trenutke, slednjih se nerad spominjam."

Zlatibor Krajnčič je bil dobrih petnajst let predsednik kluba in zelo zaslužen za dosežke odbojkarjev. "V letu 1992 so za ekipo igrali sami slovenski fantje, naslednje leto smo v klub pripeljali dva tujca in okrepljeni z nekaterimi najboljšimi slovenskimi odbojkarji ubranili naslov. Pozneje so naši odbojkarji odšli v druge klube, največ v ACH Volley, ki je bil in je še finančno najmočnejši slovenski klub, in naslovi prvaka so postali nedosegljivi. Ponosen sem na prehojeno pot in vesel, da sem se srečal z nekaterimi odbojkarji in klubskimi delavci, ki jih že dolgo nisem videl."

Odbojka Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Boj za prvaka bo še zanimiv

V sezonah, v katerih je mariborski klub osvojil zaporedna naslova prvaka, sicer ni igral, je pa Danilo Maučnik zanj igral od leta 1980 do 1990. "Spomini na ta leta so prijetni. V ekipi so bili tudi nekateri mlajši odbojkarji, ki so se pozneje, ko sem zapustil klub, veselili dveh naslovov prvaka. Sedaj sem z njimi lahko spremljal tekmo med Merkurjem in ACH. Igra je bila na zelo visoki taktični in tehnični ravni."

Odbojka Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Maučnikov soigralec je bil tudi Peter Možič. "Sezoni, ko smo osvojili zaporedna naslova prvaka, sta bili krasni, na srečanju smo ju podoživljali. Zmaga je nekaj najlepšega v športu, žal so se je tokrat veseli gostje. Boj za naslov prvaka bo še zelo zanimiv." Tudi Peter Primec je bil član nepozabne ekipe iz prvih let samostojne Slovenije. "Vesel sem, da te prijetne spomine obujam v družbi nekdanjih soigralcev. Upam, da bo Merkurju uspelo ubraniti naslov, vendar bo ekipa morala prikazovati boljše igre od tokratne."

Foto: Tadej Regent
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta