Življenje in potem ulica

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.11.2018 20:26

V slovenjgraškem zavetišču za brezdomce, edinem na Koroškem, živi devet stanovalcev. Dobrodošle bi bile tudi sobe za ženske

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brezdomci sami čistijo, kuhajo ...
Jasmina Detela

Zgodbe brezdomcev, ki živijo v slovenjgraškem zavetišču, so si precej podobne. Ločitev od partnerja, zdravstvene težave, izguba službe, ki je za sabo potegnila vedno večjo stisko, dokler ni zmanjkalo denarja za hrano in položnice ter je bila ulica edina alternativa. Podobna usoda je doletela tudi brezdomca, s katerima smo se zapletli v pogovor.

Tri mesece pod mostom

"Kako sem postal brezdomec? To je dolga zgodba. Imel sem osebne težave, žena me je zapustila, vse je šlo narobe ... Podjetje, kjer sem delal, je šlo v stečaj. Potem me je še najemodajalec vrgel na cesto, tri mesece sem živel dobesedno na ulici. Spal sem na prostem: pod balkoni, mostom, v parku ... Ko so me pred tremi leti sprejeli v zavetišče, sem se nekako znašel," pripoveduje 62-letni Branko iz Slovenj Gradca. Je trajno nezaposljiva oseba, upokojil se bo lahko čez tri leta.

Branko zelo rad ustvarja v lesarski delavnici.
Jasmina Detela
Brezdomci sami čistijo, kuhajo ...
Jasmina Detela

Vse postelje zasedene

Slovenjgraško zavetišče, sicer edino na Koroškem, že eno leto deluje v stavbi nekdanje policijske postaje v Francetovi ulici 11 in je polno zasedeno. V njem biva devet stanovalcev, sedem jih je iz Slovenj Gradca, po eden s Prevalj in iz Žalca. Najmlajši je star 32 let, najstarejši pa 74. Prazne postelje ni.

Nekdanja policijska postaja Slovenj Gradec je že dobro leto dni dom za brezdomce.
Jasmina Detela
Branko zelo rad ustvarja v lesarski delavnici.
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta