Namesto tovarne Lek na Prevaljah globalni center Novartisa

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.03.2021 06:20
Proizvodnja antibiotika je predvidena še dobro leto dni, potem se seli v avstrijski Kundl. Za 77 zaposlenih od skupno 340 že našli rešitev ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lekov proizvodni obrat na Prevaljah Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Levica je v poslanski pobudi predlagala vladi, naj preveri možnost, da bi se cepivo proti covidu-19 lahko izdelovalo ali polnilo v obratih Leka, po možnosti na Prevaljah, ali v Krki. Iz obeh družb sporočajo, da se z razvojem cepiv proti covidu-19 trenutno ne ukvarjajo. So pa v Leku, ki je del Novartisa, nedavno podpisali dogovor z nemškim proizvajalcem cepiv CureVac, ki razvija novo cepivo proti covidu-19. Polnili ga bodo v avstrijskem Kundlu. To je tudi lokacija, kamor s Prevalj selijo proizvodnjo amoksiklava. Kot je znano, prihodnje leto tam načrtujejo zaustavitev proizvodnje antibiotika.

Polnjenje le v Švici in Avstriji

V Levici so prepričani, da bi morala vlada v trenutni situaciji pri dobavi cepiv aktivneje ukrepati. Med drugim predlagajo, da preko svojih predstavnikov v Krki pozove, da se pri večjih proizvajalcih poizkusi pridobiti koncesijo za proizvodnjo cepiva. Krka ima povezave z Rusko federacijo, in četudi ne izdeluje cepiva, bi se lahko vključila v distribucijo ali proizvodnjo v Rusiji. Preveri naj tudi možnosti, da bi se cepivo proti covidu-19 izdelovalo v obratih Leka, po možnosti na Prevaljah.

"Novartis je že sklenil sporazum o proizvodnji Pfizerjevega cepiva v tovarni Stein v Švici. To pomeni, da so kooperacije možne. Zato je treba resno preveriti, ali bi bilo možno cepivo izdelovati tudi v Sloveniji. Menimo, da so Prevalje smiselna lokacija, saj je tam veliko delovne sile, ki ima potrebno znanje, a bo ostala brez dela," je v poslanski pobudi zapisal Željko Cigler.

Novartis v svojem portfelju nima cepiv in se ne ukvarja z razvojem cepiv proti covidu-19. Od leta 2018 svoja prizadevanja za raziskave in razvoj usmerjajo v nalezljive bolezni, kot sta malarija in vrsta drugih zapostavljenih tropskih bolezni. Zaradi tega nimajo kritične mase strokovnih znanj v virologiji, prav tako noben laboratorij ne razvija protivirusnih zdravil in diagnostike. Kot navajajo, so s podjetjem BioNTech sklenili dogovor za uporabo proizvodnih zmogljivosti Novartisove tovarne v Steinu v Švici za podporo proizvodnje cepiva Pfizer-BioNTech. V začetku marca pa so podpisali tudi dogovor z nemškim proizvajalcem cepiv CureVac, ki razvija novo cepivo proti covidu-19, za proizvodnjo nosilca mRNA in cepiva CVnCoV v svoji proizvodni enoti v Kundlu v Avstriji. Cepivo CureVaca sicer še ni odobreno v Evropski uniji, tečejo pa že priprave na začetek proizvodnje. Do konca letošnjega leta naj bi v Kundlu proizvedli do 50 milijonov odmerkov, prihodnje leto pa še dodatnih 200 milijonov. Dobava cepiva iz avstrijskega obrata naj bi se začela letos poleti.

Koliko zaposlenih bo ostalo?

V Kundl pa se seli tudi proizvodnja širokospektralnega antibiotika s Prevalj, ki tam poteka od leta 1988. Zaustavitev proizvodnje načrtujejo do konca prvega četrtletja leta 2022, ko bo prevaljska lokacija postala del novoustanovljenega globalnega operativnega centra v Sloveniji, ki naj bi prinesel priložnosti za ustvarjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. Ta čas je na Prevaljah zaposlenih okoli 340 delavcev. Na naše vprašanje, koliko jih bo ostalo po ukinitvi proizvodnje, nismo prejeli konkretnega odgovora. Zapisali so le, da so za 77 zaposlenih že našli rešitev znotraj Novartisa. In še, da nadaljnje število novozaposlenih v operativnem centru trenutno težko komentirajo, saj je oblikovanje centra in vsebin njegovega delovanja še v teku.

Bodo pa v naslednjih mesecih še potekali pogovori z zaposlenimi o njihovih željah in pričakovanjih. Za prekvalifikacije in prezaposlitve je čas še v letih 2021 in 2022. V Leku so sicer prepričani, da se bo prevaljski tim uspešno preoblikoval v del globalnega operativnega centra in tudi v novi vlogi v prihodnjih letih pokazal, da se je sposoben spoprijeti s kompleksnimi izzivi v farmacevtski industriji in jih uspešno izpeljati.

Po naših podatkih naj bi si nekateri zaposleni že sami poiskali nove službe drugje, nadomeščali naj bi jih tudi z agencijskimi delavci. Delavcem je med drugim ponujena tudi možnost, da se (pre)zaposlijo v enoto v Kundlu. Prav tako po naših neuradnih podatkih naj bi po preoblikovanju na Prevaljah ostalo okoli 150 delovnih mest.

Lek Prevalje Foto: Žana VERTAČNIK
Žana Vertačnik

Glede novozgrajene in še vedno prazne proizvodne hale ob obstoječi stavbi na Prevaljah, ki so jo zgradili v letih 2017 in 2018 in ki naj bi po takratnih napovedih prinesla novih 140 delovnih mest, v Leku pravijo, da v okviru preoblikovanja preučujejo tudi različne poslovne možnosti za novo zgradbo.​ Ena od opcij je njena prodaja Tovarni akumulatorskih baterij (TAB) Mežica, ki bi v njej proizvajala litij-ionske baterije. Da je zadeva še vedno živa, vse pa je malo upočasnila epidemija, nam je pojasnil direktor TAB Bogomir Auprih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta