Kdaj TV-soočenje med Janšo in Golobom?

Matej Grošelj Matej Grošelj
25.03.2022 05:16

Televizijska soočenja imajo vpliv na odločilne glasove, ki lahko na volitvah prevesijo tehtnico na eno ali drugo stran. Največji televizijski hiši v Sloveniji sta pred volitvami pripravili različna pravila igre

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pop TV bo prvo predvolilno soočenje pripravil v ponedeljek zvečer.
Pop TV/Damjan Žibert

Televizija Slovenija je ob uradnem začetku volilne kampanje sinoči predvajala prvo soočenje predsednikov parlamentarnih strank. Komercialna televizija Pop TV, ki se ponaša z najvišjo gledanostjo večernih poročil, bo uvodno soočenje pripravila v ponedeljek zvečer. Če se bo premier Janez Janša odzval povabilu v oddajo, se bo pred volitvami prvič soočil s prvakom Gibanja Svoboda Robertom Golobom.

Petina volivcev se odloči v zadnjem tednu

Zgodovina televizijskih volilnih soočenj sega v leto 1960, ko sta se v ZDA na premiernem soočenju pred kamerami pomerila takratni predsednik Richard Nixon in demokratski protikandidat John F. Kennedy. Televizijski dvoboj je spremljalo 66 milijonov ljudi, analize pa kažejo, da je odločilno vplival na izid volitev, na katerih je Kennedy premagal favoriziranega Nixona. Kakšen vpliv bodo imela televizijska soočenja na javno mnenje pred aprilskimi volitvami v Sloveniji? "Televizijska soočenja še vedno igrajo pomembno vlogo predvsem pri volivcih, ki niso dokončno odločeni, komu bodo namenili svoj glas. Po naših raziskavah se namreč več kot polovica volivcev odloči šele v zadnjem mesecu pred volitvami, petina pa v zadnjem tednu. Televizijska soočenja imajo predvsem vpliv na odločilne glasove, ki lahko na koncu prevesijo tehtnico na eno ali drugo stran," pravi direktor agencije Valicon Andraž Zorko.

Naš sogovornik je spomnil, da je Alenka Bratušek ravno zaradi dobrih televizijskih nastopov na zadnjih dveh volitvah popeljala svojo stranko v parlament, potem ko so ji raziskave javnega mnenja dolgo časa merile nizko podporo. "Tudi leta 2014 so telefonske ankete kazale, da Levici ne bo uspelo preseči parlamentarnega praga, a je Luka Mesec s svojim nastopom na zadnjem soočenju na Pop TV tik pred volitvami poskrbel za zasuk. Televizija ne glede na vplive družbenih omrežjih tako ostaja pomemben medij pri odločanju volivcev," pravi Zorko. In kako naj se predsedniki strank obnašajo na televizijskih soočenjih, da bodo na volitvah pritegnili dodatne glasove? "To je odvisno od okusa občinstva. Nekaterim so všeč porogljivi, morda celo nesramni nastopi, kakršne si privošči Zmago Jelinčič, drugim je takšen pristop nesprejemljiv. Čeprav smo si ljudje različni, večina še vedno pričakuje, da bodo politiki pokazali osnovno mero spodobnosti," ocenjuje Zorko.

V igri tudi Pirkovič in Možina

Najbolj gledani slovenski televiziji sta pripravili različna pravila igre za politična soočenja. Na TV Slovenija bo na sporedu 14 soočenj, na katerih se predstavniki parlamentarnih in neparlamentarnih strank ne bodo srečali, tako namreč določa zakon o RTVS. Medtem ko parlamentarnim strankam dvakrat na teden pripada elitni večerni termin ob 20. uri, bodo neparlamentarne stranke dobile priložnost ob četrtkih ob 17. uri. "To ni demokratično, saj smo v Sloveniji od leta 2011 soočeni s pojavom novih strank, ki na koncu tudi zmagajo," komentira Andraž Zorko. Konkurenčni Pop TV pred volitvami pripravlja pet soočenj. Na uvodnem prihodnji ponedeljek in zadnjem tik pred volitvami bodo sodelovali predsedniki strank, ki po meritvah javnega mnenja kotirajo najvišje. Na drugih soočenjih, ki bodo tematsko obarvana, bodo priložnost dobili prepoznavni strankarski obrazi.

Če se premier Janša ne bo udeležil nobenega soočenja na Pop TV, se udarna kandidata za volilno zmago pred glasovanjem sploh ne bosta pomerila med seboj. Kaj bi to pomenilo za razplet volitev? "Predvsem bi bilo dobro za vse, ki menijo, da se volilna tekma ne sme reducirati na dvoboj med SDS in Gibanje Svoboda. Če se Janša in Golob ne bosta srečala, ne bo neposredne konfrontacije, prav tako bo manjša možnost za mobilizacijo volivcev na obeh straneh," ugotavlja Zorko.

Soočenje na TV Slovenija je včeraj namesto Jelene Aščić vodila Erika Žnidaršič, o voditeljih prihodnjih soočenj pa iz Kolodvorske ni uradnih informacij. Neuradno smo izvedeli, da se bodo v voditeljski vlogi preizkusili Vida Petrovčič, Andreja Gregorič, Jan Novak, Tanja Gobec, Igor Pirkovič in Katarina Golob Veselič, morda pa tudi Jože Možina. Soočenja na Pop TV bodo povezovali Darja Zgonc, Edi Pucer, Jani Muhič, Maja Sodja, Uroš Slak in Petra Kerčmar. Dodajmo, da so zaradi soočenj na TV Slovenija vse do volitev s sporeda umaknili priljubljene oddaje Studio City, Tarča in Tednik, kar je pri gledalcih sprožilo val nezadovoljstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta