Prvi v Evropi: slovenjgraška bolnišnica bi za razdeljevanje hrane uvedla robote

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
27.12.2018 10:44

Zelo verjetno je, da bo Splošna bolnišnica Slovenj Gradec prva v Evropi, ki bo za razdeljevanje hrane uvedla robote. Z novo tehnologijo bi prihranili čas, denar, prispevali bi tudi k varnosti in zdravju pri delu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Lavre, direktor Splošne bolnišnica Slovenj Gradec z letakom o predstavitvi robotov.
Nejc STROJNIK

Slovenjgraška bolnišnica v projektu sodeluje z ravenskim podjetjem Viptronik in avstrijskim podjetjem Sumetzberger. Robote, ki bi iz kuhinje vozili hrano na oddelke, bi imeli prvi v Evropi. "Narejen je bil ogled vseh naših kletnih prostorov in dvigal. Gre za robote, ki ne vozijo po tirnicah, se sami orientirajo v prostoru in znajo komunicirati z dvigali," pravi direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre. Robot bo voziček pripeljal na oddelek, ga odložil, priklopil na elektriko, da se bo grel in se odpeljal po drug voziček. V bolnišnici bodo po besedah Lavreta potrebovali 5 robotov, prilagoditi pa se bo morala tudi tehnologija v kuhinji. Naložba, ocenjena na od 500.000 do 750.000 evrov, bi se povrnila v sedmih letih in pol. Ciljajo tudi na evropska sredstva, saj projekt spodbuja Evropska komisija. 

Na roko jim gre tudi avstrijska zakonodaja

V deljenje hrane je trenutno vpetih 8 ljudi, dodatna dva manipulirata z vozički v kuhinji in štirje, ki transportirajo. Po uvedbi robotov bi šlo hitreje in z manj delovne sile. Robote sicer izdeluje japonsko podjetje, ki je med drugim zaslužno tudi za vsem dobro znane robotske sesalnike. Njihova hitrost je en meter na sekundo, vsi pacienti pa bi do obroka prišli v eni uri. Polnijo se brezžično, so neslišni, a imajo zvočna opozorila. Robote so hoteli testirati že v Avstriji, kjer se je zataknilo pri zakonodaji. Ta namreč prepoveduje stik robotov s pacienti. Pri nas na srečo zakonodaja ne predstavlja ovire.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta