Afera Emporio Medical: Tistim, ki so odločali, ne sodijo

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.02.2020 18:05

Na nadaljevanju sojenja zaradi korupcije v zdravstvu, na katerem trenutno sodijo petim zdravnikom in nekdanjim prokuristom, zaslišali nove priče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravniki in prokurist na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča (od leve): Darko Žafran, Robert Janez Cirman, Rok Vengust, Vane Antolič, Miodrag Vlaović in Samo Karel Fokter
Robert BALEN

Pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča, ki mu predseduje sodnica Dejana Fekonja, se je  z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje v zadevi, v kateri tožilec specializiranega državnega tožilstva (SDT) Iztok Krumpak enajstim obtoženim - sedmim zdravnikom, lekarnarki, dvema nekdanjima prokuristoma Emporium Medical in zdravnikovemu sinu - očita korupcijska dejanja v zdravstvu. Danes so pred sodni senat stopile priče, ki so bile poslovno povezane s podjetjem Emporio Medical oziroma njihovimi podjetji v tujini oziroma so za njih delale. Gre za podjetja, ki so bila v lastni družine Jurkovič, Ane in njenih otrok, Urške in Gregorja. Čeprav tožilstvo trdi, da so obtoženi zdravniki prejemali podkupnino, nekdanji prokuristi Emporio Medical pa dajali podkupnino zdravnikom, se v zajetni, kar 500 strani dolgi obtožnici niso znašli člani družine Jurkovič. Predvsem Ana in Urška, ki sta v zameno, da se nista znašli v kazenskem postopku, tako dobro sodelovali z Nacionalnim preiskovalnim uradom in SDT, da sta "namočili" zdravnike in nekdanje svoje prokuriste, da so se z obtožbo korupcije znašli v sodnem postopku. Kot izhaja iz obtožnice, naj bi bilo osem zdravnikov od podjetja Emporio Medical prejemalo podkupnino na roko ali na račune, odprte v tujini, in celo zlate palice v zameno za dobavo medicinskih pripomočkov, ki jih je prodajalo omenjeno podjetje.
Sodnica je zaradi smotrnosti postopka obtožene razdelila v tri skupine. Prvi, ki so sedli na zatožno klop in jim že sodijo, so predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, njegov sodelavec ortoped Rok Vengust, upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, Samo Karl Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, Robert Janez Cirman, ortoped iz Valdoltre, in Darko Žafran, nekdanji prokurist podjetja Emporio Medical. Vsi očitke zanikajo.
V ločenem kazenskem postopku bodo skupaj sedli na zatožno klop Nataša Faganeli, vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, Jana Šturm, nekdanja prokuristka Emporia Medical, in ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič. V tretjem ločenem postopku pa bosta na zatožno klop sedla oče in sin, Zoran Milošević, vodja dejavnosti intervencijske nevrologije UKC Ljubljana, in njegov sin Mihael Štamberger Milošević.
Priča Klemen Prosen je bil od 2007 do 2010 zaposlen v podjetju Valentis Pharmaceuticals, ki naj bi bilo v lasti družine Jurkovič, sedež podjetja je bil v tujini. V podjetju je bil referent za nabavo in je skrbel za logistiko. Na vprašanje sodišča, kdo je skrbel za finance v podjetju, je povedal, da je bila to Ana Jurkovič, sicer pa sta mu navodila za delo dajali tako Ana kot Urška Jurkovič, občasno še Gregor Jurkovič. Podjetje Emporio Medical pa je bila hčerinska družba podjetja Valentis Pharmaceuticals, katerega lastniki so bili prav tako Ana, Urška in Gregor Jurkovič, ki so odločali o vsem, kar se je dogajalo v podjetju. Priča Jure Ros je bil zaposlen v podjetju Emporio Medical od leta 2007 do 2010, skrbel je za dobavo kolenskih endoprotez proizvajalca Biomet.
Ros je povedal enako kot pred njim Prosen, da so o vsem v podjetju Emporio Medical odločali lastniki, Jurkovičevi, in da se je vse delalo po njihovih navodilih. Povedal je tudi, da je v podjetju Emporio Medical 2010 začelo močno "škripati" v poslovanju, saj so začeli zaostajati s plačili velikim dobaviteljem ortopedske opreme. Sojenje se z zaslišanjem prič nadaljuje jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta