Koroška družina z ograjo, ki odganja polže, na Kickstarterju

Nejc Strojnik
03.03.2021 05:45
Družina iz okolice Slovenj Gradca je dokaz, da se da tudi iz epidemije potegniti kaj dobrega, s skupnimi močmi so izdelali ograjo StopSnails.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eletrična ograja StopSnails je družinski projekt Branka in Tince Pečečnik ter Mateje in Blaža Brgleza iz okolice Slovenj Gradca. 
Osebni arhiv

Lanski april je bil, kar zadeva padavine, podpovprečen. A je vreme nato z nadpovprečnimi majem, junijem in julijem poravnalo račune. Moker teren je bil idealen tudi za razmnoževanje rdečih polžev. Nadloge, ob kateri sploh ljubitelji vrtnarjenja ne ostanejo ravnodušni. Gre za polže brez hišic, v največ primerih za velike rdeče lazarje in portugalske lazarje. Ti so se v Evropi razširili predvsem v zadnjih letih, najverjetneje pa smo jih v naše kraje prinesli z lončnicami, ki so vsebovale njihova jajčeca. Polži, ki se na vrtu radi lotijo solate, špinače, fižola, korenja in druge zelenjave, so zelo jezili tudi Branka in Tinco Pečečnik iz okolice Slovenj Gradca. Prepričana sta bila, da mora obstajati način, kako se jih znebiti, in prišla do ideje o električni ograji, ki bi polžem preprečevala vstop na vrt. Idejo staršev je hitro podprla Mateja Brglez, okleval ni niti njen mož Blaž. "Lansko leto je bilo zaradi epidemije precej posebno, imeli smo več časa za vrtnarjenje in delo okoli hiše. Bilo je tudi precej mokro leto, polži pa so se kar množili in množili. Poskusili smo jih odgnati s pivom, jajčnimi luščinami, tudi z zdrobom, a neuspešno. Želeli smo se jih znebiti na naraven način, brez strupov, ki so lahko škodljivi za druge živali in za naravo," se spominja Mateja.

Za večjo prepoznavnost

S skupnimi močmi so tako izdelali električno ograjo StopSnails. To je ograja iz žice ki jo napaja devetvoltna baterija in v rednih časovnih presledkih oddaja šibek električni signal. Ta zadostuje za boj proti polžem, a je hkrati popolnoma varna za druge živali in ljudi. "Zadeva resnično deluje. Ko se polž dotakne žice, ga strese in gre stran. K sosedom," se nasmehne sogovornica. Naj polži gredo k sosedom je tudi slogan izdelka StopSnails, s katerim so poskusili tudi na svetovno znani platformi za zbiranje denarja Kickstarter. "Ko smo jim predstavili zgodbo, se jim je zdela zanimiva. Tudi izdelek, ki je nekaj povsem novega, jim je bil zelo všeč, zato so nas podprli in nam dali zeleno luč," razloži Mateja Brglez. Cilja, da na Kickstarterju zberejo 4 tisoč evrov, najverjetneje ne bodo dosegli, a nekaj prepoznavnosti so poželi že samo s tem, ker so se tam pojavili. Kampanja se sicer konča v petek, kar pomeni, da bodo izdelek lahko takrat začeli prodajati. Eden od pogojev Kickstarterja je namreč ta, da lahko greš v prodajo šele po končani kampanji, predstavitev pri njih pa velja za ekskluzivno.

Osebni arhiv

Povsem družinski projekt

Električno ograjo proti polžem so lani veliko testirali. Tudi tako, da so naredili lesen obod, v katerega so dali polže, še prej pa na notranjo stran namestili električno ograjo. "Čakali smo, kaj se bo zgodilo. Želeli so zbežati iz oboda, a so se ob stiku z električno ograj obračali. Ko so bili že nekaj časa noter, pa se je dobro videlo, da jim gre za preživetje. Prav zanimivo je bilo, kako so enega izmed polžev žrtvovali, da se je namestil na žico, preostali pa so splezali čez njega. Očitno je bila želja po preživetju zelo močna," pove Brglezova. Izdelek je povsem družinski projekt, vanj so vpregli tudi Matejinega strica, ki je električar in je bil v pomoč pri predelavi ohišja za baterijo, na katerem ob pravilni namestitvi utripa lučka. Sodelovala sta tudi Matejina in Blaževa otroka, pri izdelavi grafične podobe je precej pripomogla hčerka, ki je fotografinja.

Električna ograja StopSnails je družinski projekt Branka in Tince Pečečnik ter Mateje in Blaža Brgleza iz okolice Slovenj Gradca.
Osebni Arhiv

Za namestitev je dovolj že izvijač

"Starša si nista zagradila samo vrta, ampak kar celotno parcelo. Kljub ograji se bo letos zagotovo še pojavil kakšen, saj polži, sploh ko so ogroženi, v zemljo izležejo jajčeca, ta pa preživijo zimo. A pomembno je, da na zemljišče ne bodo prihajali novi. Te, ki se bodo pojavili, bodo tako odnesli ven in zadeva bo rešena," še pove sogovornica. Prve ograje StopSnails bo prek njihove spletne strani mogoče kupiti že prihodnji teden, povezali so se tudi s spletnim portalom Zeleni svet, ki jim bo pomagal pri trženju izdelka, za namestitev katerega je dovolj že izvijač ali akumulatorski vijačnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta