Še narava je navijala za šport

23.09.2021 20:55
Drugič v zgodovini smo v državi obhajali praznik športa, ki naj bi se v zavest državljanov usedel na podoben način, kot se je kulturni praznik
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šport je bil danes  osrednja tema dneva. Še več - državni praznik 
Tomaž Skale

Ste danes kolesarili, tekli v naravi, odigrali teniški dvoboj ...? Če ste bili fizično aktivni, ste bili hkrati angažirani državljani. V naši mladi državi smo včeraj drugič v zgodovini obhajali praznik športa. Uspešno, za kar se moramo vsaj malo zahvaliti naravi, ki nam je podarila lep jesenski dan, ko je nas kar neslo na travnike, na igrišča ... Danes nam državljanske dolžnosti res ni bilo težko opraviti.

Politika je

Predstavnikom države so tokrat šle na roke tudi nekatere druge okoliščine. Slovenija pravkar predseduje Evropski uniji, tam pa športne aktivnosti zagovarjajo še bolj zavzeto kot pri nas. Praznični slovenski 23. september so uporabili kar za začetek evropskega tedna športa. Kot predsedujoči državi v uniji pritiče, je na Bledu v teh dneh potekal evropski seminar o športu. Tam so sestankovali generalni direktorji za šport iz držav članic. Na obisku je bila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel. Zjutraj smo jo že videli v parku Tivoli, ko se je družila z 2000 otroki. Slovenijo je navedla kot zelo lep zgled. "Vaš praznik športa in zdravja vpliva v družbi kot povezovalec generacij. Bodite dejavni, ker gre za nas," so bile njene besede navdiha.

Tam je bil tudi Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, od koder je šla pobuda za tak dan. "Praznik je namenjen Slovencem vseh generacij. Tu se ne delimo, tudi ne izpostavljamo rekreativcev, amaterjev in profesionalnih športnikov. Kot je Prešernov dan praznik kulture, mora postati 23. september praznik športa. Začeli smo z dnevom, ki ga je treba s pomočjo klubov raztegniti na celo leto. Ukvarjanje s športom mora biti naš življenjski slog. Hkrati ohranjamo vitalnost in skrbimo za zdravje, kar je v času pandemije eno od ključnih vprašanj naše družbe," je smisel tega, kar počnemo na igriščih, povzel Gabrovec.

Na igriščih vse več šolarjev

Če smo preteklo leto z odločitvijo v parlamentu junija šele dobili zakon, s katerim smo podprli dan športa in je bilo potem malo časa za pripravo nanj, bi moralo letos biti že bolje. In ker se napredek gradi na novih generacijah, smo pričakovali premike v prid športa predvsem v naših šolah. Kako množično so se šole odzvale z organizacijo športnih dnevov? Gabrovec: "Letos je že dvakrat več šol, kjer so se odločili za športne dneve, in prepričan sem, da bo naslednje leto mogoče razglasiti kar obvezen športni dan." Dobesedno so te besede včeraj vzeli predvsem na Dolenjskem, kjer je bilo v športne aktivnosti samo v Novem mestu vključenih okoli 5000 otrok in odraslih.

"Hkrati si želimo šport vrniti na univerze. Tudi na nivoju države je vmes dozorela odločitev, da je treba športu nameniti več denarja. V na vladi potrjenih proračunih za naslednje leto in za leto 2023 je denarja že bistveno več kot v preteklosti. V pripravi so tudi popravki sedmih zakonov, ki bodo vpeljali davčne olajšave za športnike in sponzorje. Tako smo dosegli tudi finančni preboj, ki nam zagotavlja boljše čase," optimistično gleda v prihodnost Bogdan Gabrovec.

​Oglasili so se

Javnost so v izjavah danes nagovorili nekateri slovenski politiki. Predsednik države Borut Pahor se je mudil v New Yorku in je za mnenje zadolžil svojega odposlanca za šport Miroslava Cerarja: "Šport nas preprosto uči vsakdanjih humanih navad," se je zdelo pomembno poudariti našemu olimpioniku. Premier Janez Janša, sicer tudi sam rekreativni športnik, je dan prebil na Madžarskem in se je v domovino vrnil na večerno proslavo na Bledu, kjer je bil slavnostni govorec in je vrhunskim športnikom, ki so se letos izkazali, po tem še pripravil sprejem.

Igor Zorčič, predsednik državnega zbora, je izpostavil "trmo" slovenskih športnikov na velikih tekmovanjih: "Vrhunski športni dosežki na elitnih tekmovanjih tako v kolektivnih kot posameznih športih, ki nas navdajajo s ponosom tudi v teh dneh, so dokaz, da doseganje vrhunskih rezultatov ni privilegij močnih držav ali številčno velikih narodov, temveč izraz življenjske filozofije in odločenosti."

Šolska in športna ministrica Simona Kustec pa je ta dan razumela kot "praznik ne le športa, ampak celotne družbe in tudi praznik zdravja. V vseh možnih pogledih, ne le kot telesna dejavnost, ampak kot zdrav odnos do drugih, enakost, spoštovanje."

Jutri bo nov dan in prva priložnost, da dan športa raztegnemo. Vreme bo s športniki rekreativci sodelovalo še vsaj ob koncu tedna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta