Janja Garnbret, športnica leta: Bolj popolne od nje ni

Nejc Strojnik
15.12.2021 06:48

Janja Garnbret, Tadej Pogačar in slovenska moška košarkarska reprezentanca so postali najboljši športniki leta 2021 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi v elegantni opravi se šampionka dobro znajde.

Robert Balen

Razglasitev Janje Garnbret za športnico leta ni bila presenečenje. Presežkov polna sezona najboljše športne plezalke na svetu je dobila piko na i. Nagrado je prejela tretjič v karieri, pri čemer še nikoli ni zmagala s takšnim naskokom. Podobno kot v steni je tudi na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma kar žarela.

Večkrat je že dejala, da rada sleče športna oblačila in obleče kaj elegantnega. Teh priložnosti je bilo v zadnjem času nekoliko več, slavnostno je bilo denimo tudi prejšnji teden v ljubljanski Cukrarni, na predpremieri dokumentarnega filma The Wall (Stena), v katerem igra eno izmed glavnih vlog. Scenarij filma se je osredotočal na olimpijske igre v Tokiu, kjer se je pisala ena največjih slovenskih športnih zgodb o uspehu.

Korošica je dve leti življenja podredila nastopu na največjem tekmovanju. Želja po osvojitvi zlate kolajne je bila tako velika, da je nič ni vrglo iz tira. Vse ostalo je bilo drugotnega pomena. Pred seboj je videla le steno. A na najvišjo stopničko, to tudi sama rada poudari, ne bi stopila brez pomoči trenerja Romana Krajnika. Večkrat je dejala, da mu ob njej sicer ni bilo vedno lahko, a da sta bila po drugi strani izjemno uglašen in uigran tim.

Nekaj nagrajencev je na prireditvi manjkalo, a bilo jih je dovolj,
da se ve, da živimo v deželi šampionov. Foto: Robert BALEN

Robert Balen

Za šestkratno svetovno prvakinjo, ki je osvojila še 31 zmag v svetovnem pokalu, je prvi avgustovski konec tedna pesti stiskala vsa Slovenija. Ob njenem nastopu se je ustavilo delo v marsikaterem podjetju. Po prihodu domov se kar ni mogla načuditi večtisočglavi množici, ki se je najprej zbrala v njenem Šmartnem in nato še v Slovenj Gradcu.

Po Tokiu je bila iztrošena. Predvsem psihično. Bolj kot o oprimkih je razmišljala o maminih palačinkah in druženju s prijatelji. Če ne bi bilo tekme za svetovni pokal v Kranju, bi sezono zaključila na Japonskem. A za domače navijače ji ni bilo težko najti moči. Zmagala je tudi na Gorenjskem, da je z zmago osvojila še skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti, pa je izvedela od enega izmed novinarjev kar med intervjujem. Že pred leti, ko je naziv slovenske športnice leta osvojila prvič, smo radi zapisali, da je skromna. Takšna ostaja tudi sedaj. Kljub temu, da je vmes ničkolikokrat stala na vrhu sveta. In enkrat celo na vrhu trboveljskega dimnika, najvišjega v Evropi.

Robert Balen

Letos jeseni je več časa namenila naravnim stenam, med plezalnimi počitnicami v Španiji pa postala prva ženska v zgodovini, ki je na pogled preplezala smer s težavnostno oznako 8c. Dosežek je v manj kot 48 urah ponovila. Njena največja motivacija je želja po napredku. Prostora zanj nikoli ne zmanjka, rada pove. Pri njej ga je gotovo največ pri hitrostnem plezanju, ki ga je začela trenirati zaradi olimpijske kombinacije. Zdaj ji hitrost postaja vedno bolj všeč. Pravzaprav ima ljubezen do hitrosti v krvi. Ko se je pred dvema letoma preizkusila v formuli ena, je dejala, da bi bila dirkačica, če ne bi plezala. Mnogi ob vseh njenih dosežkih pozabijo, da je Janja Garnbret stara šele 22 let in da je pred njo še velik del kariere. Že sedaj pa ji misli uhajajo proti Parizu, ki bo leta 2024 gostil naslednje olimpijske igre, kjer si želi ubraniti naslov in tekmice pustiti zadaj. Tako kot jih je na prireditvi Športnik leta. Garnbretova je od 115 članov Društva športnih novinarjev Slovenije prejela 333 točk, drugouvrščena judoistka Tina Trstenjak 129, tretjeuvrščena smučarska skakalka Nika Križnar pa 77.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta