Družinska Hiša Poljana udomači goste za vse več dni

Urška Polanc Urška Polanc
05.08.2020 06:00

Pred približno letom so v Hiši Poljana na Prevaljah, ki so jo povsem prenovili, sprejeli prve goste. Kasneje so odprli še kavarno, ponudbo radi preizkusijo tudi domačini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Recepcija za goste: v glavnem gostijo pare in družine. Imajo šest sob, večino dvoposteljnih in po eno eno- in triposteljno. 
Urška Polanc

Dan po neurju, ko je na Prevljah klestila toča, smo obiskali Bed and Breakfast (B&B) na Poljani. Že sicer imajo v jutranjih urah največ dela, običajno s pripravo zajtrkov, tokrat so ga imeli še z odstranjevanjem posledic neurja. "Kar naprej, danes zajtrka ne strežemo na vrtu, ampak v notranjih prostorih," je vodja Hiše Poljana Klavdija Merkač Štraser nagovorila slovenska gosta. "Danes imamo malo več dela s čiščenjem, zato smo vpoklicali še našega rezervnega hišnika," je dejala in z nasmehom pokazala na moža Matjaža Merkača, ki je pometal teraso. "Najprej sem bila sama, zdaj nas je pet, poleg hčere in sina, občasno moža, nam pri strežbi pomaga še študentka, v sobah pri čiščenju pomaga čistilka," je povedala. Pred dobrim letom so odprli Hišo Poljana, ki so jo lani zapolnili predvsem tuji gostje iz 22 različnih držav, letos je drugače, prihajajo slovenski gostje, ki koristijo tudi turistične bone. Lani so bili v povprečju zasedeni 90-odstotno, 100-odstotno za vikende. Tudi letos imajo na vrhuncu turistične sezone polno. "Presenečeni smo, ko gostje ostanejo tudi po sedem dni, letos k nam pridejo na dolge dopuste, ki so bili lani bolj izjema. V povprečju ostanejo tri do štiri prenočitve, kar se ravno izide s porabo bonov," je povedala Merkač Štraserjeva. Novembra so odprli še kavarno, v kateri zajtrke, katerih ponudba je na Koroškem bolj skopa, ponujajo še drugim gostom. Pokusijo lahko domače narezke in biftek, saj je bila hiša v preteklosti znana po tej jedi. Obiščejo jih tudi nostalgični starejši pari, ki so se tu spoznali - hiša je bila zgrajena konec šestdesetih let, v sedemdesetih in osemdesetih je bila poznana kot Penzion Poljana, kasneje je služila tudi kot igralnica -, ob obisku si tako najraje naročijo biftek lokalnih mesarjev. "Zdaj smo že bolj izkušeni, sproti se učimo, saj se pred tem nihče od nas ni ukvarjal s takšno dejavnostjo. Vsak dan nastopi neka nova situacija. Boni so letos naredili svoje. Na začetku smo bili glede tega skeptični, a so nam nastanitvenim obratom v veliko pomoč," je povedala Merkač Štraserjeva, ki je letos sprejela okoli 80 turističnih bonov.

Klavdija Merkač Štraser in Katarina Merkač na vrtu.
Urška Polanc

Na Koroško vnesla pridih Primorske

V delo je vpeta vsa družina, posebej pa lahko svoje znanje s faksa pri družinskem poslu pokoristi hči Tinkara Merkač, trenutno je absolventka, v Portorožu študira turizem. "Zame je to super, tudi za naprej. Opažam, da tujce naša regija res zanima, da jo poiščejo na raznih spletnih platformah, tega si prej nisem predstavljala, je pa tu zelo prisotna sezonskost. 'Ruker' je glavne tri poletne mesece, nato pa vse skupaj zamre," je povedala 22-letnica, ki govori več tujih jezikov. Lani so jih obiskali tudi Španci, ki so bili po celi Sloveniji, nato pa prišli na Koroško. "Sprejela sem jim lahko v španščini, najprej sploh niso ugotovili, v katerem jeziku jim govorim, nato pa so bilo zelo navdušeni. Na faksu sem se učila tudi italijansko, tako da sem lahko vskočila, ko so prišli gostje iz Italije s slabim znanjem angleščine," je povedala.

Turisti cenijo prijaznost Korošcev

Kavarno so po zaprtju zaradi koronovirusa takoj odprli, gostje pa so jih presenetili že prvi vikend, ko so lahko pričeli koristiti bone. Konec junija jih je obiskalo veliko kolesarjev popotnikov, ki so se pri njih le ustavili, nato so pričeli rezervirati za več dni. Nič kaj čudno pa jim ni, če si gostje želijo v sobo odpeljati tudi svoje kolo. "Električna kolesa, ki so letos posebno priljubljena, so dražja tudi od nekaterih avtov, zato se prilagodimo. Z njimi dolge ture delajo tudi starejši gostje, tisti, ki niso tako športno pripravljeni. Naša destinacija je zlasti primerna za kolesarstvo. Od naše hiše je dobro izhodišče, saj jim do mejnega prehoda Holmec ni treba niti na glavno cesto. Kolesarijo lahko po Avstriji, po Mežiški dolini," je povedala vodja hiše.

Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta