(VIDEO) Drugi kačji ugriz Škota na karnevalu v Londonu za nagrado v vrednosti 500 tisoč funtov

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.01.2022 13:40

Peter Wright je v Alexandra Palaceu na 29. svetovnem prvenstvu v pikadu drugič pokoril konkurenco

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvič je Peter Wright svetovni prvak postal leta 2020.

EPA

Sinoči pozno zvečer je Škot Peter Snakebite Wright drugič slavil na najbolj čislanem turnirju v pikadu in postal svetovni prvak za leto 2022. V finalnem dvoboju je drugi nosilec s 7:5 v nizih premagal Angleža Michaela Smitha, deveti nosilec turnirja je v finalu drugič priznal poraz, a se na lestvici zveze profesionalnih igralcev pikada (PDC) povzpel na peto mesto. Smith je v četrtfinalu premagal lanskega zmagovalca Valižana Gerwayna Pricea, ki je sicer številka ena lestvice PDC.

V izjemno napetem finalu je 31-letni Smith najprej zaostajal z 2:0, nato pa povedel s 4:3 in 5:4. Toda 51-letnemu Škotu, znanemu po pisanih oblačilih, irokezi različnih barv ter poslikavi kače, je uspel preobrat z osvojenimi tremi zaporednimi nizi. 

Več popolnih serij s tremi zadetimi puščicami v 3x20 (torej 180 točkami) je v finalu uspelo Smithu (24-17), odločilen pa je bil boljši izkupiček Wrighta ob zaključevanju nizov na dvojna polja (39 odstotkov - 35 odstotkov). Wright je v dvoboju dobil 27 iger, Smith pa 23.

Wright je četrti igralec pikada v zgodovini z dvema naslovoma svetovnega prvaka, enega več ima Nizozemec Michael van Gerwen, dolga leta najboljši na svetovni lestvici, ki je moral kot mnogi drugi igralci tekmovanje končati zaradi okužbe z novim koronavirusom. Nesporna legenda pikada je upokojeni Anglež Phil Taylor, ki ima 14 naslovov svetovnega prvaka.

Leta 2019 se je svetovnega prvenstva drugič udeležil Slovenec, Mariborčan Benjamin Pratnemer je takrat v prvem krogu zapravil tri puščice za zmago. Tega leta je na londonskem pikado karnevalu prvič ženska premagala moškega tekmovalca. Pred Pratnemerjem je prvi slovenski nastop med 96 najboljšimi tekmovalci v pikadu zabeležil Kamničan Osmann Kijamet in prav tako izpadel v prvem krogu. 

Najboljši v športu, ki ga pogosto povezujejo z gostilnami, služijo velike vsote denarja. Zmagovalec svetovnega prvenstva, ki traja od sredine decembra do prvih dni v novem letu, je letos zaslužil 500.000 funtov (skoraj 600.000 evrov), Smith pa 238 tisoč evrov. Denarni sklad za turnir v zadnjih letih znaša 2,5 milijona funtov. Mojstre metanja puščic v zaključnih bojih spremlja angleška športna javnost in vsaj 5000 navijačev vsak dan v dvorani Alexandra Palace. 

Petru Wrightu znamenite frizure pripravlja vročekrvna žena, za modne dodatke skrbi Škotova hči, obe pa sta njegovi najglasnejši navijačici. Snakebite, kot je vzdevek 51-letnega igralca pikada, se je poprej preživljal kot vulkanizer. Wrighta Otočani imenujejo tudi rajski ptič. Vzdevek Snakebite je dobil, ker obožuje pijačo, ki jo na škotskem imenujejo snakebite, gre za mešanico piva in ciderja, jabolčnega vina. V enem od intervjujev v preteklosti pa je tudi že povedal, da nasploh obožuje te plazilce: "Rad imam kače, pičim kot kača. Sem tih, rad sem sam, če pa me provociraš, pičim kot kača."

Wrightova skladba ob prihodu v areno in ob zmagoslavju je Pitbullova Don't Stop the Party. V preteklosti se je že zgodilo, da je pred tretjim metom puščice, ko je bilo treba zadeti double (dvojno število), gledalce v dvorani pozival k navijanju.

Nekaj njegovih potez med tekmami v ligi v pikadu so konkurenti v preteklosti označili za nespoštljive, nekateri se zato z njim po dvoboju ne rokujejo. Wright se je na to odzval z besedami, da je njegova naloga v pikadu tudi to, da zabava množico, in da bo podobne poteze prav tako nadaljeval v prihodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.