Afera klicni centri: Trgovino z ljudmi izvajali v vili Bojana Križaja

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
17.04.2020 19:57

Več kot dve leti po aretaciji je mariborsko sodišče vpletene v domnevno hudodelsko združbo, za katero so tajvanski državljani izvajali goljufije v mednarodnem telefonskem prometu, spoznalo za krive.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posameznikom v tajvanskem delu združbe je sodišče prisodilo po tri leta in deset mesecev zapora ter 500 evrov stranske kazni.
Vesna Lovrec

V aferi Klicni centri je tožilka Bojana Podgorelec v sredo presenetila z izjemno strogostjo. Ne le obdolženi vpletenosti v trgovino z ljudmi, tudi njihovi odvetniki Janez Lovrec, Borut Mihurko, Matej Skaza, Miha Šošić in Peter Prus Pipuš so na mariborskem sodišču skoraj popadali s stolov, ko so po več kot tri ure dolgi tožilkini zaključni besedi slišali, kakšne kazni terja za aretirane v mednarodni kriminalistični akciji. Prostost jim je bila odvzeta 18. januarja 2018. Na zatožno klop so sedli jeseni istega leta. Če bi bili Tajvanci Chung Chen Wei, Hsu Tzu Hsiang in Hong Peng Syuan takrat priznali krivdo, bi specializirano državno tožilstvo zanje predlagalo po tri leta in dva meseca zapora, za soobtoženega Allena Cveka tri leta in deset mesecev zapora in dva meseca nižjo kazen za njegovega brata Tomislava Cveka. Ker se niso pokesali, se je tožilski predlog na koncu procesa več kot podvojil.

Najvišje je sodišče kaznovalo nekdanjega policista Allena Cveka.
Vesna Lovrec

Tožilstvo naštelo 63 žrtev

Prepričana, da jim je krivda nedvoumno dokazana, je tožilka sodišču zdaj predlagala, naj tujce obsodi na osem let in pol zapora, enako kazen si po njenem zasluži Allen Cvek, njegov brat Tomislav pa osem mesecev manj. Tožilstvo je peterico obremenilo, da je organizirana v hudodelski združbi od novembra 2015 do aretacije v najetih hišah v Mariboru, Ljubljani, Tržiču, Radomljah, na Vrhniki in v Zagrebu vzpostavila nezakonite centre z namenom goljufanja v mednarodnem prometu in v njih zaprla najmanj 63 ljudi, ki so morali zanje izvajati telefonske prevare. V sklepni besedi je ponovila, da je združba s kaznivim dejanjem pridobila vsaj 370 tisoč evrov nezakonite premoženjske koristi. Okoli 100 tisoč evrov iz te vsote je kot nezakonit zaslužek pripisala Allenu Cveku in ga obtožila, da je za združbo iskal lokacije, kjer so bile nastanjene žrtve ter preko svojega podjetja Hiša ob parku uredil zelo zmogljivo internetno povezavo za vzpostavitev klicnih centrov. Skupaj z bratom je bil zadolžen tudi za organiziranje prevoza do klicnih centrov, dostavo hrane in odvažanje odpadkov, je naštevala tožilka. Da bo do konca procesa vztrajala pri obtožbi, je obramba pričakovala. "Nekako morajo upravičiti to obsežno čezmejno kriminalistično akcijo," so si bili odvetniki edini v sklepni besedi in do zadnjega verjeli, da bo sodni senat pod predsedovanjem Boštjana Polegeka vse na zatožni klopi oprostil.
Vendar sodišče ni izpolnilo njenih pričakovanj. Peterico je danes senat spoznal za krivo in hkrati odločil, da tudi predlogu tožilstva ne gre slediti v celoti. Obtožene je obsodilo na občutno nižjo kazen, kot je terjala tožilka. Štiri leta zapora se glasi sodba za Allena Cveka, preostale je sodišče obsodilo na dva meseca manj, Tajvance pa je doletel še ukrep izgona iz države za pet let. "Ne glede na naravo kaznivega dejanja zoper človečnost je sodišče ocenilo, da ta primer ni tak, kjer bi se žrtve tako zlorabljalo, da bi to pomenilo razčlovečenje, suženjstvo, služabništvo," je Polegek argumentiral višino kazni. Če bo sodba postala pravnomočna, bodo morali tujci poravnati po 500 evrov stranske kazni, Tomislav Cvek štiri tisoč evrov, Allen Cvek pa 10 tisoč. Peterici bo sodišče odvzelo tudi denar, ki so jim ga v času hišnih preiskav zasegli kot nezakonito premoženjsko korist. Največ, okoli 100 tisoč evrov, so našli pri pri Allenu Cveku.

Senata nista prepričala, da sta bila naivna

Brata Cvek ne zanikata, da sta iskala lokacije za tujce, uredila internetno povezavo in šla kdaj po tujce na letališče, vendar zatrjujeta, da nista imela pojma, da se je v hišah dogajalo kaj kriminalnega. Allen Cvek se je zagovarjal, da mu je bilo predstavljeno, da prihajajo tujci k nam igrat spletni poker in da so zato potrebovali tako zmogljivo internetno povezavo. Vendar senat nobenemu od bratov ni verjel, da sta bila samo naivna. Proti obtoženim so preiskovalci šest mesecev izvajali prikrite ukrepe, kot so tajno opazovanje, sledenje in prisluškovanje. Obramba je zatrjevala, da vpletenih nič od zbranega ne obremenjuje, tožilstvo si je ujeto v prisluhih razložilo nasprotno, sodnik Polegek pa je slišano v prisluhih uporabil kot argument, da sta se brata Cvek še kako zavedala, da sodelujeta v kriminalnem poslu. Kazenski postopek je razkril, da se je trgovina z ljudmi med drugim izvajala tudi v vili našega smučarskega asa Bojana Križaja. Mesečni najem njegove rezidence v Tržiču je bil 9500 evrov. In Polegek se je v obrazložitvi sodbe naslonil tudi na pogovor bratov o Križajevi vili. En brat je drugemu razlagal, kako je Tajvanec (klicali so ga Simon, gre pa za enega od pajdašev, ki ga naša policija ni prijela) prebledel in pričel jecljati, ko je izvedel, da namerava Bojan Križaj v bodoče pogosteje hodit v svojo hišo. "Zakaj zaradi reakcije Tajvanca tedaj nista postala sumničava, če bi držalo to, kar je trdila obramba. In sicer, da sta verjela, da v hiši bivajo turisti?" se je s pomenljivim tonom vprašal sodnik in spomnil tudi na pogovore bratov, ki jih je sodišča razumelo, da sta se zavedala nezakonitega početja in bila celo v pričakovanju policijske preiskave.
Cveka pa vztrajata, da so bili ti pogovori vzeti iz konteksta in ne predstavljajo nobenega dokaza. "Vsem lahko z dvignjeno glavo pogledam v oči, obžalujem pa vsako storitev, ki sem jo opravil za te tujce," pravi Allen Cvek in pripominja, da kot nekdanji policist zelo dobro pozna metode preiskovalcev in da se nikdar ne bi o tem poslu pogovarjal tako odkrito po telefonu (ni predplačniški, enako številko ima že 20 let), če bi vedel, da tujci namesto igranja spletnega pokra v hišah izvajajo goljufije v mednarodnem telefonskem prometu. Zoper sodbo se ne bosta pritožila le brata Cvek, napovedali so jo tudi odvetniki obtoženih tujcev. Prav tako pritožbe ne izključuje tožilka Bojana Podgorelec, saj se ne strinja, da je za dejanje, za katero je predpisana kazen od treh do 15 let zapora, terjala preveč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta