Sneženje zajelo državo, promet upočasnjen. Kje vse se bo pojavil žled?

STA, Va, A.L.
08.12.2021 10:40

Ponekod po Sloveniji je sneg že zajel nižje ležeče kraje, obilno sneženje pa bo ponoči zajelo večji del države. Na cestah so že plužne in posipne skupine, zato je promet ponekod upočasnjen. Pristojni voznikom svetujejo, naj bodo na cestah previdni in vožnjo prilagodijo vremenskim razmeram.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V četrtek se bomo zbudili v sneg in lahko celo žled, napovedujejo vremenoslovci. Zahodno in osrednjo Slovenijo je že zajelo sneženje, ki se bo v večernih in nočnih urah še okrepilo. V Julijskih Alpah bo zapadlo do pol metra snega, do okoli 30 centimetrov pa na območju med Gorenjsko in Notranjsko ter v višjih legah severne Primorske. Na prehodu s Primorske na Notranjsko se bo pojavljal žled, zato pristojne službe pozivajo k previdnosti. 

V večjem delu Slovenije bo snežilo, le na Primorskem bo dež. Med Notranjsko in Primorsko bo zaradi toplejšega zraka v višinah in hladnejšega pri tleh najverjetneje tudi deževalo - pri negativni temperaturi. Prehodno bosta zato možna poledica in žled.

V osrednjem delu Slovenije in proti Kočevskemu bo padlo od 10 do 20 centimetrov snega, odvisno od nadmorske višine, na vzhodu Slovenije pa od pet do deset centimetrov. Sneženje bo intenzivno, saj bo večina padavin padla v samo šestih urah, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Kje natanko se bo pojavil žled, je težko določiti, pravijo pri Arsu, bo pa možen na območju Postojne, malo za Javorniki, obstaja tudi možnost, da ponekod ne bo šlo samo za manjšo količino ledenih oblog in se lahko nabere tudi več ledu, je pojasnil dežurni meteorolog Andrej Velkavrh.

Zaradi okrepljenega juga, nizkega zračnega tlaka in visokega valovanja bo povišana tudi gladina morja. Morje bo poplavilo nižje ležeče dele obale. 

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

V četrtek bo večinoma oblačno. Občasno bodo še padavine. Na Primorskem bo deževalo, ob morju bo lahko zagrmelo. Pihala bo šibka burja. Drugod bo snežilo. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 2, na Primorskem do 9 °C.

V petek in soboto bo zmerno do pretežno oblačno, po nekaterih nižinah bo predvsem zjutraj in dopoldne megla. V soboto bo lahko na jugu naletaval sneg. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V nedeljo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta