(FOTO) Mariborski odbojkarji poraženi v ligi prvakov: Kakovostne razlike ni bilo mogoče preseči

Odbojkarji Merkurja Maribora so v ligi prvakov pričakovano debitirali s porazom proti prvakom, a bili so dostojen, na trenutke enakovreden tekmec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mariborčani so znali zagroziti, a ko je bilo najbolj potrebno, so si Poljaki priborili točko ali dve prednosti. 

Andrej Petelinšek

Do presenečenja ni prišlo, do ponižanja tudi ne. Odbojkarji Maribora so ob debiju v elitni ligi prvakov (pričakovano) izgubili proti aktualnim evropskim klubskim prvakom. A so imeli ob tem priložnost spoznati, da se lahko, vsaj na trenutke, enakovredno kosajo z višjimi in izkušenejšimi tekmeci. Na krilih deseterice glasnih navijačev – z enim avtomobilom in kombijem so prišli družina Janeza Janža Kržiča, oče Uroša Planinšiča in mati direktorja Matjaža Strdina -, ki so z bobni in sireno prevzemali akustično pobudo v dvorani Azoty, ki sprejme 6000 navijačev (tokrat jih je okrog 1500), so v bitki točko za točko blesteli predvsem v tretjem nizu.

Na Poljsko so odpotovali tudi navijači mariborskih odbojkarjev. 

Andrej Petelinšek

A kaj, ko so možnosti za večje presenečenje že izgubili v uvodnih dveh. Bolje rečeno; na začetku uvodnih dveh. Takrat sta, precej podobno, zablestela oba poljska reprezentanta, ki sta letos pred 10.000 domačimi navijači padla proti slovenski reprezentanci v polfinalu evropskega prvenstva. No, tokrat sta Lukasz Kaczmarek (v prvem nizu) in Kamil Semeniuk (v drugem nizu) tako močno in natančno tolkla začetne udarce, da je bilo vprašanje zmagovalca niza razrešeno predčasno. S 6:1 je ob uvodu v tekmo potegnil Kaczmarek, medtem ko so Mariborčani predvsem skušali prelisičiti nasprotnikovo obrambo in napadali s 'pipeom'. Ko so ugotovili, da je mogoče igrati, so se sprostili, se z blokom Kržiča tudi približali na 17:16. A kaj, ko je na vrsto za servis spet prišel Kaczmarek in upov je bilo konec.

Andrej Petelinšek

Njegovo vlogo je v drugem nizu prevzel Semeniuk, na nasprotno stran pošiljal ase in bombe – z eno je zadel tudi Ikhbayrija v obraz – da je bilo že po nekaj minutah 11:4. Več ali manj je bilo jasno, da je nerešljiva uganka za goste (v tem nizu je dosegel osem točk), čeprav je slednje zasedba na tribunah ves čas spodbujala z "op op" ali jim odštevala napad z "ena, dva, tri". Bolj kot se je niz bližal koncu, bolj je domači trener posegal po menjavah in v igro poslal tudi najvišjega med orjaki – 209 cm visokega Bartlomeja Klutha, ki udarja na višini 360 cm. Ja, še ena od mnogih težav za Mariborčane, ki pa so z nekaj točkami opozorili nase. Ne nepomembno – ligo prvakov gledajo menedžerji po celi Evropi. Kar zadeva Mariborčane, so imeli še največ za videti v tretjem nizu. Resda je bil tudi zaključni, a so v njem še pri 12:11 vodili! Evropski prvaki gor ali dol, gostitelji so spoznali, da šale ni in da prišleki ne bodo prodali svoje kože poceni. Alan Košenina je v polju ohranjal nerešljive žoge, Uroš Planinšič iskal rešitve v napadu. Še posebej razpoloženi Roland Gergyje, Ahmed Ikhbayri, Žiga Donik in Uroš Pavlović pa dokazovali, da je mogoče tudi najboljše evropske obrambe uspešno prebijati.

Štajerci so morali zaradi okužb izpustiti tekmo lige prvakov.

Andrej Petelinsek

Končni rezultat je sicer pričakovan, a nikakor katastrofalen. Nasprotnikom iz skupine smrti je zdaj jasno; če ne bodo v dvorano Tabor pristopili stoodstotno osredotočeni, jim preti vsaj kakšna izguba niza, če ne celo tekme. Trener Sebastijan Škorc je komentiral: "Ne le, da so to bile dobre izkušnje. Tudi določeni momenti so bili zelo dobri. Izkušnje in kakovost so bili na strani tekmecev. Niso zastonj evropski prvaki. V tem primeru moraš imeti v svojih vrstah igralce iz olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev. Mi smo določene priložnosti imeli. V tekmo smo šli malce bojazljivo, kar je ob debiju v ligi prvakov pričakovano, a potem smo vzpostavili ravnovesje. A ko so potrebovali dodatno točko ali dve, so si jo priigrali."

Mariborčani ne bodo odpotovali v Novosibirsk.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta