Svetniki na Ravnah odstopili računalnike šolarjem. Pa sejnine, se jim bodo odpovedali?

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.11.2020 15:50

Več občinskih svetnikov na Ravnah na Koroškem je za potrebe učenja na daljavo šolarjem začasno posodilo računalnike, ki jim jih je sicer za seje kupila občina. S svojo gesto za zdaj ostajajo bolj ali manj osamljeni. Pobudo, tudi da bo se odpovedali sejninam za seje občinskih svetov, je svetnik Andrej Omerzel naslovil na svet koroške regije. Občine bodo odločale same.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetniki sveta občine Ravne so podprli pobudo, da posodijo računalnike učencem, ki jih potrebujejo za šolanje na daljavo. 
Urška Polanc

Nekateri ravenski občinski svetniki so svoje službene prenosne računalnike, ki jim jih je za potrebe elektronskega komuniciranja kupila tamkajšnja občina, začasno odstopili učencem iz socialno šibkejših družin za spremljanje pouka na daljavo. Pod predlog se je podpisal občinski svetnik Andrej Omerzel. "Vsi učenci in dijaki v naši občini nimajo enakih pogojev za izobraževanje. Osebno poznam nekaj družin z več otroki, kjer imajo le en računalnik ali pa še tega ne, zato imajo težave z dostopom do šolanja na daljavo. Večina svetnikov ima tudi svoje osebne računalnike, zato to ne bi smel biti problem," je prepričan Omerzel, ki si prizadeva, da bi se njegov predlog razširil še na druge koroške občine in tudi širše, zato je k sodelovanju prek sveta regije skušal povabiti tudi druge občine. Vsi občinski svetniki v vseh občinah sicer prenosnih računalnikov v vlogi svetnikov nimajo, ker jih občine niso nabavile - vse občine jih tako za seje niti nimajo, da bi jih lahko odstopile.

Andrej Omerzel: "Vsi učenci in dijaki nimajo enakih pogojev za izobraževanje."
Osebni arhiv

​Odzvalo se je sedem svetnikov

Ravenski svetniki so dobili nove prenosne računalnike pred dobrim letom dni, kupila jih je občina, sprejelo jih je 20 svetnikov od skupno 22. Za potrebe šolanja na daljavo je računalnike vrnilo sedem svetnikov, enega so dodali iz občinskega fonda. "Vrnjene računalnike smo pregledali, razkužili in pripravili za nadaljnjo rabo takoj po posredovani svetniški pobudi. Osnovni šoli (OŠ) Koroški jeklarji smo na podlagi sporočenih potreb dostavili štiri računalnike, prav tako štiri računalnike OŠ Prežihovega Voranca," so sporočili z ravenske občine, kjer dodatno pojasnjujejo, da so svetniki, ki so začasno vrnili računalnike, podpisali izjavo, da bodo lahko tudi v bodoče nemoteno elektronsko komunicirali z občino (sprejemali e-gradiva in podobno).

Tudi v dravograjski občini svetniki razpolagajo z občinskimi računalniki, kar je po oceni nekaterih boljše tudi z ekološkega vidika. Učenci tamkajšnje osnovne šole so potrebovali pet računalnikov, zagotovili so jih na občini. "Prenosni računalniki, s katerimi razpolagajo svetniki, so stari okoli pet let. Po večini imajo na njih svoje osebne stvari, zato smo se odločili, da učencem raje pomagamo tako, da jim posodimo delujoče računalnike, ki jih bomo lahko na občini pogrešali," pravi dravograjski podžupan Anton Preksavec.

Slovenj Gradec: Nakup bodo raje sofinancirali

Občinske računalnike imajo tudi vuzeniški svetniki, ki pa jih učencem niso posodili, saj ni bilo izraženih potreb. "Že marca smo pri vodstvu osnovne šole preverili potrebe po računalnikih, a jih nihče od učencev ni potreboval. Tudi šola jih ima kar nekaj na razpolago. Doslej se je pojavila potreba po le enem računalniku, ki smo ga včeraj predali mami otroka. Podarili smo ji rabljen občinski računalnik, ki smo ga obnovili," pove vuzeniški župan Franjo Golob, ki je prepričan, da bi jih ob potrebi učencem posodili tudi občinski svetniki, a se boji, da so premalo zmogljivi, saj so nižjega cenovnega razreda.

Šolanje na daljavo
Sašo Bizjak

Je pa občina pripravljena na pomoč priskočiti pri prevozu toplih obrokov šolarjem na dom. Kot je znano, brezplačni topli obrok pripada vsem učencem in dijakom iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evra (tretji dohodkovni razred otroškega dodatka oziroma drugi razred državne štipendije). Na območju vuzeniške občine je do subvencioniranega toplega obroka upravičenih 63 osnovnošolcev, doslej sta se prijavila le dva.

Osnovne šole na območju slovenjgraške občine v letošnjem šolskem letu obiskuje okoli 1600 učencev. Do subvencionirane šolske prehrane je upravičenih 24 odstotkov oziroma 391 učencev, za brezplačni topli obrok se jih je do včeraj prijavilo 66 (štirje odstotki). V sodelovanju s šolami so se včeraj odločili, tako slovenjgraški župan Tilen Klugler, da kosilo, seveda proti plačilu, omogočijo tudi učencem brez subvencije in njihovim staršem. Na Prvi OŠ Slovenj Gradec je do subvencionirane prehrane upravičenih 124 otrok, po kosilo jih dnevno prihaja okoli 40. Večina sama, bolj oddaljenim pa ga po potrebi dostavi šolskih hišnik. Za kosilo so se prijavili tudi štirje starši otrok. Za učence so cene po znanem ceniku (od 2,80 do tri evre), za izven pa 5,20 evra.

​Glede računalnikov je Klugler dejal, da bodo to reševali po svoje. "Doslej nam ravnatelji OŠ niso sporočili, da bi učenci potrebovali dodatne računalnike. Če se potreba pojavi, bomo sofinancirali nakupe. Svetniki pa naj bodo tudi v bodoče operativni in delajo na občinskih računalnikih," je odločen Klugler, ki te točke ne bo uvrstil na dnevni red prihodnje seje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta