Luka Dončić po zgodovinskem uspehu nad najboljše v ligi: "Kar srce se mi je ustavilo"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
29.04.2022 15:25

Luka Dončić se je z Dallasom prvič uvrstil v drugi krog končnice, potem ko je s 4:2 v zmagah padel Utah Jazz. V torek ob 4. uri zjutraj se začne serija proti Phoenixu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dončiću je uspel veliki met - prvi preboj v drugi krog končnice.
EPA

Kot že na eni slovenski košarkarski drami ta teden, četrtfinalu evropskega pokala med Olimpijo in Bursasporjem, je spet odločal zadnji met. Tokrat je bil pravočasen, a nenatančen. Hrvaški reprezentant Bojan Bogdanović je zgrešil trojko za zmago Utaha, Luka Dončić pa je pod košem stisnil pesti in iz sebe spustil zmagovalni krik ter odločno kimal z glavo. Olajšanje je bilo očitno. Po vseh klubskih dosežkih v Evropi (osvojitev evrolige z Realom leta 2018) in individualnih nagradah tako v Evropi (MVP omenjenega tekmovanja) kot v NBA (trikratni udeleženec tekme All Stars) je z Dallasom dosegel še nekaj, česar poprej še nikdar ni – uvrstitev v drugi krog (oziroma konferenčni polfinale) končnice v ligi NBA.

Dallas je tja uvrščen prvič po letu 2011, ko je sedanji trener kluba Jason Kidd skupaj z legendarnim Dirkom Nowitzkim ekipo popeljal do edinega naslova prvakov. Z 98:96 so Mavericksi tokrat v Utahu, kjer so pred končnico zabeležili enajst zaporednih porazov, slavili še drugič in s 4:2 v zmagah dokončno potrdili vlogo favoritov.

Nizka postava - recept za uspeh

"Vesel sem, res sem vesel. Bilo je težko," je po tekmi priznaval Dončić, ki je dosegel 24 točk (ob tem pa še devet skokov in osem podaj v kar 42 minutah). Naziv najboljšega strelca tekme si je delil s soigralcem, dolgo časa celo svojim rezervistom Jalenom Brunsonom, Spencer Dinwiddie je dodal 19 točk. Omenjena nizka oziroma branilska trojka je tako dosegla dve tretjini oziroma kar 67 od 98 Dallasovih točk.

Bojan Bogdanović je zgrešil met za zmago Utaha.
Reuters

Da so imeli tudi nekaj sreče, je dodal Jason Kidd, ki se je kot trener šele drugič v karieri prebil do drugega kroga končnice. Prvič mu je uspelo kot novopečenemu trenerju leta 2014 z Brooklynom. "Ujeli smo ritem šele, ko smo poskušali z nizko postavo Dončić-Brunson-Dinwiddie," je potrdil svoj recept za uspeh. In Jalen Brunson je prikimal, da mu je tak sistem igre pisan na kožo: "Na kolidžu smo pogosto igrali s štirimi ali celo s petimi branilci, tako da mi je tudi postava s tremi dokaj domača. Če imaš več takšnih organizatorjev igre, ki so se sposobni prebiti v raketo in ustvariti probleme, je to težko ubraniti." Pretežko, da bi se lansko prekletstvo, ko je Dallas zapravil kar dve zaključni žogici proti Los Angeles Clippersom, nadaljevalo.

A če bi Bogdanović zadel, bi se lahko stvari hitro zapletle, obrnile na glavo, serija bi se izenačila na 3:3. "Mater, mislil sem si, da takšnih metov ne zgreši pogosto," je Dončić dejal o košarkarju, s katerim sta se skozi celotno serijo pokrivala in ki je do odločilnega trenutka zadel tri trojke iz petih poskusov: "Kar srce se mi je ustavilo. Zdelo se mi je, da je žoga že 15 sekund v zraku. Samo upal sem, da bo zgrešil." Občutke olajšanja je kmalu nadomestil ponos: "Trdo smo delali za ta dosežek. Zaslužili smo si napredovanje. Vsi smo dali vse od sebe. Nismo ravno dobro igrali, smo se pa borili in držali skupaj."

Nad favorite v izboljšani različici

Zdaj je pred Dallasom morda najtežja naloga – spopad z najboljšo ekipo rednega dela sezone Phoenix Sunsi (64 zmag in 18 porazov, Dallas je zbral "le" 52 zmag in 30 porazov). Prva tekma bo v torek ob 4. uri v Arizoni. Phoenix je v uvodnem krogu končnice s 4:2 v zmagah odpravil New Orleans, ponaša pa se z morda najboljšim branilskim dvojcem v ligi Chrisom Paulom in Devinom Bookerjem, ki ju pod košema dopolnjuje Deandre Ayton, prvi izbor nabora iz leta 2018, na katerem je bil Dončić izbran kot tretji. Ob tem je na peti tekmi končnice, ko je Booker manjkal zaradi lažje poškodbe stegenske mišice, eksplodiral Mikal Bridges z 31 točkami.

Luka Dončić v tej sezoni še ni premagal Chrisa Paula.
Reuters

V rednem delu sezone Phoenix ni imel težav z Dallasom, zmagal je na vseh treh tekmah; dve je novembra zbral na domačem parketu sredi niza 18 zaporednih zmag, konec januarja pa je tudi v Dallasu slavil s 109:101. Na omenjenih dvobojih je Dončić dosegel povprečno 28 točk, osem skokov in osem podaj. Odkar je Dallas februarja v Washington poslal Kristapsa Porzingisa v zameno za Dinwiddieja in nekdanjega košarkarja Olimpije Davisa Bertansa, pa se ekipi nista srečali. A prav po tej menjavi je Dallas postal strahospoštovanja vredna ekipa, ki je redni del sezone končala z 19 zmagami in sedmimi porazi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta