Priporočamo ogled: Balada o Johnu in Yoko

Matic Majcen Matic Majcen
28.01.2022 13:35

Sobota, 21.50, TV Slovenija 2

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
TV Slovenija

Ustvarjanje skupine The Beatles je v preteklih tednih znova močno pridobilo priljubljenost, v prvi vrsti po zaslugi izjemnega osemurnega dokumentarca Get Back, v katerem je režiser Peter Jackson prvič po 50 letih odprl arhiv posnetkov iz časa ustvarjanja albuma Let It Be. Televizija Slovenija je ta trenutek spretno izkoristila za to, da je v svoj program uvrstila dokumentarni film John in Yoko: Nad nami le nebo, ki ga lahko vidimo kot svojevrstno nadaljevanje Jacksonovega dokumentarca.

Če se je namreč film Get Back osredotočal na leto 1969, potem nas film Nad nami le nebo preseli v leto 1971, ko je John Lennon ustvarjal album Imagine. Skupina The Beatles je bila takrat že zgodovina, z izjemo zapletenih pravnih postopkov glede delitve avtorskih pravic. Lennon in McCartney sta bila zaradi slednjega takrat v slabih odnosih ter sta drug z drugim celo obračunavala v svojih pesmih. Ker je McCartney to počel na svojem albumu Ram (1971), mu je Lennon to vrnil s pesmijo How Do You Sleep?, katere nastanek vidimo v filmu. Glasbenika sta sicer kasneje izrazila obžalovanje, da sta se v tem napetem obdobju lotila takšnega obračunavanja.

Predvsem pa v tem filmu vidimo, da je bil Lennon leta 1971 zelo drugačen človek. Če je bil v Get Back igriv, nasmejan in vedno pripravljen na potegavščino, ga v filmu Nad nami le nebo vidimo kot pogosto resnobnega, večkrat celo nervoznega. Delo s svojimi prijatelji iz mladosti so zdaj zamenjali novi sodelavci, s katerimi se je šele uigraval. Producentsko žezlo je znova prevzel sloviti Phil Spector, ki je dal svoj pečat že na končano različico albuma Let It Be. Še toliko očitneje pa je, da je zdaj Yoko Ono imela bistveno večjo vlogo pri Lennonovem ustvarjanju, saj jo večkrat vidimo, kako aktivno sodeluje pri nastanku skladb in daje svoje predloge, kar je bilo v času skupine Beatles nekaj nezaslišanega.

Obdobje albuma Imagine pa lahko vseeno vidimo kot nekakšno drugo Lennonovo renesanso. Takrat 30-letni glasbenik je opravil precejšnjo avtorsko preobrazbo, saj se je v kratkem času od prejšnjih rock'n'roll komadov zdaj obrnil k pisanju pesmi z resnejšo aktivistično tematiko ter k ljubezenskim odam svoji muzi Yoko. Album Imagine je deloma sestavljen iz starih neuporabljenih pesmi iz poznega obdobja skupine The Beatles. Spiritualna pesem The Road To Marrakesh je zdaj postala ljubezenska balada Jealous Guy, že več let prej je delal tudi na pesmi Gimme Some Truth.

Najbolj od vseh pa se je na dolgi rok v spomin seveda vtisnila prav naslovna pesem Imagine, ki je od tedaj postala ne samo brezčasna oda miru, temveč tudi uteleša Lennonov obrat k družbenim temam. Danes vemo, da naj bi bila prav Yoko Ono imela pomemben delež pri pisanju besedila in Lennon je kasneje obžaloval, da ji ni tudi uradno pripisal zaslug pri avtorstvu pesmi. V vsakem primeru nam film Nad nami le nebo slikovito predstavi to pomembno poglavje na glasbeni poti Johna Lennona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta