Športni begunci: Denar ali duševni mir? To ni več vprašanje

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.04.2022 06:00

Medtem ko so bili tuji športniki iz Ukrajine prisiljeni pobegniti, so imeli tisti v Rusiji in Belorusiji dilemo. Rokometaša Ana Gros in Jaka Malus sta svoja kluba zapustila. Zakaj, koliko težav sta s tem imela in kako
so se odločali njuni soigralci?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vojna v Ukrajini je med drugim opustošila tudi športno krajino, pa ne le v tej državi, pač pa tudi v Belorusiji in Rusiji. Slednja je morala zaradi dopinške afere športnike na olimpijske igre poslati pod zastavo svojega olimpijskega komiteja, po Pekingu 2022 oziroma vojaški agresiji na Ukrajino pa je sledila izolacija iz mednarodnega športa. Odpovedana so bila vsa tekmovanja pod okriljem Mednarodne smučarske zveze, ki bi morala tam končati sezono - smučarski skoki, smučarski teki, akrobatski skoki in smučarski kros -, odpovedana je tudi dirka formule ena v Sočiju. Finale nogometne lige prvakov se je iz Sankt Peterburga že preselil v Pariz, svetovno prvenstvo v odbojki pa na novega gostitelja še čaka. Tudi ruski reprezentance in klubi niso dobili odpustkov - nogometna reprezentanca je izločena iz dodatnih kvalifikacij za SP, močna košarkarska moštva CSKA, Zenit in Uniks so izpadla iz evrolige, rokometni in odbojkarski klubi iz lig prvakov.

Beloruski navijači so ga imeli radi, a Jaka Malus je raje šel v Španijo. 
Arhiv Meškov Brest

Podobno se dogaja na nižjih nivojih tekmovanj, zato so se številni športniki znašli pred dilemo: ostati v eni od držav, vključenih v vojno, ali si poiskati novo sredino. Za športnike v Ukrajini ni bilo dileme, iz napadene države so odšli takoj, med njimi tudi slovenski nogometaši Rudi Požeg Vancaš, Benjamin Verbič, Matija Rom in Lovro Grajfoner. Nekaj več dileme so imeli v Belorusiji, kjer so se odločali različno. Najboljši primer je slovenska rokometna kolonija v Meškovu iz Bresta. Jaka Malus, ki je tam živel sam, je državo nemudoma zapustil, Staš Skube, ki je imel s seboj družino, je ostal. V podobni dilemi so bili športniki v Rusiji. Odločitve so tudi tam različne. CSKA, osrednji športni klub ruske vojske, ima v nogometnih nedrih slovenskega reprezentanta Jako Bijola, ki ostaja v Moskvi, v ženskih rokometnih vrstah pa slovensko reprezentantko Ano Gros, ki je ruski ponos zapustila in že igra za ljubljanski Krim.

Ker ne veš, kaj bo jutri

Poklicali smo jo v Budimpešto, kjer se bo z novimi soigralkami danes borila za uvrstitev v četrtfinale lige prvakinj, iz katere so njen prejšnji klub že odstranili. "Ko se je vojna začela oziroma ko sem sprejela odločitev, sem že bila v Sloveniji, saj smo imeli reprezentančne priprave. Najprej sem bila presenečena in šokirana, potem smo se pa vedno več pogovarjale s soigralkami, pa tudi z igralkami iz drugih ruskih klubov, kaj naj storimo. Ko so se začele še sankcije proti Rusiji, sem čutila vedno manj želje, da bi se v Rusijo še sploh vrnila. Vprašanje varnosti ni igralo velike vloge, saj vemo, da v Rusiji življenje poteka dokaj normalno. A sledile so izključitve ruskih klubov iz evropskih tekmovanj, nas iz lige prvakinj, prekinjene so bile letalske povezave z Rusijo, ne nazadnje tudi ni najboljši občutek biti v državi, ki je v vojni. Ni šlo torej za strah pred vrnitvijo, ampak bolj za nepredvidljivo situacijo, kaj se lahko spremeni z danes na jutri. Zavoljo vsega tega sem se odločila, da se ne vrnem oziroma da raje ostanem doma," nam je dejala ena najboljših rokometašic v Evropi.

Ana Gros bi se v Rusiji počutila varno, a izključitev CSKA-ja iz lige prvakinj, ukinitev letalskih povezav in občutek biti v vojskujoči državi so prevesili tehtnico. 
Saso Bizjak

Njen kolega Jaka Malus, ki je zapustil Meškov Brest in si ta teden našel angažma v španskem prvoligašu Unicaja Banco Sinfinu, je za odhod navedel podobne razloge, pa čeprav sta v Belorusiji ostala njegova rojaka Staš Skube in trener vratarjev Rolando Pušnik: "Težko govorim za druge, zakaj države niso zapustili, sam pa sem imel tudi moralne zadržke, da bi ostal. Nikomur nisem govoril, naj gre, niti razlagal, zakaj grem jaz. Šlo je za osebno odločitev, ob moralni tudi za varnost. Nikdar ne veš, kdaj se lahko država priključi vsemu skupaj. Hudo mi je, ko se to dogaja. Še huje kot tebi je tvojim domačim v Sloveniji. In ni mi žal za odločitev, še enkrat bi šel. Notranji mir je vreden največ od vsega. Verjamem, da se ostali igralci ne počutijo ogrožene, a vse se lahko obrne v sekundi. Bog ne daj, da zaprejo meje. Potem več nič ne moreš."

Dokumente še dobiš, denar pa ...

Pri ruskem CSKA-ju težav z zapuščanjem kluba ni bilo, pravi Grosova: "Takoj, ko sem kontaktirala direktorja kluba in izrazila željo po prekinitvi pogodbe, je rekel, da je v redu in da razume. Izrazil je obžalovanje, da je prišlo do takšne situacije. Še isti ali drugi dan so podpisali dokumente za prekinitev pogodbe. Zelo lepo so se odzvali." CSKA niti v košarki ni delal nobenih težav svojim igralcem. Kljub vojaškemu pedigreju je izkazal znak razuma in številnim tujcem, med katerimi so bili Gruzijec, Nemec, Litovec, Danec, Italijan, Američan in Kanadčan, dovolil zapustiti klub.

Drugače je pri košarkarskem Uniksu, ki odhajajočega Američana Jarrella Brantleyja toži za 250.000 evrov. "Da bi kateri od rokometašic kak klub delal težave, še nisem slišala," pravi Grosova. Drugače je bilo pri beloruskem Meškovu, razloži Malus: "Na začetku vojne so še malo čakali, cincali. Seveda si klub, ki je sestavil ekipo z nekimi načrti, ne želi, da ga igralci kar zapustijo in podrejo te plane. A na koncu so vendarle dali dokumente, ki smo jih potrebovali. Glede plačila pa - niso se ravno držali dogovorjenega, a s tem se mi na koncu niti ni dalo ukvarjati."

"Težko je vse pustiti in oditi"

Kot dodaja Malus, je klub zapustila manjšina tujcev. "Ostali so vsi razen mene, enega Francoza, Poljaka, španskega trenerja in portugalskega pomočnika." Tudi v rokometnem CSKA-ju so bile odločitve različne - ob Grosovi ga je zapustila še Danka, ostali pa so romunski trener, Srbkinja in Makedonka. "Denimo Rostov, drugi ruski klub v ligi prvakinj, pa so zapustile vse tuje igralke vključno s švedskim trenerjem. Njim so ostale le še Rusinje," zatrjuje Grosova.

Je pa v nogometnem klubu CSKA ostal Jaka Bijol. Zakaj, je pred dnevi razložil za Večer: "Zahtevno je, da kar tako greš. Vseeno imaš življenje tu. Težko je vse stvari pustiti in oditi, če še ni zares nujno. Kar se dogaja, je grozno. Nihče tega ni pričakoval. Za zdaj ne paničarim." Za zdaj v Rusiji ostaja tudi (trenutno poškodovani) odbojkar Tine Urnaut, član Zenita iz Sankt Peterburga. Pri športnikih iz Ukrajine pa tako ali tako ni bilo dileme; Benjamin Verbič je Dinamo Kijev zamenjal z Legio iz Varšave, Rudi Požeg Vancaš pa si je po odhodu iz Černomorca vzel dopust.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta