(FOTO) V čem je skrivnost krofov iz slaščičarne Ilich in koliko jih bodo tokrat pripravili v Žitovi pekarni na Teznem?

Damijan Toplak
13.02.2021 15:30
V pustnem času pojemo približno polovico krofov, od količine krofov, ki se je poje v celotnem letu. Prodaja letos nekaj slabša od lanske.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med pripravo krofov v Žitovi pekarni na Teznem
Andrej Petelinšek

"Danes sem prišel na delo ob treh zjutraj, da smo ob osmih, ko smo odprli prodajalno, strankam postregli naše krofe. Delamo jih sproti, da so čim bolj sveži," je povedal Klemen Logar, solastnik znane mariborske slaščičarne Ilich, in tisti, ki skrbi za pripravo njihovih krofov. V čem je skrivnost, da so njihovi krofi tako dobri in iskani? "Delamo le krofe, polnjene z marelično marmelado, ki pa je seveda domače pridelave. Ves čas od odprtja slaščičarne leta 2000 vztrajamo z isto recepturo za pripravo krofov, ki je sicer skrivnost, in vam je ne morem izdati. Pomembno je še, da je celotna priprava krofa ročno delo, ter da pustimo vzhajati testo kar štiri ure, pa tudi, da krofe cvremo na nižji temperaturi, in je zato postopek dolgotrajnejši," nam vseeno določene skrivnosti zaupa Ilichov pripravljavec krofov.

Ves čas korone so bili odprti

Naš sogovornik pove, da so letos navkljub oteženi situaciji z epidemijo koronavirusa prodali približno enako krofov kot lani, prek okenca, ker ne smejo streči v objektu, prodajajo tudi sladoled, po katerem so prav tako znani, pa slaščice in kekse, ter napitke, a teh bistveno manj, kakor bi jih, če ne bi bilo koronavirusnih omejitev. "Obiskujejo nas stalne stranke, trenutno zaradi prepovedi prehajanja občinskih meja, predvsem iz Maribora. Ob krofih gre v teh dneh dobro prodaja slaščic v obliki srčkov, saj je nenazadnje tu valentinovo. Četudi smemo trenutno izvajati le prodajo prek okenca, pa smo z obsegom prodaje zadovoljni, in smo tudi ves čas koronskega obdobja odprti," še pove Logar. Dodajmo, da drugih prodajalcev krofov, razen v živilskih trgovinah, danes v mestu v Mariboru ni bilo opaziti.

Nekaj manj prometa s krofi pa je bilo v Žitovi prodajalni v Europarku. "Običajno smo na pustno soboto, ko se je v trgovskem središču odvijalo še pustno rajanje, imeli ogromno kupcev krofov. Zdaj se pa pozna, da še niso odprte vse trgovine, predvsem ne tiste večje z oblačili, pa tudi, da je zelo malo kupcev iz sosednjih občin. A že v ponedeljek upam in verjamem, da bo kupcev bistveno več, posebej na pustni torek, ko se prav tako proda veliko naših krofov," nam je zaupala prodajalka Sabina Teskač Špeh in dodala, da se daleč največ proda klasičnih krofov z marelično marmelado. Med kupci Žitovih krofov je bila Marta Rajh iz Ljutomera, ki se je v Mariboru mudila zaradi zdravstvenih razlogov, zato prehoda občinske meje ni kršila, je pojasnila in dodala, da v njihovi družini jedo krofe tudi med letom, in da je tokrat kupila običajne z marelično marmelado, posežejo pa tudi po drugih krofih, je še dejala. In pa, da v času koronavirusa ne kupuje manj hrane, tudi krofov ne, saj je to še ena redkih stvari, ki jo sme(mo) početi, je hudomušno pripomnila.

Pripravljajo jih 24 ur na dan

V Mariboru, na Teznem, se sicer nahaja Žitova pekarna z 280 zaposlenimi, kjer pečejo pecivo in kruh zlasti za severovzhodno Slovenijo, nam je povedala njihova direktorica Irena Kurent. Na pustno soboto in pustni torek v njihovi pekarni cvrejo krofe praktično 24 ur, da lahko sproti dostavljajo kupcem sveže, in tako je vseskozi mogoče videti, kako dostavna vozila prihajajo po nove krofe. Iz Tezna so Žitovi krofi za celotno Štajersko vse do Trojan, pa za Prekmurje in tudi za del Koroške. "Okrog 50 ljudi se v teh dneh ukvarja s pripravo krofov, ki se potem cvrejo tako na strojni liniji, del pa ročno. Ker letos ne prodajamo v gostilnah, močno omejena je prodaja krofov za šole, ni pustnih karnevalov, ob maloprodaji naše krofe ponujamo še v določenih trgovinah na naših posebnih stojnicah in verjamemo, da ne bo prodaja nič manjša, kakor je bila prejšnja leta," razloži Irena Kurent.

Tako za danes, kot za torek bodo obakrat pripravili po 150 tisoč krofov, drugače pa jih na običajne dneve na Teznem scvrejo pet tisoč. Ob krofih z marelično, borovničevo in diabetično marmelado (slednje za bolnišnice in domove starejših) prodajo veliko čokoladnih Linolada krofov, ki so obliti s čokolado in še polnjeni s čokoladno kremo, torej bi lahko rekli, da gre za krofe z dvojno čokolado. V celotnem Žitu za Slovenijo letno spečejo 4 milijone krofov, od tega dva milijona v pustnem obdobju, omogočajo pa tudi, da predpripravljene krofe oziroma ob posebni mešanici moke za krofe le-te spečete sami doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta