(ŠPORTNIK LETA) Tadej Pogačar: Želim si enako ali še boljšo sezono

Uroš Gramc Uroš Gramc
14.12.2021 21:10

Janja Garnbret, Tadej Pogačar in slovenska moška košarkarska reprezentanca so postali najboljši športniki leta 2021 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Pred tremi leti je bil najbolj obetaven športnik, zdaj je najboljši, a Tadej Pogačar se pri tem ne namerava ustaviti. Saj mu je komaj 23 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi letos je na Elizejske poljane pripeljal v rumeni majici.

EPA

Dolgo so nagrado lovili oziroma jo le redko osvajali, v bistvu je bil v preteklosti najboljši slovenski športnik iz vrst kolesarstva zgolj Andrej Hauptman (leta 2001), a zdaj je več ne spustijo iz rok. Po Primožu Rogliču (2019, 2020) jo je zdaj osvojila spet številka ena na svetu. Od Zasavca je Tadej Pogačar - z drugo zmago na dirki po Franciji, slavjem na dveh enodnevnih dirkah iz elitne peterice in bronasto olimpijsko kolajno - prevzel še to trofejo.

"To je prestižna nagrada. Po takem letu kot letos je kot pika na i," je bil vesel 23-letni Komendčan. Pa ni bila to edina nagrada, ki jo je prejel po sezoni. Razglašen je bil že za najboljšega kolesarja na svetu, in seveda v Sloveniji, pa še kaj najbrž pride. "Sem kolesar in rad dirkam, hočem se dokazati, zmagovati, osvojiti stopničke ... Takšne nagrade ob koncu leta so za rezultate v celi sezoni. Malo je drugače, ampak lepo je prejeti karkoli."

 

Najbolj ga je navdušila Janja

Začelo se je pred tremi leti, ko je postal najbolj obetaven slovenski športnik. "To je bil eden prvih takih uradnih dogodkov zame. Zdaj jih je vedno več, ampak prvo doživetje mi bo zagotovo za vedno ostalo v spominu," nam je prek videokonference iz Monaka povedal Pogačar. Žal mu je bilo, da ni spet stopil na oder Cankarjevega doma, kamor je bil vstop športnikom dovoljen. "Res sem se veselil dogodka. Rad bi se lepo oblekel in šel na ta lepi dogodek, med ljudi, ki jih poznam ali ne, ter prejel nagrado. Žal so mi v ekipi odsvetovali, prepovedali, da ne prinesem kakšne bolezni, čez dva dni odhajam na trening kamp. Saj jih razumem, zdi se mi pošteno."

V Ljubljani bi si oder delil z Janjo Garnbret, ki je v Tokiu nanj od vseh slovenskih športnikov v tem letu napravila največji vtis. "Ko sem gledal, kako je plezala ... Vse je bilo videti z veliko lahkoto. To je bila zame res lepa zlata medalja," je nad Korošico navdušen Gorenjec. In če Garnbretova mlado ter staro navdušuje za plezanje, jih sam za kolo. "Vsakič, ko sem v Sloveniji, ko grem na trening, vidim več kolesarjev, tudi otrok. Res sem vesel, da se naš šport razvija. Upam, da ga bomo razvili še bolj, da nas bo še več na cesti, da bodo klubi še močnejši."

Kolo bo zamenjal za smuči

Pogačar bo v naslednjih dneh svoje športno orodje zamenjal za – smuči. S kolegi pri moštvu UAE Emirates se odpravlja na pripravljalni kamp v Madonno di Campiglio. "Tekli bomo na smučeh, mogoče tudi smučali. Mislim, da bo ta kamp bolj kot sprostitev. Več jih imamo in lani se je obrestovalo, fantje so bili sproščeni," Pogačar potezo vodstva šteje za pozitivno. Nekaj podobnega so imeli oktobra v Združenih arabskih emiratih, kjer so se preizkusili v formuli tri, sicer pa jih po božično-novoletnih praznikih, ki jih bo preživel v Sloveniji z družino in prijatelji, čakajo naporne kolesarske priprave.

Tako je poleti v francoskih Alpah navduševal svoje navijače.

Andrej Petelinsek

"Saj smo že zdaj konkretno trenirali. Bazične priprave so se začele, januarja pa bo že šlo na polno. Takrat bomo v Španiji, nekaj bo testov, novinarskih, sponzorskih obveznosti pa treningi in sestanki ter še višinske priprave v Sierri Nevadi. Takrat že z mislijo na prvo dirko, UAE Tour, našo domačo dirko, pomembno zame in za ekipo," je razložil Pogi. A preden se je povsem usmeril v novo leto, smo se še malce ustavili pri iztekajočem se. V njem se je srečal tudi s svojo prvo športno ljubeznijo na najvišji ravni, z nogometom, bil je v Manchestru pri Cityju in sprejel ga je legendarni Pep Guardiola. Nad obiskom je bil navdušen, toda, ali mu je postalo žal, da kot otrok ni vztrajal pri žogi? "Bom kar odločno rekel - ne. Mi je čisto všeč tako, da sem kolesar, da grem na trening, ko hočem. Si naredim za jesti, kar hočem. Ker pri njih je kot redna služba, pridejo zgodaj v center in so načeloma skoraj vsak dan tam po ves dan."

Z rezervami se mu ni treba ubadati

Poskrbel je tudi za prvo olimpijsko medaljo za slovensko kolesarstvo.

Anze Malovrh/STA

Njegov načrt dirk je zelo ambiciozen, startati namerava na dveh tritedenskih dirkah (Tour, Vuelta) in štirih tako imenovanih spomenikih (zaradi velikega tveganja padca in poškodbe bo izpustil le Pariz-Roubaix). Ob koncu leta bi ga lahko videli še na svetovnem prvenstvu v Avstraliji. In kje bo poiskal rezerve, da mu bo uspelo? "Ne vem. Mislim, da se mi s tem še ni treba ubadati. Delam, kar delam, in očitno se obrestuje," je pogovor sklenil Tadej Pogačar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta