Najbolj butasti zločinci: Saj ni res, pa je

Elizabeta Planinšič
13.12.2020 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krystian Bala je v romanu opisal zločin. V delu je zločinec ostal nekaznovan, v resničnem življenju je bil obsojen. Foto: Profimedia
Profimedia

Iz Srbije so v teh dneh prišle novice o tem, da je policija v Beogradu aretirala dva moška, osumljena tatvine. To sicer ne bi bilo nič nenavadnega, če srbska policija ne bi pojasnila, da sta 33-letni D. Č. in 22-letni J. N. oborožena napadla kombi, last enega od tamkajšnjih gostinskih lokalov. Voznik je mislil, da želita ukrasti robo, ki je v kombiju, a izkazalo se je, da sta moška ustavila kombinirano vozilo, misleč, da gre za vozilo za prevoz denarja. Ne glede na njuno zmoto je policija oba moška osumila ropa ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Eden od moških je namreč med zločinom tudi streljal v zrak. Zdaj sta končala v priporu.

Kadar kriminalcem ne uspejo njihovi nezakoniti podvigi, so najbolj srečne žrtve kaznivih dejanj. A kriminalna zgodovina je polna primerov, ki so se izjalovili zaradi neumnosti njihovih izvajalcev. V začetku leta 2016 je bil Donald "Chip" Pugh osumljen požiga in vandalizma, zato je bil izdan nalog za njegovo aretacijo. Za pomoč pri iskanju Donalda je policija Lime v ameriški zvezni državi Ohio objavila njegov posnetek na svoji facebook strani. Donald je ocenil, da fotografija ne kaže njegove najboljše plati, zato je policiji poslal laskav selfie s pripisom "Tu je boljša fotografija, ki je grozna". A s fotografije je policija lahko ugotovila, kje se iskani nepridiprav skriva in so ga kasneje tudi aretirali.

Leta 2015 je 24-letni Christopher Wallace iz Maina v ZDA bežal pred policijo, potem ko naj bi bil ukradel kuhinjsko opremo. Ko se je tedne uspešno izogibal policiji, je postal drzen in na snapchatu objavil, da se doma skriva pred policijo. Nekaj njegovih sledilcev je o tem obvestilo policijo, ta pa je nato preiskala njegov dom. A tatu ni našla. Christopher je svojim sledilcem na snapchatu razkril, da je bila policija pri njem doma, a ga ni našla, saj se kriva v omari. Policija se je vrnila v njegovo hišo, preiskala omare in ga našla v eni od njih. Aretirali so ga.

Ubežnik hotel službo v policiji

Uslužbenec banke Alberto Saavedra Lopez iz ameriške Arizone je bil leta 2016 osumljen, da je v treh mesecih na svojem delovnem mestu ukradel 5000 dolarjev. A po prijavi je pustil službo in zbežal. Skril se je v Phoenixu. Dve leti kasneje se je prijavil na razpis za službo dispečerja v lokalni policijski upravi. Policisti, ki so ime na prijavnici povezali z imenom ubežnika, so ga povabili na razgovor za službo. Toda namesto službe je dobil lisice.

Leta 2011 je 53-letni Michael Anthony Fuller iz Severne Karoline v ZDA vstopil v trgovino Wal-Mart ter za 476 dolarjev kupil sesalnik in mikrovalovno pečico. Svoj nakup je plačal z bankovcem za milijon dolarjev iz igre Monopoli. Preden je prodajalec iz blagajne naštel vračilo v višini 999.524 ameriških dolarjev, je bila na kraju že policija. Obtožili so ga goljufije.

Krystian Bala, poljski pisec in fotograf, je leta 2003 napisal kriminalni roman, ki je hitro postal prodajna uspešnica na Poljskem. A policija je v romanu našla številne podrobnosti o primeru, ki je v njihovih dosjejih veljal za nerešen. Leta 2000 so namreč v jezeru blizu Vroclava našli truplo poljskega podjetnika Dariusza Janiszewskega. Zločin, opisan v knjigi, je bil pretresljivo podoben temu, kar so policisti vedeli o umoru podjetnika. Pričeli so preiskovati pisca in ugotovili, da je Krystian ne le poznal žrtev, ampak je bil zadnji, ki ga je videl živega. Po zločinu je celo prodal mobilni telefon umorjenega, ta naj bi bil sicer ljubimec pisateljeve žene. Krystian je bil zaradi umora obsojen na 25 let zapora.

Upokojeni par iz britanskega Lancashirea se je leta 2014 vrnil s počitnic. V postelji sta odkrila vlomilca, ki je tam mirno spal. Martin Holtby in Pat Dyson sta bila presenečena, ko sta ugotovila, da je vsiljivec Lukasz Chojnowski pomil posodo, opral spodnje perilo in celo kupil nekaj živil. Dysonova je dejala, da njihova hiša "ni bila preveč urejena", ko so odšli, toda Chojnowski, ki je sicer doma iz Poljske, a se je preselil v Leeds, jima je prijazno pospravil. "Res je zažgal staro ponev, vendar se to zgodi!" je dodala. Takrat 28-letni Chojnowski je priznal vlom ter dobil dveletno pogojno kazen in plačilo 200 funtov.

Televizija posnela nespretnega vlomilca

Ameriške uradnike je leta 2012 zmedel afganistanski talibanski poveljnik, ki se je predal - in nato poskušal zahtevati 100 dolarjev nagrade za njegovo ujetje. Mohammad Ashan je bil osumljen organiziranja napadov na ameriške in afganistanske čete na vzhodu države. Po poročilih je leta 2012 stopil do policijske kontrolne točke, pokazal na iskani plakat s svojim obrazom in prosil za plačilo 100 dolarjev. Oblasti so težko pojasnile njegovo dejanje, eden od ameriških uradnikov pa je novinarjem dejal: "Jasno je, da je ta človek imbecil."

Vlomilca Jamesa Allana je pri zločinu leta 2010 posnela nadzorna kamera. Nesrečno zadrževanje prodajalne v Abingdonu v Oxfordshireju je bilo leta 2012 ujeto na posnetku. Med poskusom kraje je James Allan odstranil masko, s katero je bil zamaskiran, padel čez stojalo s pijačami in nato ni mogel odpreti vrat, da bi pobegnil - ker jih je potiskal, namesto vlekel. Prodajalka, ki ji je še nekaj trenutkov prej grozil z igračo v obliki pištole, mu je morala odpreti vrata. Posnetek je policiji zadostoval, da ga je aretirala. Allan je skušal v trgovini ropati že deset dni prej, a mu ni uspelo. Obsojen je bil na tri leta zapora zaradi kaznivega dejanja, prikazanega v videu, in dve leti zaradi posedovanja strelnega orožja ali imitacije tega.

V Pretoriji v Južni Afriki se je leta 2014 tat zaprl v avto, ki naj bi ga bil hotel ukrasti. Ujel ga je sistem samodejnega zaklepanja. Moški je bil ujet uro in pol, klical je na pomoč, a mimoidoči se se nespretnemu kriminalcu zgolj smejali. Ob vrnitvi je lastnica avtomobila zakričala: "Kaj počneš v mojem avtu?" Nato je avto odklenila, policisti pa so ga pospremili na policijsko postajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta