EP v futsalu: Slovenci preveč površni za čvrste Skandinavce

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.01.2022 20:50

Debitantka na velikih tekmovanjih preprečila slovenski pohod v četrtfinale

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kristjan Čujec je v Amsterdamu (dokončno) sklenil bogato reprezentančno kariero.

Robert Balen

Zbirka evropskih prvenstev v futsalu s Slovenijo v četrtfinalu se ne bo povečala. Naša reprezentanca je na Nizozemskem obtičala v skupinskem delu, v tretjem krogu je vstopnico za druženje z najboljšimi osmimi ekipami na turnirju prepustila Finski. Debitantka na evropskih prvenstvih je dvoboj dobila z 2:1 in se ob zmagovalcu skupine, Kazahstanu, ki je prvo mesto potrdil z zmago s 4:1 proti Italiji, uvrstila v izločilne boje.

Po remijih na prvih dveh tekmah so Slovenci pričakovali prvo zmago, za podaljšanje bivanja v Amsterdamu bi bila dovolj tudi točka, a razpletlo se je drugače. "Kakor smo se veselili kot celotna ekipa, bomo tudi odgovornost prevzeli vsi skupaj. Finska je odigrala fantastično, v svojem slogu. Za to ji čestitam, čestitam pa tudi naši ekipi za fantastičen turnir," je po porazu dejal selektor slovenske reprezentance Tomislav Horvat.

Opozorila, da zadnji tekmec v skupini B igra čvrsto, agresivno in nepopustljivo, niso bila zaman. Ni pomagalo, da je Slovenija na tekmi sprožila 38 strelov, 13 več kot Finska, skandinavski so bili bolj natančni. Ali pa bolj srečni. Ekipa, ki jo s klopi vodi Hrvat Mičo Martić, je povedla v 33. minuti. Iiro Vanha je poskusil s strelom z razdalje, ki se je spremenil v podajo, pred golom je žogo pričakal Juhana Jyrkiäinen in jo s stegnom preusmeril v mrežo. V lov na izenačenje je Slovenija krenila brez vratarja, z dodatnim igralcem, Alenom Fetićem, v polju. A tveganje se ni izplačalo. Kar na tekmi proti Italiji ni uspelo Nejcu Berzelaku, je danes Juha-Mattiju Savolainenu. Finski vratar je s strelom čez celo igrišče zadel nebranjen gol in povišal prednost svoje reprezentance na 2:0.

"Pričakovali smo tako tekmo. Vedeli smo, da so Finci čvrsti in hitri. So izredno dobra ekipa. Imeli smo aktiven rezultat, nisem želel preveč tvegati, a ena žoga se jim je odbila v gol in takrat so prišli v boljšo pozicijo," je ključne minute opisal Horvat. Nekaj upanja je njegovi ekipi vlil Nejc Hozjan, ki je dve minuti pred koncem z natančnim strelom z desetih metrov znižal finsko prednost, a v finišu mu je s soigralci ni uspelo izničiti. "Kaj je šlo narobe? Niti ne dosti. Igrali smo, trudili smo se, a težko prihajali do priložnosti. Sodniški kriterij na tem evropskem prvenstvu nam ni pisan na kožo, a s tem se bodo drugi ukvarjali. Zmanjkalo nam je nekaj moči za zaključke. Na tej ravni odločajo detajli, ravno v njih pa smo bili mi tokrat površni," je razloge za poraz poiskal izkušeni Kristjan Čujec.

Priložnost, da bi po Antwerpnu 2014 in Ljubljani 2018 še v Amsterdamu okusil četrtfinale, je splavala po vodi. "Noge niso bile pretežke, odgovornost pa je bila velika. Mogoče nam je slog Kazahstana in Italije, ki želita več igrati, bolj ustrezal, Finci pa ti dovolijo zelo malo. To nas je ubijalo, ker je bilo treba po dolgih podajah vedno narediti 20-metrski šprint nazaj. S tem so nas dobro držali daleč od gola," je priznal 33-letni futsalist Dobovca. Za evropsko prvenstvo je prekinil svojo reprezentančno upokojitev, po prvem krogu je vskočil namesto poškodovanega Gašperja Vrhovca. "To je bila moja zadnja tekma. Zadovoljen sem, da so me povabili in da sem doživel še eno evropsko prvenstvo. Temu športu na tej ravni je treba posvetiti veliko časa in volje, ki pa ju je v mojem primeru vedno manj. Z moje strani je bilo to to," je Čujec potrdil, da slovenskega dresa ne bo več oblekel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta