Košarkarsko EP za ženske: Zgodovinska, a pirova zmaga

Zoran Mijatović
20.06.2021 20:03
Slovenke so premagale BiH (91:81), a jim to ni izboljšalo izhodišča; jutri jih v boju za četrtfinale pričakuje višje rangirana ekipa
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eva Lisec je zagotovila zmago Sloveniji, ki pa jo čaka peklenski razpored. Foto: FIBA
Fiba

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Strasbourgu prišla do novega zgodovinskega dosežka - prvič je na Eurobasketu slavila dvakrat. To ji v preteklih dveh poskusih ni uspelo. A slavje nad doslej neporaženo Bosno in Hercegovino (91:81) je bilo pirovo; tudi, če bi Slovenke izgubile, bi končale tam, kjer so po zmagi - na tretjem mestu v skupini C. Za usodnega se je izkazal visok poraz proti Belgiji s 35 točkami razlike, kar je v krogu treh reprezentanc z izkupičkom dveh zmag in enega poraza (Belgija, BiH in Slovenija) pomenilo najslabšo koš razliko. Prav po zaslugi te zmage se je neposredno v sredin četrtfinale uvrstila prvouvrščena Belgija, drugo- in tretjeuvrščeni BiH in Slovenija bosta jutri igrali dodatne kvalifikacije oziroma repasaž za četrtfinale, Turčija pa s tremi porazi odhaja domov.

Davek na visok poraz proti Belgiji bi lahko Slovenke tako plačale v omenjenem repasažu, v katerem so končale tudi prejšnji Eurobasket 2019, takrat proti Belgiji (67:72). Tokrat bo tekmica slabša iz nocojšnjega dvoboja Francija - Rusija, obe ekipi pa sta na svetovni jakostni lestvici daleč pred Slovenkami. Te so 30., Rusija je dvanajsta, Francija peta. Na roko gre Slovenkam le to, da bodo imele nekaj ur več časa za počitek. Ne nazadnje pa jakostna lestvica tudi ni zagotovilo za (ne)uspeh - Turkinje so denimo sedme, pa na Eurobasketu niso prišle niti med najboljših dvanajst. Če se Slovenke prebijejo skozi repasaž, jih v četrtfinalu v sredo čaka popravni izpit proti Belgijkam. Skratka, varovank Damirja Grgiča, ki so potihoma upale na morebitno presenečenje in medaljo, v nadaljevanju ne čaka nič dobrega …

A veliko bo odvisno tudi od tega, kakšen obraz bodo prikazale same. Proti BiH so prikazale dva. Do sredine tretje četrtine so dotolkle tekmice in vodile že z 72:47. Prav 25 točk razlike je bila potrebna meja, ki je Slovenkam vlivala upe tudi na prvo mesto v skupini in s tem zgodovinsko prvo uvrstitev v četrtfinale evropskega prvenstva. A kaj, ko so v nadaljevanju povsem popustile in po dodatnih desetih minutah igre je bila končnica povsem napeta (79:82). Šele v zadnjih dveh minutah so Slovenke izvlekle zmago.

"Rad bi čestital igralkam za zasluženo zmago in karakter, ki so ga pokazale po tistem težkem porazu z Belgijo. Pokazali smo, kako si želimo igrati košarko. Manjši padec ob koncu tretje četrtine in začetku zadnje nas je pripeljal v situacijo, da so imele Bosanke priložnost za preobrat, a na koncu smo z našo kakovostjo dokazali, da smo v tem trenutku boljša ekipa od Bosne in Hercegovine," je bil zadovoljen slovenski selektor Damir Grgić, z njim pa se je strinjala tudi kapetanka Nika Barić: "Mislim, da smo po tisti tekmi z Belgijo prikazale povsem drug obraz, karakter in igro, kar po visokem porazu res ni bilo lahko. Vmesni padec v igri je bil pričakovan, a smo v odločilnih trenutkih ostale mirne."

To še posebej velja za Evo Lisec, ki je v zaključnih minutah potegnila slovenski voz naprej in bila z 22 točkami tudi najboljša igralka slovenske ekipe. Zala Friškovec je dosegla 15 točk, Teja Oblak 13, Nika Barič 12, težaško delo v obrambi pa je opravljala naturalizirana Američanka Shante Evans, ki je zaustavljala svojo rojakinjo oziroma naturalizirano 198 centimetrov visoko Bosanko Jonquel Jones.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta